ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο συνήλθε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2013 στην βάση της συζήτησης των «Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου», της εισαγωγικής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ και την εισήγηση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση:

 

Η Διεθνής Κατάσταση

1. Η εμβάθυνση της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού συνεχίζει να επαληθεύει τις θεωρητικές αναλύσεις των κλασικών του Μαρξισμού. Η σημερινή παγκόσμια κρίση είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες περιοδικές και περιορισμένες κρίσεις του καπιταλισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η κρίση αυτή αποδεικνύεται ότι έχει μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια, αφού αφορά στην καρδιά του συστήματος, τις ίδιες τις σχέσεις παραγωγής, παρόλο που αρχικά εμφανίστηκε ως κρίση της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Αυτή η κρίση είναι συστημική, αφορά δηλαδή στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού.  Ακριβώς για αυτό το λόγο αφορά στο σύνολο των πτυχών της κοινωνίας.

Πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία συνεχίζει την επιχείρηση εξιδανίκευσης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με ένα ολόκληρο ιδεολογικό κατασκεύασμα που στοχεύει, ουσιαστικά, στην επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών, όπως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή του ευέλικτου μοντέλου εργασίας, η καταστρατήγηση των εργατικών κατακτήσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και άλλων σημαντικών τομέων για την κοινωνική ευημερία, και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το κεφάλαιο επιδιώκει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μείωση του κόστους παραγωγής σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία του, φορτώνοντας  στους εργαζόμενους και τα χαμηλά λαϊκά στρώματα τα βάρη της κρίσης.

Η χαρακτηριστική -για τον καπιταλισμό- αντίθεση ανάμεσα στην επέκταση της φτώχιας από τη μια και τη συγκέντρωση του πλούτου σε ολοένα λιγότερα χέρια από την άλλη, οξύνεται. Σήμερα, το φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 5% του παγκόσμιου πλούτου, την ώρα που στο πλουσιότερο 20% αντιστοιχεί το 75%.

2. Τα καταπιεστικά μέτρα που επιβάλλουν σε χώρες και λαούς οργανισμοί εργαλεία στα χέρια του ιμπεριαλισμού, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αφορμή το πρόβλημα των δημοσιονομικών χρεών, οι επισφαλείς και ανεξέλεγκτοι όροι λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς επίσης και οι εκμεταλλευτικοί όροι διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, τους οποίους επιβάλλει προς όφελος του μονοπωλιακού-πολυεθνικού κεφαλαίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, επιτείνουν την κρίση και οξύνουν τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα των  κρατών.

Η εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, με πυρήνα τις κεντρικές χώρες του καπιταλισμού (ΗΠΑ και Ε.Ε.),  επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του 16ου Συνεδρίου μας, ότι η  φτώχια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια δραματικές διαστάσεις και σε αυτές τις χώρες. Αποδείχτηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη με τη λογική της καπιταλιστικής κερδοφορίας από ένα σημείο και μετά δεν αντιστοιχεί σε βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, αλλά σε επιδείνωση της σε ολόκληρη την υφήλιο.

3. Τα τελευταία χρόνια  σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στη διαδικασία αναδιάταξης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, η οποία άρχισε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και ευρύτερα της σοσιαλιστικής κοινότητας. Αιχμή της διαδικασίας αυτής είναι η επέκταση των πολιτικών και στρατιωτικών του θεσμών, με στόχο τον γεωστρατηγικό έλεγχο των πηγών ενέργειας, τη διασφάλιση της πολιτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και την επιβολή της ιδεολογίας της «Νέας Τάξης». Βασικός παράγοντας της επιθετικής στρατηγικής του ιμπεριαλιστικού ηγεμονισμού, εξακολουθεί να είναι το ΝΑΤΟ και τα διάφορα παρακλάδια του, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣγΕ)». Αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και στρατηγικοί στόχοι εις βάρος των λαών, επισημοποιήθηκαν στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012. 

Στα πλαίσια της ιδεολογικής επιβολής της «Νέας Τάξης» εντάσσεται και η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού. Ο αντικομμουνισμός, ο οποίος πλέον θεσμοθετείται, σήμερα εντείνεται μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ιδιαίτερα σημειώνεται η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας με στόχο τη διαγραφή της προσφοράς του Σοβιετικού λαού στην αντιφασιστική νίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό, η προσπάθεια για ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά και η προσπάθεια για διαγραφή από τις συνειδήσεις των λαών της προσφοράς, των κατακτήσεων και των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού στις χώρες που οικοδομήθηκε. Ταυτόχρονα, προϊόν και εργαλείο της Ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αποτελεί η ανάπτυξη του φονταμενταλισμού σε μουσουλμανικές χώρες.

Κύριοι παράγοντες της νέας επιθετικής στρατηγικής του δυτικού ηγεμονισμού που αποτελούν μόνιμη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, είναι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το «Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Μέρος της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης είναι και η δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ περιμετρικά της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό έδαφος. Συνεχίζεται, επίσης, από τις ΗΠΑ η επιδίωξη χειραγώγησης ανεξάρτητων κρατών και οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης με την υποδαύλιση εσωτερικών αναταραχών, αποσχιστικών κινημάτων ή ακόμα και εμφυλίων πολέμων.

Τέλος, οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται ιδιαίτερα με την ανάδειξη ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες διεκδικούν μερίδιο των αγορών για τα δικά τους μονοπώλια. Σήμερα, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, οι ανταγωνισμοί αυτοί οξύνονται. Το ενδεχόμενο μια διεθνούς κλίμακας ενδο-ιμπεριαλιστικής σύρραξης δεν πρέπει να αποκλείεται.

4. Ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες ενυπάρχουν. Αυτός καθορίζεται, τόσο από την Ιδρυτική και τις άλλες της Συνθήκες, με κορωνίδα τη συνταγματική Συνθήκη της Λισσαβόνας (επαναφορά του λεγόμενου Ευρωσυντάγματος), όσο και από την πολιτική της έναντι των εργαζομένων και  ευρύτερα  των λαών. Οι ιδιαιτερότητες έχουν να κάνουν κύρια με εσωτερικούς ανταγωνισμούς των κρατών μελών, αλλά και με τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών, όπου υπάρχει αναπτυγμένο δημοκρατικό κίνημα και μια πολιτική κουλτούρα βγαλμένη μέσα από μακροχρόνιους πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. 

Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει πλήρως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ 23 από τα 28 κράτη μέλη της συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Η εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας που αποτελούσε την πυξίδα της Ε.Ε. για αντιλαϊκή δράση και επέκταση του κερδοφόρου κεφαλαίου μέχρι το 2010, όχι μόνο δεν έφερε τα αποτελέσματα που διατεινόταν, αντιθέτως συνέβαλε στο ξέσπασμα της κρίσης και εμβάθυνε τις συνέπειές της. Στην ίδια λογική κινείται και η Στρατηγική Ευρώπη 2020 που, από τις 3 Μαρτίου 2010, αποτελεί τον συνεχιστή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, των εκπορευόμενων συνταγών από τις Βρυξέλλες και τους σημαντικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην άσκηση κοινωνικό – οικονομικής πολιτικής, δίνουμε και στην Κύπρο τη μάχη για άσκηση φιλολαϊκών – προοδευτικών πολιτικών. Ο βαθμός στον οποίο θα γίνει εφικτή η άσκηση τέτοιας πολιτικής, θα κριθεί στη βάση του συσχετισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Κύπρο, στο επίπεδο της Οργάνωσης και παρέμβασης του Κόμματός μας και ολόκληρου του Λαϊκού Κινήματος που πρέπει να παραμείνει ισχυρή.

5. Το προκλητικό γεγονός της συνύπαρξης του απόλυτου πλούτου με την απόλυτη φτώχια, οι ασύλληπτες τεχνολογικές πρόοδοι πλάι στην αδυναμία πρόσβασης σε πόσιμο νερό για την μισή ανθρωπότητα, δημιουργούν την αναγκαιότητα υπέρβασης της σημερινής παγκόσμιας κατάστασης. Μέσα στις σημερινές συνθήκες της βαθύτερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η εργατική τάξη και η Αριστερά έχουν καθήκον να οργανώσουν τους αγώνες τους, αξιοποιώντας τις συνθήκες για να γίνουν βήματα μπροστά. 

