Σήμερα στην Κύπρο λέμε το «και» «τζαι», πριν σχεδόν 2000 χρόνια το ίδιο γινότανε στα αρχαία Ισπανικά.

Ένας παραλληλισμός εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το κοινό φαινόμενο που έχουν τα κυπριακά και τα αρχαιά ισπανικά, όπως και πολλές άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Το φαινόμενο ουράνωση ή ουρανικοποίηση είναι η αιτία που λέμε «τζαι» και «τζ̆ύρης», όμως την ίδια στιγμή λέμε «καπέλλο, κούππα, κορούα». Έχετε αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν αυτές οι εναλλαγές σε κάποιες κυπριακές λέξεις και σε κάποιες όχι;

Η ενσυναίσθηση στον άνθρωπο – και όχι μόνο!

Με την ενσυναίσθηση ουσιαστικά αναφερόμαστε – κατά τη σύγχρονη νευροψυχολογία – στην ιδιότητα του να ταυτιζόμαστε με τη ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Με άλλα λόγια, μπορούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά και τα κίνητρα άλλων ατόμων με βάση τα συμπεριφορικά μοτίβα που παρατηρούμε τη δεδομένη στιγμή (Riess, 2017). Για παράδειγμα, άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση μπορούν να κατανοήσουν και να ‘ταυτιστούν’ με τη δυσφορία του άλλου όταν περνά από μια δυσάρεστη περίοδο, έστω και αν δεν έχουν περάσει από παρόμοια εμπειρία (π.χ., απώλεια αγαπημένου προσώπου) (Decety, 2011). Επιπλέον, η ικανότητα να ταυτιζόμαστε με άλλους ανθρώπους έχει σημαντικά κοινωνικά οφέλη, όπως η συνεργασία και η συμπόνοια μεταξύ ατόμων (Weisz & Zaki, 2018). Η ψυχολογική και νευροβιολογική μελέτη της ενσυναίσθησης είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών παθήσεων όπου ο ασθενής βρίσκει δύσκολη τη ταύτιση με την ψυχική κατάσταση άλλου άτομού – όπως η αντικοινωνική συμπεριφορά – οδηγώντας σε προκοινωνικές δυσκολίες (van Dongen, 2020;  Chang et al., 2021).

Διαχείριση Θυμού στα Παιδιά και στους Έφηβους

Ο θυμός είναι ένα πολύπλευρο συναίσθημα το οποίο περιλαμβάνει ενόχληση, απογοήτευση, δυσαρέσκεια και εκνευρισμό. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά αισθάνονται θυμό. Ο θυμός πηγάζει κυρίως από εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και από ανησυχία για τα προσωπικά μας προβλήματα.

Αγχωμένοι Γονείς, Αγχωμένα Παιδιά. Αποτελεσματικοί Τρόποι Διαχείρισης Γονεϊκού Άγχους.

Η γονεϊκότητα θεωρείται μια κατάσταση που προκαλεί αρκετό άγχος και ανησυχία στους γονείς και προσδίδει μια αίσθηση απώλειας ελέγχου καταστάσεων. Συχνά οι γονείς νιώθουν σαν να βρίσκονται στον «αυτόματο πιλότο» και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στους διάφορους ρόλους και απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η ανατροφή των παιδιών παρομοιάζεται από πολλούς ως μαραθώνιος, που δεν είναι απλά 100 μέτρα και θέλει μεγάλες αντοχές.

Τα Σχολεία Ανοίγουν - Το Bullying Έρχεται.

Με τον όρο σχολικός εκφοβισμός (bullying) αναφερόμαστε συνήθως στην έκφραση επιθετικής συμπεριφοράς, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως ως σκόπιμη, επώδυνη και επαναλαμβανόμενη που στόχο έχει να βλάψει, να εκφοβίσει, να κυριαρχήσει, να παρενοχλήσει και να ασκήσει εξουσία πάνω στον άλλο. Η συμπεριφορά αυτή γίνεται είτε από ένα άτομο, είτε από μια ομάδα προς ένα άλλο άτομο και χαρακτηρίζεται ως άδικη πολλές φορές από το θύμα, το οποίο είναι πιο αδύναμο.

Σελίδα 1 από 8

© 2023 EDON. All Rights Reserved.