Ο Μαγκάιβερ του νεοφιλελευθερισμού και το win-win της αγοράς

Περιχαρής και «ενώ φαινόταν σίγουρος για τον εαυτό του και αρκετά ανεξάρτητος» κατέβηκε μια Δευτέρα πρωί ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΤΕΠΑΚ, ως άλλος Μαγκάιβερ της πολιτικής για να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα.

11η Σεπτεμβρίου 2001:  «Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε»

Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί μεταίχμιο στη σύγχρονη ιστορία. Μια αιματοβαμμένη γραμμή μεταξύ «προ-11ης Σεπτεμβρίου εποχής» και «μετά», με τον καπιταλισμό να μπαίνει με το «καλημέρα» του 21ου αιώνα στο πιο βάρβαρο στάδιο ανάπτυξης του. Όχι τόσο λόγω του μεγέθους της τραγωδίας, αλλά λόγω των παγκόσμιων συνεπειών στην ιστορία και τους λαούς δεκάδων χωρών - της Αμερικής συμπεριλαμβανομένης.

Αντικομμουνισμός. Από την ανεξαρτησία στο πραξικόπημα και την εισβολή

Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο συνομωσιών και ξένων επιβουλών, οι οποίες επιδίωκαν την εξάρτηση του νησιού από τις μητέρες πατρίδες, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ για επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σημαντικό εργαλείο των Νατοϊκών Δυνάμεων υπήρξε ο εθνικισμός και ο άκρατος αντικομμουνισμός που επικρατούσε τη συγκεκριμένη περίοδο στο νησί, αφού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κομμουνιστές, οι οποίοι προωθούσαν την φιλία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αντιπάλευαν τον εθνικισμό-σωβινισμό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των παρακρατικών δυνάμεων ένθεν και ένθεν. Είναι επίσης γνωστό ότι, οι εθνικιστές και στις δύο κοινότητες θεωρούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία μεταβατικό στάδιο της «Ένωσης» και της «Διχοτόμησης» αντίστοιχα.

Σελίδα 1 από 108

© 2022 EDON. All Rights Reserved.