Γι’ αυτό και οι αγώνες της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένοι με την προοπτική οικοδόμησης μιας ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση. Μιας κοινωνίας που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, που στο κέντρο της θα θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μιας κοινωνίας που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωτική ανάπτυξη των ανθρώπινων υλικών και πνευματικών δυνατοτήτων. Όπου ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ισότητα και η ελευθερία θα είναι βίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων και η επιστημονική γνώση και η τεχνολογική πρόοδος θα υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την βελτίωση των υλικών και πνευματικών συνθηκών ζωής της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

Παρόλο που η Αριστερά σήμερα βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε αμυντική διάταξη, η οργανωμένη και αγωνιστική Αριστερά μπορεί, εκτιμώντας και αξιοποιώντας σωστά τη δυναμική αμφισβήτησης που δημιουργείται εξαιτίας της κρίσης, να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων που διαφωνούν με τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση και να απεγκλωβίσει συνειδήσεις από τον αυτοαποκαλούμενο μονόδρομο του καπιταλισμού. Οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν σήμερα τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν ισχυρή λαϊκή στήριξη και να επανέλθουν δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες του λαού, μαζικοποιώντας τις γραμμές του κινήματος, καταθέτοντας προτάσεις που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, διατηρώντας και ενισχύοντας την προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Η κατάσταση στην Κύπρο

6. Αναμφίβολα οι προεδρικές εκλογές αποτελούν την κορύφωση της μάχης για την πολιτική εξουσία στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα τους καθορίζει ποιες δυνάμεις και με ποιο πρόγραμμα θα ασκούν την εξουσία για 5 χρόνια και ποιών τα συμφέροντα θα εξυπηρετούν. Οι  προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες διεθνώς και εσωτερικά. Συνθήκες διαφορετικές από κάθε προηγούμενη φορά και με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στρατηγικός μας στόχος για τις εκλογές 2013 είναι να παραμείνει μια φιλολαϊκή, προοδευτική, δημοκρατική διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που θα δίνει έδαφος, θα αφουγκράζεται και θα διευκολύνει τους αγώνες του λαϊκού, εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος που θα καλεστούμε ούτως ή άλλως να δώσουμε. Σε αυτό το σημαντικό καθήκον του ερχόμενου Φλεβάρη η ΕΔΟΝ διατρανώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό του ΑΚΕΛ για να εκλέξουμε τον Σταύρο Μαλά στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόταση του Σταύρου Μαλά είναι μια πρόταση τολμηρή και ριζοσπαστική, έντιμη  και καθαρή που φιλοδοξεί να οδηγήσει τον τόπο και το λαό μας στο μέλλον. Η πρόταση του Σταύρου Μαλά είναι μια πρόταση συνέπειας στο Κυπριακό. Πρόταση προόδου και εκσυγχρονισμού για την κοινωνία και την οικονομία. Πρόταση που συνδυάζει την επιστημονική γνώση και την συλλογικότητα, με το όραμα και την αποφασιστικότητα. Μια νέα πρόταση από ένα νέο άνθρωπο. Ο Σταύρος Μαλάς αποτελεί την μόνη αξιόπιστη επιλογή για τον κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο. Αποτελεί τη μοναδική πρόταση ενώπιον του Κυπριακού λαού, η οποία μέσα από φιλολαϊκές πολιτικές θα διασφαλίσει το μέλλον της Κύπρου, χωρίς να υποθηκεύσει το μέλλον της νέας γενιάς, τις κατακτήσεις και τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Ως ΕΔΟΝ δίνουμε τη δέσμευση ότι μαζί με τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα οδηγήσουμε τον τόπο και τον λαό μας ακόμα πιο μπροστά εκλέγοντας τον Σταύρο Μαλά στην προεδρία του κράτους.

7. Το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, ξένων επεμβάσεων και κατάφωρης παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν και παραμένει προϊόν ιμπεριαλιστικών επιβουλών. Συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων. Το Κυπριακό είναι συνάμα και πρόβλημα εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγκασμένη να διεξάγει αγώνα επιβίωσης μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες «Νέας Τάξης» και προσπάθειας επιβολής του «δικαίου» του ισχυρότερου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της λύσης οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

8. Η εκλογή του συν. Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε νέα ώθηση στην πορεία του Κυπριακού, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση της πλευράς μας για λύση του Κυπριακού, εμμονή σε αρχές, αποφασιστικότητα και ρεαλισμό. Από την πρώτη μέρα της εκλογής του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εργάζεται αδιάκοπα και με στοχοπροσήλωση για τη λύση του Κυπριακού. Αναδεικνύει συνεχώς τη διεθνή πτυχή του προβλήματος.  Κατάφερε να πείσει το διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Ξεκαθαρίστηκε από την αρχή και συμφωνήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την τ/κυπριακή πλευρά ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν θα υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Στις διαπραγματεύσεις η πλευρά μας εργάστηκε για λύση που να βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτή η μορφή λύσης υιοθετήθηκε από επανειλημμένα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και πιο πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, όπως και στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου του 2008. Το συμφωνηθέν πλαίσιο επαναβεβαιώθηκε και σε επανειλημμένες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Παρόλη την πρόοδο που υπήρξε την περίοδο των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ, η ανάδειξη στην ηγεσία της Τ/κ κοινότητας του Ντερβίς Έρογλου αλλά και η επιμονή της Τουρκίας να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, έχουν οδηγήσει σταδιακά την διαδικασία των συνομιλιών σε αδιέξοδο.

9. Η ΕΔΟΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Για λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με τη διάλυση των βρετανικών βάσεων, στόχος που θα προκύψει μέσα από τον ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίδει δικαιώματα επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η ΕΔΟΝ θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε σκέψεις για επιβολή νέων εξαρτήσεων στην πατρίδα μας είτε με τη μορφή εγγυήσεων από ξένες χώρες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είτε με ένταξη σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη κλπ. Η ΕΔΟΝ με συνέπεια υποστηρίζει την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών και που σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η ΕΔΟΝ διαφωνεί με τις καινοφανείς και επικίνδυνες θέσεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας», «διευρυμένων συνομιλιών» και «διαπραγμάτευση από μηδενική βάση». Οι θέσεις αυτές εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και οδηγούν στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα: την διχοτόμηση.

10. Οι σωστοί και επιδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια που οδήγησαν στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στην επιτυχή δοκιμαστική γεώτρηση υδρογονανθράκων είναι μια θετική εξέλιξη που προσβλέπουμε ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι ορθοί και προσεγμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης Χριστόφια οδήγησαν στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της σύγχρονης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό του κυπριακού κράτους. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας.

11. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τις τρέχουσες απαράδεκτες πολιτικές της έναντι της Κύπρου. Είναι επείγουσα η ανάγκη όπως η Τουρκία προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα και πραγματικά βήματα έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Η διαιώνιση του στάτους κβο είναι ενάντια στις προοπτικές για μια λύση. Καταδικάζουμε τον κατοχικό ρόλο της Τουρκίας και την καταπιεστική συμπεριφορά της έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και τις απαράδεκτες επιθετικές πολιτικές της που στοχοποιούν συγκεκριμένα τα προοδευτικά τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μέσα από την εισροή εποίκων από την Τουρκία και τον σφετερισμό γης και περιουσιών στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974 προς παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

12. Ως ΕΔΟΝ, θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι του εθνικισμού – σοβινισμού, του σκοταδισμού, του φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Στο εσωτερικό μέτωπο θα συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στις δυνάμεις της μοιρολατρίας και της αμερικανολαγνείας από τη μια και τις δυνάμεις των μαξιμαλιστικών, εθνικιστικών στόχων και επιδιώξεων από την άλλη. 

Η ΕΔΟΝ, απευθύνει σε όλους τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους νέους, θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινής πάλης για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Η ΕΔΟΝ είναι δεσμευμένη στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τους αγώνες της για εμβάθυνση και μαζικοποίηση αυτής της πολιτικής.

13. Το κοινωνικό – πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται η κυπριακή νεολαία χαρακτηρίζεται από τα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος στον τόπο μας, όπως αυτό διαμορφώνεται στην εποχή της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης» και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Καθοριστική είναι επίσης η επίδραση που ασκούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που διαφοροποιεί θετικά τα δεδομένα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, αφορά στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο μας που θέτει το Κόμμα των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ, ως πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου. Παράλληλα, αποτέλεσμα της πολύχρονης ορθής πολιτικής και τακτικής του Κόμματος αποτελεί η -ιστορικής σημασίας για την Κύπρο - εκλογή του συν. Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Την τελευταία πενταετία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και αντιξοότητες, έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν δοθεί παροχές προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που ξεπερνούν κατά πολύ το κοινωνικό έργο άλλων διακυβερνήσεων. Έχουν παρθεί πολιτικές αποφάσεις και μέτρα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου της νεολαίας, του εργασιακού περιβάλλοντος ευρύτερα, της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του στεγαστικού, της αξιοκρατίας, των στρατιωτών, της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων, της πάλης ενάντια στα ναρκωτικά, της αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, του περιβάλλοντος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλών άλλων.

Η σαφής, διακριτή αλλαγή στη φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης, αφορά στην προσέγγιση όλων των κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων. Προσπαθεί να διαφυλάξει και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, απορρίπτοντας νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις που θέλουν να ξεπουλήσουν στο κεφάλαιο τις υπηρεσίες δημόσιας ωφέλειας.

14. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε, να αφήσει ανεπηρέαστη τη μικρή κυπριακή οικονομία. Η κυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια, παρά την δυσμενή για τη Κύπρο συγκυρία, πήρε συγκεκριμένα μέτρα αναζωογόνησης της οικονομίας και αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης. 

Η Κυβέρνηση, όταν ακόμα η κρίση βρισκόταν στα αρχικά της στάδια, προώθησε πακέτα στήριξης της οικονομίας που στόχο είχαν την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, του τουρισμού, της απασχόλησης και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση καθοδηγείται από τη φιλοσοφία που θέλει τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης να τα αναλάβουν εκείνοι που έχουν την οικονομική επιφάνεια να πράξουν κάτι τέτοιο και όχι οι εργαζόμενοι. Αποδεικνύεται πόση σημασία έχει σε στιγμές δύσκολες για την οικονομία, να βρίσκεται στην εξουσία μια φιλολαϊκή, προοδευτική Κυβέρνηση και όχι μια νεοφιλελεύθερη και συντηρητική .

Παρά τις ενέργειες της Κυβέρνησης, οι λανθασμένοι χειρισμοί των Διοικήσεων και Διευθύνσεων ορισμένων Τραπεζών και η λανθασμένη και ελλιπής άσκηση από τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του εποπτικού του ρόλου, μας οδήγησαν στο Μηχανισμό Στήριξης και στην κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο. Αξιώνουμε τη γρήγορη ολοκλήρωση των ερευνών και την απόδοση δικαιοσύνης αναφορικά με τις ευθύνες των Διοικήσεων των τραπεζών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που με τις αποφάσεις τους έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στα σημερινά αδιέξοδα.

15. Η κάθοδος της Τρόικα στην Κύπρο αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, εγκυμονώντας κινδύνους για πρόκληση προβλημάτων, ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους, στη μεσαία τάξη και τους νέους. Εναντιωνόμαστε στην πολιτική λιτότητας που η Τρόικα επιβάλει στην Κύπρο μέσα από τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης.

Καταδικάζουμε ως άδικα και αντιλαϊκά τα μέτρα που επιβάλει η Τρόικα επειδή φορτώνουν στους ώμους των εργαζομένων και των αδύνατων το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης, για την πρόκληση της οποίας δεν είχαν καμία ευθύνη.

Καταδικάζουμε παράλληλα την εκβιαστική προσέγγιση που ακολούθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΔΗΣΥ, πριν και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η στάση τους αυτή δεν κατόρθωσε τίποτα περισσότερο από το να δυσχεραίνει τη θέση της Κυβέρνησης υποσκάπτοντας την, και διευκολύνοντας την επιβολή των σκληρών μέτρων της Τρόικα.

Απορρίπτουμε τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της τρόικα, όχι μόνο επειδή εδράζονται σε λανθασμένα και δογματικά ιδεολογήματα, αλλά και επειδή στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί απέτυχαν παταγωδώς, προκαλώντας μιζέρια και καταστροφή. Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε την μονιμότητα του οποιοδήποτε μέτρου πλήττει εργασιακά κεκτημένα αλλά αντίθετα μόλις οι συνθήκες βελτιωθούν θα βρεθούμε στο πλευρό του συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα για την επαναφορά τους.

Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αποτελεί την μοναδική κυβέρνηση, κράτους - μέλους της Ε.Ε. που δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά δίνοντας σκληρή και αποφασιστική μάχη έναντι των πολιτικών λιτότητας της Τρόικα. Υπερασπίστηκε εργασιακά δικαιώματα, τον δημόσιο πλούτο, την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον έλεγχο του φυσικού αερίου του κράτους μας.

16. Η Αριστερά, με μπροστάρη την ΕΔΟΝ, δεν θα μείνει απαθής σε μέτρα αντιλαϊκά και αντεργατικά που ισοπέδωσαν άλλους λαούς στην Ευρώπη. Οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται σε χώρες τις Ε.Ε. για αντιμετώπιση της κρίσης, όχι απλά αποδεικνύονται ανίκανες να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά τα επιτείνουν. Αξιολογώντας, κατά συνέπεια, ορθά και αντικειμενικά τα όσα θετικά αλλά και αρνητικά δεδομένα εμπεριέχονται στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, επιβάλλεται η συνέχιση και περαιτέρω εντατικοποίηση της δράσης της ΕΔΟΝ για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας.

Ως ΕΔΟΝ καλούμε όλους τους νέους και νέες των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης σε ενότητα και διαδηλώνουμε τη θέληση μας να αγωνιστούμε μαζί για την Ευρώπη των λαών, όπως την έχουν σήμερα ανάγκη και αξίζουν οι νέοι. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη που βλέπουν σήμερα τα εργατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα να θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων των ισχυρών και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η κατάσταση του Κυπριακού Νεολαιίστικου Κινήματος

17. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η νεολαία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από άλλες κοινωνικές ομάδες. Σημαντικότερο το πρόβλημα της ανεργίας, η οποία-δυστυχώς- έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

Το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει «πλαστές συνειδήσεις», καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και συχνά καταφέρνει να πετύχει την κοινωνική αποστράτευση νέων που είναι, ως κοινωνική ομάδα, η πιο επιρρεπής σε επιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, μερίδα της νεολαίας εξωτερικεύει αισθήματα αποστασιοποίησης από την πολιτική, τα κόμματα και την οργανωμένη πάλη. Απότοκο του κοινωνικού, αυτού, περίγυρου είναι και η αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά μερίδας της νεολαίας, η οποία εκδηλώνεται με βίαιο και κοινωνικά μη αποδεκτό τρόπο, αλλά συχνά και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως η καταφυγή σε εξαρτησιογόνες ουσίες και αλλά παρόμοια.

Παρ’ όλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο, είναι στοιχείο ριζοσπαστικό και προοδευτικό και φορέας κοινωνικών αλλαγών.

Το επίπεδο πολιτικοποίησης και οργάνωσης των νέων της πατρίδας μας παραμένει σε ψηλό επίπεδο και οπωσδήποτε σε πολύ ψηλότερο επίπεδο από άλλες ευρωπαϊκές και δυτικές κοινωνίες, χωρίς αυτό να μας εφησυχάσει. Η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές Οργανώσεις, είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η δραστηριοποίηση νέων στις τάξεις της Οργάνωσής μας.

18. Μετά από 18 χρόνια θεσμικής κατοχύρωσης των Συντονιστικών, θα πρέπει να γίνει αποδεχτή από την Πολιτεία και η κατοχύρωση και ελεύθερη δράση στα σχολεία των Μαθητικών Οργανώσεων και η ελευθερία έκφρασης των μαθητών, έτσι ώστε η ολοκλήρωση του ελεύθερου μαθητικού συνδικαλισμού να είναι άμεση και ουσιαστική. Αυτό αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα, αφού πρόκειται για ζήτημα κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, αλλά και για ένα θέμα που αφορά τη διαμόρφωση ανθρώπων πολιτικοποιημένων με κριτική άποψη για τον κόσμο που τους περιβάλλει. Η δράση των Μαθητικών Οργανώσεων, πέραν της δουλειάς για τις μαθητικές εκλογές, επεκτείνεται και σε άλλες μορφές δράσης, αυξάνοντας το βαθμό πολιτικοποίησης ανάμεσα στους μαθητές. Σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή έχει η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ), η συνδικαλιστική έκφραση των ΕΔΟΝιτών μαθητών, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για δημιουργία ενός πραγματικά οργανωμένου, μαζικού και διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος.

19. Έχουν επισυμβεί ριζικές αλλαγές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό ήταν γνωστό μέχρι και το προηγούμενό μας Συνέδριο, και αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τη δράση της οργάνωσης μας στο κίνημα της νεολαίας. H τάση για αύξηση του συνολικού αριθμού φοιτητών έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και την τριετία που διανύσαμε. Ωστόσο κατά το 2012 καταγράφεται μια τάση μείωσης των φοιτητών λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, το κέντρο βάρους του φοιτητικού κινήματος βρισκόταν πρωτίστως στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Ελλάδα και την Αγγλία. Στην Κύπρο λειτουργούν 6 Φοιτητικές Ενώσεις, μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, Frederick Λευκωσίας και Λεμεσού, Α.Ξ.Ι.Κ., Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο) που περιλαμβάνουν περίπου 24.000 ενεργούς φοιτητές. Υπολογίζεται ότι μαζί με τους φοιτητές των Ιδιωτικών Σχολών, στην Ελλάδα φοιτούν γύρω στις 10000 φοιτητές. Η Βρετανία είναι στα ίδια -περίπου- επίπεδα σε αριθμό Κύπριων φοιτητών με την Ελλάδα και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

20. Η επιλογή της πλήρους στήριξης των μαζικών φορέων του φοιτητικού κινήματος (Φοιτητικών Ενώσεων - ΠΟΦΕΝ) υπήρξε και παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεών μας στο φοιτητικό κίνημα. Με γνώμονα -πάντοτε- τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του οργανωμένου Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος και με μοναδικό κριτήριο το στόχο για ύπαρξη ενός υγιούς, αυτόνομου, ενωμένου, διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος, η μόνη επιλογή ήταν και παραμένει η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων. 

Στο 38ο ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ τον Δεκέμβρη του 2011, η Προοδευτική Κ.Φ είχε την τιμή να εκλεγεί στην Προεδρία της ΠΟΦΕΝ μέχρι και το επόμενο τακτικό συνέδριο. Για πρώτη φορά μετά από 31 ολόκληρα χρόνια, η Προοδευτική Κ.Φ. κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της Ομοσπονδίας.

21. Οι Νέοι Εργαζόμενοι αποτελούν το κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο άμεσα με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Απέναντι στην ασυδοσία του κεφαλαίου, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκονται τόσο οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και οι νέοι που εισέρχονται στην παραγωγή κατά την διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων. Οι νέοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλλημα: ανεργία ή δουλειά χωρίς ωφελήματα.

Μέσα σε αυτά πλαίσια της δημιουργίας και αναπαραγωγής κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η ανεργία, η μείωση μισθών, το κουτσούρεμα δικαιωμάτων, η επιβολή ευέλικτων και ελαστικών ωραρίων εργασίας, η δυσκολία στην εξασφάλιση στέγης, οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να αντεπεξέλθουν.

Διαπιστώνουμε σοβαρή αδυναμία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να εντάξουμε στη ζωή και τη δράση της οργάνωσης μια μεγάλη μερίδα νέων εργαζομένων. Αποτελεί αμετάθετο στόχο η βελτίωση της οργανωμένης πολιτικής δουλειάς με τους νέους εργαζόμενους καθώς και η βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας, έτσι που να επιτυγχάνεται ο στόχος της απόκτησης επαφής με αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι νεολαίας. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να δώσουμε τον αγώνα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των νέων εργαζομένων και της διαμόρφωσης ταξικής συνείδησης.

22. Από την ίδρυση του ΟΝΕΚ η ΕΔΟΝ πρωτοστατεί στο να καταστεί μια έπαλξη διεκδίκησης από τον οποίο το μαζικό κίνημα νεολαίας θα δυναμώνει τη φωνή και τη συμμετοχή του στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, ο ΟΝΕΚ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μαζικό κίνημα νεολαίας ούτε και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτό. Όλες οι προσπάθειες του Δ.Σ. του Ο.ΝΕ.Κ επικεντρώνονται στην υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, βασικές προτεραιότητες του οποίου είναι η αξιοκρατία και η παροχή ίσων ευκαιριών στους νέους, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου και η καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας. Με τη συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΔΟΝ ο Ο.ΝΕ.Κ πρέπει να συνεχίσει να συμβάλει τα μέγιστα ώστε οι νέοι να οδηγηθούν στο προσκήνιο, με αναβαθμισμένο τον κοινωνικό τους ρόλο.

23. Η Κυπριακή Εκπαίδευση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ένα μεταβατικό στάδιο. Μέσα από τη δεκάχρονη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ έφτασε σε οριακό σημείο. Έλλειψη οράματος και στόχων, η απουσία διαλόγου, η προχειρότητα, η εισαγωγή αλλαγών χωρίς προγραμματισμό και προετοιμασία, η καθήλωση των δαπανών και οι νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις αποτελούσαν τους βασικούς άξονές της. Παρέμεινε αγκυλωμένη μέσα σε συντηρητικές συγκεντρωτικές δομές και αναχρονιστικές νοοτροπίες στα θέματα διοίκησης, αξιολόγησης, μεθόδων και περιεχόμενου της εκπαίδευσης. Φαινόμενα, όπως λειτουργικός αναλφαβητισμός, σχολική αποτυχία, παραπαιδεία αναπτύσσονταν με επικίνδυνους ρυθμούς με παντελή απουσία του κράτους. Η απάντηση στα προβλήματα μεταξύ μαθητών – διεύθυνσης και καθηγητών, που παρουσιάζονταν ήταν η αύξηση των πειθαρχικών και κατασταλτικών μέτρων. Η δημιουργικότητα, ο διάλογος, η ελεύθερη έκφραση απόψεων, χάνονταν μέσα στη γραφειοκρατία, στο βεβαρημένο αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και την επιλεκτική εφαρμογή των σχολικών κανονισμών. 

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση έθεσε ως στόχο την ανατροπή αυτού του σκηνικού για μια «δημοκρατική και ανθρώπινη παιδεία». Σήμερα συνεχίζεται ο ανοικτός, δομημένος, κοινωνικός διάλογος για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέσω του Συμβουλίου Παιδείας, του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης και του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θεσμοθετήθηκαν. Στα συμβούλια, τα οποία διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής, συμμετέχουν τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, πανεπιστημιακοί, και εκπρόσωποι της ΠΣΕΜ και της ΠΟΦΕΝ.

24. Από το 2004 και μετά, η δημόσια Προδημοτική εκπαίδευση άρχισε να αναπτύσσεται και να εδραιώνεται στην κυπριακή κοινωνία. Η επιπρόσθετη αύξηση της επιχορήγησης προς τα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία από την κυβέρνηση Χριστόφια, η επιπρόσθετη οικονομική στήριξη των μονοθέσιων – διθέσιων δημόσιων νηπιαγωγείων, η ίδρυση νέων τμημάτων δημόσιων νηπιαγωγείων, η μείωση των μαθητών ανά τμήμα από 30 στους 25, η αναβάθμιση της υποδομής των δημόσιων νηπιαγωγείων, ο εξοπλισμός των παιχνιδότοπων, καθώς και η ενίσχυση και εδραίωση του θεσμού των προαιρετικών Ολοήμερων Νηπιαγωγείων  ήταν οι σημαντικότερες ενέργειες της κυβέρνησης  του συν. Δημήτρη Χριστόφια προς την κατεύθυνση στήριξης της δημόσιας Προδημοτικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση Χριστόφια κέρδισε το μεγάλο στοίχημα και πέτυχε τη μεγάλη επιστροφή των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, το οποίο -πλέον- μετά και τις μεταρρυθμίσεις, αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους γονιούς.

25. Μέσα σε μια πενταετία, η κυβέρνηση Χριστόφια κατάφερε να πετύχει για τη δημοτική εκπαίδευση όσα δεν κατάφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις για χρόνια. Συγκεκριμένα αυτή η κυβέρνηση: έχει μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα όλων των τάξεων του δημοτικού από 30 σε 25, στήριξε, ενίσχυσε και επέκτεινε το θεσμό του προαιρετικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, καθιέρωσε και επέκτεινε τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, συνεχίζει με έντονους ρυθμούς τη βελτίωση των σχολικών κτηρίων, τη δημιουργία αιθουσών πολλαπλής χρήσεως και τη ανέγερση νέων σχολείων, εξήγγειλε πρόγραμμα στήριξης του Ενιαίου Υποχρεωτικού Ολοήμερου Σχολείου, εφάρμοσε ολοκληρωμένη πολιτική για ομαλή ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στα δημοτικά σχολεία, ξεκίνησε το πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών, εξήγγειλε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, εξόπλισε τα δημοτικά σχολεία με τεχνολογικά εργαλεία διδασκαλίας, εξήγγειλε και εφάρμοσε μέτρα εναντίον της νεανικής παραβατικότητας, προχώρησε στη σύσταση Επιστημονικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης και υιοθέτησε σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της εκδημοκρατικοποίησης της εκπαίδευσης (όπως το δικαίωμα πρόσβασης των εκπαιδευτικών στους προσωπικούς τους φάκελους)

26. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση αποτελεί για την ΕΔΟΝ θέμα μεγάλης προτεραιότητας. Για μια αποτελεσματική και επιτυχημένη συμπερίληψη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα δημόσια σχολεία, επιβάλλεται το δημόσιο σχολείο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαφορετικές και πολυποίκιλες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, διασφαλίζοντας τη συνολική ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς  -κοινωνικό, ψυχολογικό, εκπαιδευτικό- και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι και την ανώτατη.

27. Από το 2004 και μετά, και ιδιαίτερα κατά την πενταετία της διακυβέρνησης Χριστόφια, έγιναν σημαντικά βήματα και στην Μέση Εκπαίδευση στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης όπως: η αναδιαμόρφωση και εφαρμογή των νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων, η μείωση του αριθμού των μαθητών στους 25 ανά τμήμα, εφαρμογή του θεσμού του σχολικού λεωφορείου, ίδρυση, λειτουργία και επέκταση του Μουσικού και του Αθλητικού Σχολείου, εισαγωγή των τετραμήνων στη θέση των τριμήνων, ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών στις αποφάσεις, θεσμοθέτηση εισαγωγικής επιμόρφωσης στους εκπαιδευτικούς και υποχρεωτικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επέκταση των σχολείων ΖΕΠ (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), επέκταση του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου από 4 σε 10 Δήμους, ίδρυση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, επιχορήγηση σε όλους τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου για αγορά Η/Υ, ολοκλήρωση και παράδοση πρότασης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών, κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και τη σταθερότητα του προσωπικού, εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία, λειτουργία Επαρχιακών Γραφείων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής.

28. Μια σωστή και ανθρωποκεντρική τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές παραμέτρους για την πρόοδο ενός λαού. Θέση της ΕΔΟΝ είναι η συνεχής επέκταση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη διασφάλιση σ' όλους τους νέους της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτή. Η ΕΔΟΝ έχει ως όραμα το Πανεπιστήμιο που θα έχει στο επίκεντρο της προσοχής του τον άνθρωπο. Ένα Πανεπιστήμιο που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Ένα Πανεπιστήμιο που θα συνεργάζεται με τα άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσής του. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ανθρώπινο και δημοκρατικό, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, που να προάγει την επιστημονική γνώση και την ακαδημαϊκή έρευνα. Να προωθεί την έρευνα με βάση την επιστημονική γνώση και όχι την επιχειρηματικότητα, ως ένας ακόμα κοινωνικός οργανισμός που να υπηρετεί τη νεολαία, το λαό μας γενικότερα και τις ανάγκες του

Η κυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια έδωσε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πολύ περισσότερα, παρά την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, από όσα προηγούμενες κυβερνήσεις. Ιδρύθηκε Ιατρική Σχολή, Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας και αποφασίστηκε η ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών. Δόθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας φοιτητικό πακέτο που αφορά στη στήριξη φοιτητών στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Εφαρμόστηκε μειωμένο εισιτήριο στις Δημόσιες συγκοινωνίες. Συνδέθηκαν μέσω αστικών λεωφορείων οι πόλεις με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Αυξήθηκε η επιδότηση ενοικίου σε πρόσφυγες κατά 5%. Αναγνωρίστηκαν τα προσφυγικά δικαιώματα και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες φοιτητές. Μπήκε πλαφόν στο ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους των υποτροφιών του ΙΚΥ οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της υποταγής της παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου, εμείς προτάσσουμε το δικό μας όραμα για το Πανεπιστήμιο. Στις επιδιώξεις για πτώχευση του περιεχομένου των σπουδών με το σπάσιμο του κύκλου σπουδών, εμείς στοχεύουμε σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ολοκληρωμένα και πλήρη, που να παραδίδουν ολοκληρωμένους επιστήμονες με γενική μόρφωση και αναπτυγμένο κοινωνικό κριτήριο. Ανθρώπους που να μπορούν να αντεπεξέλθουν συνολικά στις απαιτήσεις της ζωής και όχι εξειδικευμένους, κοινωνικά αμόρφωτους. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να έχει τον προσανατολισμό της δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της.

29. Οι νέοι, οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά, καλούνται να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη και σημαντική αποστολή μέσα στις συνθήκες ημικατοχής που βρίσκεται η Κύπρος. Η λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, παρ’ όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε σχέση κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης των εθνοφρουρών, εντούτοις, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται και από στοιχεία που δεν συμβαδίζουν με το γενικότερο επίπεδο της κοινωνικής εξέλιξης. Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους νέους εθνοφρουρούς και θα συνεχίσει να πιέζει, για να επιτευχθεί η ποιοτική αλλαγή μέσα στην Εθνική Φρουρά. 

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι προτάσεις της ΕΔΟΝ ήδη υλοποιούνται από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά επιβάλλεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια από πλευράς μας για περαιτέρω μέτρα και αλλαγές.

30. Αξιοκρατία σημαίνει αξιοποίηση στους διάφορους τομείς της κοινωνίας των πραγματικά αξιότερων ανθρώπων. Αυτό είναι το ιδανικό που πρέπει κάθε ευνομούμενη κοινωνία να επιδιώκει. Από ιδρύσεως της, η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε ένα κράτος δομημένο στα μέτρα της συντήρησης, του κατεστημένου και της δεξιάς. Το βαθύ κράτος ήρθε να ενισχύσει η δεκαετής διακυβέρνηση της δεξιάς (1993-2003), η οποία επέτεινε -δυστυχώς- το καρκίνωμα του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας του βολέματος και του εύκολου κέρδους, ενώ επέβαλε την κομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και την κακοδιαχείριση στον μέγιστο βαθμό. Η κυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια είχε ένα εντελώς αντίθετο προσανατολισμό. Καταβλήθηκαν προσπάθειες αναστήλωσης των θεσμών και των αξιών στον τόπο μας. Με την ορθή λειτουργία των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας (Ε.Δ.Υ.) και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ), μειώθηκαν δραματικά οι προσφυγές κατά των αποφάσεων τους (πέραν του 95% των αποφάσεων της ΕΔΥ είναι ομόφωνες). Με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων στην πρόσληψη εκτάκτων στην Δημόσια Υπηρεσία. Την μη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, αλλά αντίθετα με πρόταση που τον εκσυγχρονίζει και τον αναβαθμίζει. Την εισαγωγή του συστήματος μοριοδότησης για τις μεταθέσεις στην Εθνική Φρουρά.

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσουμε. Οι νέοι θα πρέπει να ανοίξουν το δικό τους μέτωπο αγώνα κατά της αναξιοκρατίας, μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή και δράση. Η απογοήτευση δεν πρέπει να τους οδηγεί στο περιθώριο και στην απαξίωση των πάντων, γιατί έτσι η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Τα οποιαδήποτε μέτρα, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται την ανάλογη λαϊκή στήριξη και πίεση.

31. Οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν το κομμάτι της νεολαίας που πλήττεται περισσότερο από τα αποτελέσματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Τα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους είναι ιδιαίτερα ψηλά, γεγονός που καθιστά τους νέους εργαζόμενους εύκολη λεία στις προσπάθειες για ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Κυρίαρχη θέση σ’ αυτές τις προσπάθειες καταλαμβάνουν οι πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας, με την προώθηση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, διεύρυνσης του χρόνου εργασίας, επίθεσης ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πίεση προς τους νέους εργαζόμενους ενισχύεται στην Κύπρο μέσω της συντονισμένης επίθεσης που πραγματοποιούν το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του, με κορυφαίο την επίθεση στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

32. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το πολύ ψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται ανάμεσα στους νέους. Ο αποκλεισμός από την εργασία ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατόμων και ιδιαίτερα νέων, αποτελεί ουσιαστικά καταδίκη σε ζωή μόνιμης αβεβαιότητας που μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικό θάνατο. Ο αποκλεισμός αυτού του αριθμού των ανθρώπων από τη λειτουργία της καπιταλιστικής κοινωνίας, οδηγεί μοιραία στην ραγδαία αύξηση της εγκλη­ματικότητας, περιθωριοποίηση της νεολαίας, αυτοκτονίες, ναρκωτικά, έξαρση του ρατσισμού κ.α.

Διαφωνούμε με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και ιδιαίτερα με την διασύνδεση του με το προσδόκιμο ζωής αλλά και την γενικότερη απορρύθμιση της εργασίας όπως εισηγείται η Τρόικα και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άνεργους και ιδιαίτερα στους νέους και τις οικογένειες τους. Τους καλούμε να οργανωθούν με την ΕΔΟΝ στον αγώνα μας για το δικαίωμα στη δουλειά και δουλειά με δικαιώματα.

33. Η στέγη αποτελεί ουσιώδες κοινωνικό αγαθό για την εξασφάλιση του οποίου πρωταρχική ευθύνη έχει το κράτος. Το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης τα τελευταία χρόνια οδήγησε το στεγαστικό πρόβλημα σε ανησυχητικές διαστάσεις ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια. 

Η κυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια με ταχύτατους ρυθμούς επεξεργάστηκε και εφάρμοσε ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που στηρίζει στην πράξη τους νέους και τη δυνατότητα εξασφάλισης στέγης. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα προγράμματα στέγασης, αναθεωρώντας, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας την κρατική στεγαστική πολιτική τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους αυτόχθονες. Έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ωφελήματα ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων. Υιοθετήθηκαν μέτρα στήριξης για τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, δημιουργήθηκε στεγαστικό σχέδιο για διάθεση κρατικών οικοπέδων σε προσφυγικές οικογένειες και Βελτιώθηκαν οι διαδικασίες έκδοσης Πολεοδομικής άδειας.

34. Για εμάς, ως πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, ο πολιτισμός αποτελεί ένα ειδικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας και αντικατοπτρίζει το επίπεδο της ιστορικής της  εξέλιξης. Αποτελεί έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία και ειδική έκφραση της ανάπτυξης των δημιουργικών δυνάμεων και ικανοτήτων του ατόμου. Αποστολή του πολιτισμού, κατά τη δική μας αντίληψη, θα πρέπει να είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων, η διαπαιδαγώγηση και η συμβολή τους στην κοινωνική πρόοδο. Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό ως στοιχείο που διαμορφώνει τις πνευματικές, υλικές και ηθικές αξίες ενός λαού, τα αισθητικά του κριτήρια, τα πρότυπά του, τη στάση του έναντι στους άλλους λαούς. Η ΕΔΟΝ είναι από το χαρακτήρα και την ιδεολογία της στρατευμένη στην προσπάθεια ο πολιτισμός να μετατραπεί σε ζωτικό μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης, θα προβάλει έναν αυθεντικό τρόπο ζωής και ένα πρότυπο ανθρώπου που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

35. Η ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας στους νέους συμβάλει σημαντικά στην δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στη σωματική και πνευματική τους υγεία, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα τους μέσα από την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, τη βία και εγκληματικότητα, αλλά και την μαζική υποκουλτούρα που κατακλύζει τους νέους. Καλλιεργεί συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες, αναπτύσσει την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους. Για την ΕΔΟΝ ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από την πολιτεία διεύρυνση των προϋποθέσεων μαζικής άθλησης των νέων. Παράλληλα, πιστεύουμε στην ανάγκη καλλιέργειας και ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού, ο οποίος συμβάλλει στην προβολή της πατρίδας μας με τις διεθνείς αθλητικές επιτυχίες και συμμετοχές.

36. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε νέου και νέας. Πέραν από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ο τουρισμός αποτελεί επίσης μια δυνατότητα για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Παράλληλα η περίοδος διακοπών είναι αναγκαία, για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεκουραστούν, σωματικά και ψυχικά, από τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνία. Στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα σε διακοπές δεν είναι δεδομένο για όλους. Η ΕΔΟΝ, αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως δικαίωμα στο οποίο θα πρέπει να έχουν εύκολη και φτηνή πρόσβαση όλοι οι νέοι και νέες της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε τον τουρισμό ως μέσο επαφής των νέων με τα επιτεύγματα του πολιτισμού της Κύπρου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και κατ’ επέκταση ως εκπαιδευτικό μέσο.

37. Ο αγώνας κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελούσε και αποτελεί από τους κορυφαίους πυλώνες της δράσης της Οργάνωσης από τη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η μάστιγα στο τόπο μας. Μία μάστιγα σύμφυτη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε, αποτέλεσμα των προβλημάτων, των αδιεξόδων και των ανασφαλειών που παράγει και αναπαράγει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα στους νέους. Στο σύστημα που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των πάντων, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη η αντιμετώπιση του ανθρώπου ως αναλώσιμου είδους, από το οποίο μπορεί να εξαχθεί κέρδος. Το εμπόριο των ναρκωτικών θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει εμπόριο. Αποτελεί σάρκα από την σάρκα του καπιταλισμού και υπακούει στους νόμους αυτού του συστήματος. Η θέση μας για αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε ένα πλέγμα μέτρων για την πρόληψη - θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Η ΕΔΟΝ είναι κάθετα αντίθετη με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών αλλά και της νομιμοποίησής τους. Η προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος περνά μέσα από τους αγώνες για άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.

38. Ιδιαίτερα επιρρεπείς στο φαινόμενο της παραβατικότητας βρίσκονται οι νέοι που προέρχονται από τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού. Αυτό επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του φαινομένου και καταδεικνύει ότι τα εν γένει χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, όπως αυτά της οικονομικής ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας, της ανυπαρξίας ίσων ευκαιριών στη ζωή των νέων και της αποξένωσης, αποτελούν τη βασική γενεσιουργό αιτία τέτοιων φαινομένων. Η κυβέρνηση του συν. Δημήτρη Χριστόφια καταβάλλει μια ευρύτερη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης που αφορά την εκπαίδευση, την οικογένεια και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς απασχόλησης της νεολαίας, έχει συσταθεί μόνιμη επιτροπή εγκληματικότητας, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του θεσμού των γονεϊκών συμβούλων, αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες στήριξης προς τους κρατούμενους στις κεντρικές φυλακές, ενώ επεκτάθηκαν οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Για την ΕΔΟΝ, σημαντικότερη συνεισφορά για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας αποτελεί η ένταξη των νέων στην οργανωμένη ζωή και πάλη, μέσα από τις τάξεις της ίδιας της Οργάνωσης.

39. Από την αρχή της εμφάνισης του καπιταλιστικού συστήματος, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής συνδυάστηκε με αλόγιστη κατάχρηση των φυσικών πόρων της γης,  όπως είναι η ενέργεια, το νερό, τα δάση κ.λπ. Παράλληλα στο όνομα της ούτω καλούμενης, από τους καπιταλιστές, «ανάπτυξης», η φύση αποτελεί αναλώσιμο προϊόν. Το κεφάλαιο έχει την απόλυτη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση. Το πιο πάνω είναι το βασικότερο επιχείρημα, γιατί ο αγώνας για προστασία του Περιβάλλοντος είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οικολογικά θέματα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε το Λαϊκό Κίνημα με προτάσεις και διεκδικήσεις που δεν αρκούνται σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο, αλλά βασίζονται σε μια συνολική κριτική προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

40. Κοινωνικά φαινόμενα του καπιταλισμού όπως η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική αστάθεια που μαστίζουν αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες χώρες, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού και της εχθρότητας προς τους μετανάστες. Η αυξητική τάση της μετανάστευσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήρθε ως το αποτέλεσμα της επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με συνεπακόλουθη επιδείνωση των πιο πάνω κοινωνικών φαινομένων και παράλληλα μέσα από την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Το φαινόμενο της μετανάστευσης αξιοποιείται από το κοινωνικό – οικονομικό κατεστημένο ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα κακώς έχοντα στην κοινωνία. Η ΕΔΟΝ θεωρεί ότι, τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι εργαζόμενοι, είναι αμφότεροι θύματα του ντόπιου και του πολυεθνικού κεφαλαίου και αντικείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τα ίδια ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Ως εκ τούτου, εκείνο που επιβάλλεται είναι ο κοινός αγώνας Κυπρίων και ξένων εργαζομένων, με άξονα την απόδοση και το σεβασμό των εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και η συνεπής πάλη των εργαζομένων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τη συνοδεύουν.

Η ΕΔΟΝ υποστηρίζει την παραχώρηση του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους επί μακρού διαμένοντες μετανάστες και στα μέτρα κατοχύρωσης των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των μεταναστών και σε διαμόρφωση σαφών προϋποθέσεων για απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς.

41. Οι νέοι έχουν ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν στις τοπικές κοινωνίες τόσο για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (πολιτισμός, αθλητισμός, επιμόρφωση, κοινωνικά προβλήματα κ.ά.), όσο και για γενικότερα ζητήματα (πολεοδομικός σχεδιασμός και έργα υποδομής, περιβάλλον, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.). Η ΕΔΟΝ καλείται να συνεχίσει την προσπάθειά της, για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης. Επιπλέον, πέρα από τα θεσμικά όργανα καλούμαστε να αναπτύξουμε δράση και προσφορά σε τοπικό επίπεδο.

42. Η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει πολλούς ρόλους σε ένα καθ’ όλα εχθρικό περιβάλλον, το οποίο το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί και αναπαράγει. Μερικοί από τους ρόλους που επωμίζεται, είναι αυτοί της μάνας, της συζύγου και της εργαζόμενης. Φαινόμενα, όπως η ανεργία, οι νέες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, ο διαχωρισμός και η τυποποίηση των επαγγελμάτων με βάση το φύλο, κτυπούν αδυσώπητα το γυναικείο πληθυσμό. Στο μέτωπο των οργανωμένων αγώνων αλλά  και της πάλης των ιδεών, ως οργάνωση νεολαίας, είναι απαραίτητο ν’ αναδείξουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, τον ταξικό χαρακτήρα του γυναικείου ζητήματος, συνδέοντας το, βέβαια, με τα σύγχρονα και καθημερινά προβλήματα της εργαζόμενης γυναίκας. Έτσι θα συμβάλουμε στην προσπάθεια απομόνωσης των αστικών ιδεολογημάτων, που ανθούν και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που υποβιβάζουν το γυναικείο ζήτημα σε θέμα ανταγωνισμού των δύο φύλων, σεξιστικών προκαταλήψεων ή ως αποτέλεσμα της μειωμένης συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συνεπώς η ΕΔΟΝ έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή αυτών των αντιλήψεων τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους νέους για τον ισότιμο καταμερισμό μέσα στην οικογένεια, όσο και στο να διαπαιδαγωγήσει τις νέες γυναίκες, ώστε να αναπτύξουν κουλτούρα συλλογικής διεκδίκησης για τα ζητήματα που τις αφορούν.

Το ΕΔΟΝίτικο Οικοδόμημα

43. Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η Τοπική Οργάνωση (Τ.Ο.), η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, στους τόπους δουλειάς, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια. Μια Τοπική Οργάνωση μαζική, η οποία λειτουργεί και αναπτύσσει δραστηριότητα προς διάφορες κατευθύνσεις, μπορεί όσο κανένας άλλος να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τους νέους, να διοχετεύσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη διάθεση της νεολαίας για συλλογική συμμετοχή και δράση. Κατ’ επέκταση, πάγιος στόχος της ΕΔΟΝ είναι η αύξηση των Τοπικών Οργανώσεων και μελών. Στις σημερινές συνθήκες της όξυνσης τόσο των επιθέσεων ενάντια στην Αριστερά, όσο και των αποτελεσμάτων της καπιταλιστικής κρίσης, η άρτια οργανωτική κατάσταση της ΕΔΟΝ επιβάλλεται ακόμη πιο επιτακτικά.

Έχει επιτευχθεί ο στόχος για περαιτέρω μαζικοποίηση των Τ.Ο. της ΕΔΟΝ, από το 16ο μέχρι το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης. Παρουσιάζεται μια πολύ ουσιαστική αύξηση των μελών μας ανάμεσα στους νέους εργαζόμενους. Παρατηρείται, επίσης, βελτίωση στους φοιτητές, ενώ στους μαθητές παρουσιάζουμε αριθμητική σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα.

44. Στην Τοπική Οργάνωση και στο επίπεδο λειτουργίας της είναι που στηρίζει η ΕΔΟΝ τη σταθερή και συστηματική δράση της, την υλοποίηση των στόχων της και την αξιοποίηση της προσφοράς ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μελών της. Η συνεχής επιδίωξη λοιπόν της εύρυθμης λειτουργίας των Τοπικών Οργανώσεών μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία. 

Τα Επαρχιακά Συμβούλια και ιδιαίτερα οι Επαρχιακές Γραμματείες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στις Τοπικές Οργανώσεις και συνεχώς να τις παρακολουθούν, καθοδηγώντας τις και όχι υποκαθιστώντας τις. Έλεγχος και στήριξη της δουλειάς μας πρέπει να γίνεται και από την Κεντρική Γραμματεία προς τις Επαρχιακές Οργανώσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση των καθοδηγητικών σωμάτων με στελέχη της Οργάνωσης που να έχουν τις πολιτικές και οργανωτικές δυνατότητες.

Η Τοπική Επιτροπή, που καθοδηγεί τη δράση της Τοπικής Οργάνωσης από Γενική Συνέλευση σε Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να συνεδριάζει συχνά και τακτικά και να φροντίζει για την υλοποίηση του πλάνου δραστηριοτήτων και την εμπλοκή ΕΔΟΝιτών στη δουλειά.

45. Ο ρόλος των καθοδηγητικών σωμάτων της ΕΔΟΝ στην υλοποίηση των στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της Οργάνωσης είναι αποφασιστικής σημασίας, γι’ αυτό και πάντοτε θα πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επαφή τους με τη βάση. 

Τα καθοδηγητικά σώματα, για να είναι σε θέση να καθοδηγούν τη δουλειά της Οργάνωσης που αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις χρειάζεται να αφουγκράζονται τον παλμό της νεολαίας, την επικαιρότητα των προβλημάτων, των αναζητήσεων και των προβληματισμών της, έτσι που να γίνεται σωστή αξιολόγηση των στόχων και της δράσης που αναλαμβάνει η Οργάνωση.

46. Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλλει τη συχνή ανανέωση γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη των καθοδηγητικών σωμάτων, όσο και των τοπικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που να βγάζει στελέχη. Τέτοια συνταγή είναι μόνο η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της οργάνωσης, είναι η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα. Μόνο αυτή η προϋπόθεση δημιουργεί την αντικειμενική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε πολιτική ανάδειξης στελεχών. 

Επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την οργανωτική σχέση των Τ.Ο. του Μαθητικού, του Φοιτητικού και των Νέων Εργαζομένων, έτσι που στη μεταφορά από τον ένα χώρο στον άλλο να μην έχουμε απώλειες δυνάμεων.

47. Το να γίνει ένας νέος ή νέα μέλος της ΕΔΟΝ είναι μια πράξη πρώτα απ΄ όλα πολιτική. Το να εγγραφεί κάποιος μέλος στην ΕΔΟΝ δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία. 

Η επιτυχία της Οργανωτικής μας εξόρμησης στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς αποτελεί τη βάση για την εκπλήρωση των στόχων μας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για μια οργάνωση με το χαρακτήρα της ΕΔΟΝ, της οποίας η μαζικότητα, η στήριξη της Οργάνωσης στη βάση της, η εμπλοκή του κάθε μέλους στη δουλειά και η δυνατότητα να φτάνουμε και στον τελευταίο νέο είναι πρώτιστα ιδεολογική επιλογή. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ του ποσοτικού και του ποιοτικού στην οργανωτική εξόρμηση αποτελεί το συστατικό στοιχείο για την επιτυχία.

48. Το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων μέσα από την πολύπλευρη δράση του, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-14 χρονών, στοχεύει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ισότητας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Στοχεύει στην καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς όλου του κόσμου. 

Δυστυχώς, με τον τρόπο που εξελίσσεται η Κυπριακή κοινωνία, επηρεασμένη από την παγκόσμια κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, στερεί από τα παιδιά τις βασικές προϋποθέσεις για να ζήσουν μια πραγματικά παιδική δημιουργική ηλικία. Η προώθηση του ατομικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και της ψυχαγωγίας, καλλιεργείται με διάφορους τρόπους στα παιδιά μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η Οργάνωση πρέπει να συνεχίσει να θέτει στις προτεραιότητες της τη μαζικοποίηση του παιδικού μας κινήματος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τον εμπλουτισμό της δράσης του, αλλά κυρίως μέσα από την καλύτερη συνεργασία με τους συλλόγους μας και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα, καθώς επίσης και με την ανάπτυξη δράσης που να απευθύνεται και να έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Στόχος της Οργάνωσης είναι η συγκρότηση Τοπικών Κινημάτων σε όλες τις επαρχίες, παντού και όπου υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιπλέον, στόχος θα πρέπει να είναι η διάδοση του χαρακτήρα και της δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων σε όλα τα τμήματα της οργάνωσης.

49. Η ύπαρξη τοπικών οργανώσεων στο Σχολείο παρέχει τις δυνατότητες παρέμβασης μέσα στο ίδιο το σχολείο, ενός χώρου όπου η ιδεολογική αντιπαράθεση, αν και συγκαλυμμένη, είναι κυρίαρχο στοιχείο. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ενίσχυση της δράσης τους και η αναβάθμιση του πολιτικού τους ρόλου. Ειδικότερα, σήμερα όπου η αποπολιτικοποίηση και ο ατομικισμός αποτελούν χαρακτηριστικό μεγάλου μέρους του μαθητόκοσμου, ο ρόλος που έχουν να επιτελέσουν οι τοπικές μας οργανώσεις είναι πολύ ουσιαστικός. Είναι γεγονός ότι παρατηρείται μια συνεχής αυξητική οργανωτική πορεία στο μαθητικό τμήμα της Οργάνωσής μας και πρέπει να επιδιώξουμε την ολόχρονη δραστηριοποίηση των μαθητικών μας οργανώσεων. Παράλληλα πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης στο σύνολο των μελών μας.

Με τον πλατύ της χαρακτήρα και τις ευρύτατα αποδεκτές θέσεις της, η ΠΕΟΜ αποτελεί σήμερα το μεγάλο πόλο των δυνάμεων της προόδου και η ενίσχυσή της αποτελεί εχέγγυο για την πραγμάτωση της προοπτικής για μια προοδευτική πορεία για το Μαθητικό κίνημα.

Οι μαθητές-μέλη μας αποτελούν την φωνή της Οργάνωσης σε κάθε σχολείο, γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί η πρωτοβουλία και η ανάληψη συγκεκριμένων οργανωτικών ευθυνών των μελών μας στα σχολεία. Θα πρέπει, ακόμη, να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρό μας η δημιουργία προϋποθέσεων για ενεργό συμμετοχή όλο και περισσότερων ΕΔΟΝιτών στα συνδικαλιστικά μαθητικά σώματα, όπου θα λειτουργούν σαν εκφραστές των πραγματικών συμφερόντων του μαθητικού κόσμου.

50. Η δημιουργία του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ, εκτιμώντας σωστά τις συνθήκες ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συνεχή άνοδο του αριθμού των νέων που επιδιώκουν τη μόρφωση, οδήγησε στην περαιτέρω οργάνωση της παρέμβασής μας στους φοιτητικούς χώρους. Το Φοιτητικό Τμήμα συνεχίζει να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθώντας να αποτελεί την μεγαλύτερη αριθμητικά, Επαρχιακή Οργάνωση της ΕΔΟΝ.

Μεγάλης σημασίας κρίνεται ευρύτερα για το κίνημα η σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα των ποσοστών μας στους πλείστους χώρους σπουδών, γεγονός που αποδεικνύει την επιβράβευση της διεκδικητικής πολιτικής και φιλοσοφίας των δικών μας δυνάμεων, καθώς επίσης και της συνδικαλιστικής και πολιτιστικής δράσης μας. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η παράταξη της Αριστεράς παραμένει ισχυρή στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, αφού και κατά την τριετία καταγράψαμε ποσοστά πέραν του 40%. Γίνεται πολύ καλή δουλειά με την αξιοποίηση της πλατιάς συνδικαλιστικής μας έκφρασης, της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών που ιδρύθηκε το 1974, μέσω της 38χρονης πορείας διεκδικήσεων και κατακτήσεων στο φοιτητικό κίνημα. Τα θετικά αποτελέσματα είναι προϊόν του ορθού συνδυασμού προσωπικής και πολιτικής επαφής.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που το Φοιτητικό Τμήμα έχει μπροστά του, είναι η ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των στελεχών και μελών. Ταυτόχρονα, το Φοιτητικό Τμήμα έχει σημειώσει πολύ σημαντική βελτίωση στον τομέα της συμμετοχής των φοιτητικών στελεχών στη ζωή και τη δράση της Οργάνωσης και του κινήματος ευρύτερα. Αμετάθετος στόχος παραμένει η συνεχής μαζικοποίηση των γραμμών του φοιτητικού τμήματος.

51. Η απόφαση για δημιουργία Τμήματος Νέων Εργαζόμενων της ΕΔΟΝ, στα πρότυπα του Μαθητικού Τμήματος στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο, σηματοδότησε σειρά αλλαγών σε Κεντρικό, αλλά και σε Επαρχιακό επίπεδο. Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για βελτίωση της δουλειάς μας ανάμεσα στους νέους εργαζομένους και για αναστροφή της συνεχούς μείωσης του αριθμού των νέων εργαζομένων, μελών της Οργάνωσης. Με βάση τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά δεδομένα, παρουσιάστηκε αύξηση των νέων εργαζομένων μελών της Οργάνωσης, καθώς και αύξηση των Τ.Ο. Νέων Εργαζομένων που συνοδεύτηκε με την βελτίωση της λειτουργίας τους.

Εκτιμώντας τη δράση, την προσφορά, καθώς και την συμμετοχή Νέων Εργαζομένων στα δρώμενα της Οργάνωσής μας, πιστεύουμε ότι η απόφαση του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ ήταν απόλυτα ορθή.

Αρνητικό παραμένει το γεγονός της αδυναμίας οργάνωσης νέων, οι οποίοι μετά την Μέση Εκπαίδευση περνούν στην παραγωγή. Βελτίωση παρατηρείται και στον τομέα της ενασχόλησης του Τμήματος και με εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν στους Νέους Εργαζόμενους. Σήμερα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διατηρούμε ικανοποιητικό αριθμό Τ.Ο. στις περισσότερες επαρχιακές μας οργανώσεις, που καλύπτουν γεωγραφικά πολύ μεγάλο μέρος της Κύπρου.

Παρά την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, υπάρχουν περεταίρω περιθώρια για εμπλοκή περισσοτέρων νέων Εργαζομένων στην δράση της ΕΔΟΝ. Οι Τ.Ο. νέων εργαζόμενων θα πρέπει να καταστούν χώροι ζύμωσης, διαπαιδαγώγησης, μορφωτικής και ιδεολογικής δουλειάς, χώροι ανάδειξης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία  και εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων για τους νέους στην κάθε περιοχή.

52. Η πλατιά δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της οργάνωσης και αφορά στον τομέα του πολιτισμού και τον ευρύτερο τομέα ψυχαγωγίας των νέων. Στην πλατιά δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, πολιτικό-καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, πάρτι, διοργάνωση μπουάτ, κινηματογραφικές προβολές, διατήρηση μουσικών, χορευτικών, θεατρικών σχημάτων κ.ο.κ. Η ΕΔΟΝ επιδιώκει την ενεργητική εμπλοκή των νέων στις τέχνες, τον πολιτισμό, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα όμως, η πλατιά δραστηριότητα με τη δυνατότητα που παρέχει στην Οργάνωση για μαζική επαφή με τους νέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό για άμεση και έμμεση πολιτική- ιδεολογική επίδραση σε πλατιά στρώματα νεολαίας.

53. Οι σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος αποτέλεσαν για δεκαετίες φάρο πολιτιστικής, αθλητικής, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας και δημιουργίας. Σήμερα αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να διαδραματίσουν τον ίδιο ρόλο με αποτέλεσμα η δράση τους να παρουσιάζει σοβαρή υποχώρηση. 

Από την άλλη, παρατηρούμε ότι εκεί και όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι για τη νεολαία, εκεί και όπου λειτουργούν πολιτιστικοί όμιλοι και ομάδες ή ακόμα εκεί και όπου οι σύλλογοί μας προχώρησαν αποφασιστικά στη δημιουργία τμημάτων, τα οποία να ασχολούνται με ομαδικά ή ατομικά αθλήματα σε ερασιτεχνική βάση, η προσπάθεια στέφθηκε -σε μεγάλο βαθμό- με επιτυχία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο διέξοδο δημιουργικής απασχόλησης σε πολλούς νέους.

Στη βάση των πιο πάνω διαπιστώσεων, και αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικής σημασίας ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν οι αθλητικοί-μορφωτικοί μας σύλλογοι, ως το πλέον σημαντικό μέσο επαφής του Λαϊκού Κινήματος με τις τοπικές κοινωνίες, επιβάλλεται να παρθούν μέτρα πρακτικά και εφαρμόσιμα.

54. Η ιδεολογική δουλεία αποκτά νόημα μόνο όταν μεταφέρεται από την θεωρία στην πράξη, εξυπηρετώντας την οργανωτική και πολιτική δουλειά της Οργάνωσης. 

Η αναβάθμιση της μορφωτικής – ιδεολογικής δουλειάς της ΕΔΟΝ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ισχυρής βάσης στήριξης του αγώνα της ΕΔΟΝ και της προοπτικής του. Σε ένα κόσμο αντιφατικό και σύνθετο, με την κυρίαρχη ιδεολογία να αναπαράγεται όλο και πιο έντονα, η ιδεολογική-μορφωτική ενίσχυση των ΕΔΟΝιτών και των ΕΔΟΝίτισσων προβάλει ως επιτακτική ανάγκη.

Η αυτομόρφωση, ως συμπλήρωμα της μορφωτικής δουλείας της Οργάνωσης, αποτελεί βασικό μοχλό της ιδεολογικής κατάρτισης του κάθε ΕΔΟΝίτη. Με την αυτομόρφωση και το ανέβασμα του ιδεολογικού επίπεδου, ο κάθε ΕΔΟΝίτης είναι πιο ικανός να αντιπαλέψει τις ιδεολογικές επιθέσεις της κυρίαρχης τάξης.

Η μορφωτική μας δραστηριότητα επεκτείνεται ασφαλώς στην ενημέρωση και ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας (διεθνούς και τοπικής), την ιστορία του Λαϊκού Κινήματος και την ανάλυση εξειδικευμένων ζητημάτων που αφορούν την νεολαία.

55. Η παρουσία της ΕΔΟΝ στο παγκόσμιο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κίνημα νεολαίας στηρίζεται σε δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αφενός στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αφετέρου στη διεθνιστική αλληλεγγύη, η οποία πηγάζει από την ιδεολογική μας θεώρηση πως η Αριστερά πρέπει να πρωτοστατεί στην έμπρακτη στήριξη όλων των αγωνιζόμενων λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική ευημερία, πρόοδο και σοσιαλισμό. 

Προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η οργάνωση έχει επιτύχει να κρατήσει σωστά ενημερωμένες τις αδελφές οργανώσεις και τις διεθνείς ή περιφερειακές δομές στις οποίες συμμετέχει. Παράλληλα, πέτυχε να συμπεριληφθούν τόσο σε αποφάσεις και διακηρύξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, αλλά και σε έγγραφα της 18ης Συνέλευσής της, καθώς επίσης και στη Διακήρυξη του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της Νοτίου Αφρικής, οι θέσεις της Οργάνωσης για επίλυση του κυπριακού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμπερίληψη στο πρόγραμμα του 17ου ΠΦΝΦ της Νοτίου Αφρικής Ημέρα έκφρασης αλληλεγγύης, αφιερωμένη στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Στο επίπεδο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η Οργάνωση συμμετείχε σε αποστολή στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Κολομβία, τα Βαλκάνια, τη Δυτική Σαχάρα και την Ελλάδα. Με τη συμμετοχή μας σε διάφορα συνέδρια, φεστιβάλ, διεθνείς συναντήσεις και επισκέψεις, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας σε διάφορους αγωνιζόμενους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο εσωτερικό, η διεθνιστική αλληλεγγύη εκφράστηκε με την έκδοση ανακοινώσεων και διακηρύξεων, όπως για το πραξικόπημα στην Ουρουγουάη και για τους λαούς της Παλαιστίνης, Συρίας και Δ. Σαχάρας.

56. Βασικός πυλώνας διεθνούς δράσης της ΕΔΟΝ αποτελεί η δραστηριοποίησή της στην ΠΟΔΝ. Η ΠΟΔΝ αναγνωρίζεται ως ο πραγματικός εκφραστής του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική πρόοδο και ειρήνη. Η ΠΟΔΝ έχει καταφέρει να ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το ’90 και να αναπτύξει μια πολύπλευρη και αποτελεσματική δράση σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.

Στο διάστημα από το προηγούμενο συνέδριό μας, η ΠΟΔΝ πραγματοποίησε τη 18η Συνέλευσή της στην Πορτογαλία, το Νοέμβριο του 2011. Η Συνέλευση αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ΕΔΟΝ, αφού για πρώτη φορά εξελέγη στην Προεδρία της Ομοσπονδίας. Με την παρουσία της στην Προεδρία της Ομοσπονδίας, η ΕΔΟΝ αναλαμβάνει την ευθύνη να συντονίσει τη κοινή δράση των -πέραν των 180- οργανώσεων μελών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΔΟΝ έχει το καθήκον να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έτσι ώστε το έργο ενίσχυσης της ΠΟΔΝ να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Από την Προεδρία της ΠΟΔΝ, η ΕΔΟΝ συμβάλλει στις προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης του Κυπριακού, με την προώθηση του από τις εκατοντάδες οργανώσεις μέλη της ΠΟΔΝ.

Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την πρακτική και πολιτική συμβολή μας για την συνέχιση και την επιτυχία των Παγκόσμιων Φεστιβάλ. Χαιρετίζουμε την απόφαση για διοργάνωση του 18ου ΠΦΝΦ τον Δεκέμβριο του 2013 στον Ισημερινό και θα στηρίξουμε την όλη πορεία για επιτυχή υλοποίηση του.

57. Το εκφραστικό όργανο της EΔON η εφημερίδα «Νεολαία» πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες στην πολύχρονη ιστορία έκδοσής του, αλλάζοντας κατά καιρούς μορφή, στη βάση των οικονομικών κυρίως δεδομένων της οργάνωσης. Η ΕΔΟΝ παραμένει η μοναδική πολιτική οργάνωση νεολαίας που εκδίδει σε τακτική βάση εφημερίδα που να απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους. 

Το φθινόπωρο του 2010 αποφασίστηκε από το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ όπως προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα ως προς την αναβάθμιση και τη διάδοσή της. Η απόφαση αυτή συνέπεσε χρονικά με τα 50χρονα της «Νεολαίας», και συνδυάστηκε με την προβολή της επετείου και της αναβάθμισης της εφημερίδας.

Κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι, σε πρώτο στάδιο, η αύξηση της κυκλοφορίας του εντύπου μας, και σε δεύτερο στάδιο η αναβάθμισή του, σε επίπεδο εμφάνισης, ποιότητας και περιεχομένου. Eκτός από την οικονομική πτυχή, για την EΔON έχει τεράστια πολιτική σημασία να καταλήγει η εφημερίδα στα χέρια όσο το δυνατό περισσότερων νέων. Aποτελεί, σ’ αυτό τον τόπο, μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιπροτάσσουν στα διαβρωμένα ΜΜΕ του σήμερα, τις δικές τους ποιοτικές προτάσεις, θέσεις και δράσεις.

58. Η λειτουργία της κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ευρύτερής μας δραστηριότητας. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για δύο μεγάλα τμήματα της Οργάνωσης, το μαθητικό τμήμα και το κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων. Η κατασκήνωση συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στην ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση των μαθητικών στελεχών μας, στη δημιουργία ευαισθησιών και συνείδησης στα ΕΔΟΝόπουλα, αλλά δυναμώνει ταυτόχρονα τους δεσμούς μεταξύ των ΕΔΟΝιτών, από τη μια και των ΕΔΟΝιτών με την Οργάνωσή μας, από την άλλη. Τέλος, η κατασκήνωση προσφέρει τη δυνατότητα στα ΕΔΟΝόπουλα και τους ΕΔΟΝίτες να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερό τους χρόνο, ερχόμενοι σε επαφή με ευρύτερες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

59. Το 17ο Συνέδριο της Οργάνωσης αποτελεί πια σταθμό εκκίνησης προς τα μπρος. Μια αφετηρία για αναβάθμιση του αγώνα της προοδευτικής, της αριστερής νεολαίας της Κύπρου με στόχο την κατάκτηση και πραγμάτωση των οραμάτων μας. Θέτουμε έτσι στην προμετωπίδα μας τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας. Δένουμε αρμονικά με τον ευγενικό αυτό στόχο, την πάλη για βελτίωση της ποιότητας ζωής της νέας γενιάς. Διατηρούμε ξεκάθαρη την προοπτική της οικοδόμησης της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας της ισότητας και της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Της κοινωνίας του σοσιαλισμού. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κοινωνική αλλαγή περνάει μέσα από την πάλη για το σήμερα. Μέσα στις σημερινές σύνθετες και εχθρικές συνθήκες, η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να είναι ακλόνητη και συμπαγής, δυνατή και μαζική. Συνεχίζοντας στον δρόμο της πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

«ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ για Λευτεριά-Μόρφωση-Δουλειά»

© 2024 EDON. All Rights Reserved.