Πολιτική Απόφαση 18ου Παγκυπρίου Συνεδρίου ΕΔΟΝ

Ιανουάριος 2016, Λευκωσία

Το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο συνήλθε από τις 2 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2016 στη βάση της συζήτησης των «Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου», της εισαγωγικής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ και των εισηγητικών ομιλιών που κατατέθηκαν, κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση:

Η Διεθνής Κατάσταση

1. Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης διεθνώς, που έχει ως αποτέλεσμα τη βαθιά όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά κέντρα του πλανήτη, καθώς και των ταξικών αντιθέσεων μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Πρόκειται για μια δομική κρίση του καπιταλισμού, η οποία έχει επαληθεύσει τις θεωρητικές αναλύσεις των κλασικών του Μαρξισμού και έχει επιβεβαιώσει τη λενινιστική ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό. Είναι κρίση που έχει τις ρίζες της στη βασική αντίθεση του καπιταλισμού, που θέλει την παραγωγή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά το αποτέλεσμα της παραγωγής να καταλήγει στα χέρια των λίγων, των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων,που μοναδικό κίνητρό τους είναι η εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους.

Η βίαιη αποτύπωση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας φανερώνεται από το γεγονός ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο (Έκθεση OXFAM). Το 69,8% του παγκόσμιου πληθυσμού αναγκάζεται να μοιραστεί το 2,9% του παγκόσμιου πλούτου (Στοιχεία Οργανισμού Wealth-X) και όλα αυτά ενώ 17.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά (Στοιχεία UNICEF), ενώ περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια ημερησίως (Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας).

2. Η επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου επιβάλλεται «δια πυρός και σιδήρου». Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας θεσμοθετούνται και επιβάλλονται σκληρά μέτρα σε βάρος των λαών και των εργαζομένων με τραγικές συνέπειες. Η ανεργία αυξάνεται και έχει γίνει πλέον μόνιμη και σκληρή επωδός για εκατομμύρια εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι εξωθούνται στη μετανάστευση. Τα εργασιακά δικαιώματα ξηλώνονται, θεσμοθετείται η φτηνή και ευέλικτη εργασία, επιβάλλονται μισθοί πείνας και ποινικοποιείται το δικαίωμα της απεργίας και της οργανωμένης πάλης. Η παιδεία και η υγεία εμπορευματοποιούνται και από δικαίωμα έχουν μετατραπεί σε προνόμιο των λίγων, ενώ ταξικοί φραγμοί ορθώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου βρίσκονται οργανισμοί - εργαλεία στα χέρια του ιμπεριαλισμού, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις επιβάλλουν σκληρά μέτρα, με στόχο -πάντοτε- την διαφύλαξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αποδείχτηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη με τη λογική της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν αντιστοιχεί σε βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αντίστοιχα, έχει αποδειχθεί πως ούτε τα μνημόνια, ούτε οι σοσιαλδημοκρατικές προσεγγίσεις περί επιστροφής σε «κεϋνσιανά μοντέλα» ανάπτυξης, αλλά ούτε και οι διακηρύξεις περί «πράσινης» ανάπτυξης, μπορούν να αποτελέσουν το δρόμο για την αντιμετώπιση και την έξοδο από την κρίση. Πολύ περισσότερο, διέξοδο δεν μπορεί να δώσουν ούτε και οι νεοναζιστικές-νεοφασιστικές οργανώσεις και κόμματα που με τη δημαγωγία και το -δήθεν- αντισυστημικό προφίλ εμφανίζονται στο προσκήνιο.

3. Βασικός παράγοντας της επιθετικής στρατηγικής του ιμπεριαλιστικού ηγεμονισμού εξακολουθεί να είναι το ΝΑΤΟ και τα διάφορα παρακλάδια του, όπως ο νατοϊκός «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣγΕ)». Ένα νέο είδος πολέμων εγκαινιάζεται με την τεχνολογική ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας από τις ηγετικές δυνάμεις της Ε.Ε και τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Το διάστημα στρατιωτικοποιείται, ενώ ο κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου παραμένει αμείωτος.

Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παρούσα φάση, βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πηγών και αγωγών, των θαλάσσιων οδών καθώς και των αγορών. Η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών, καθώς εκεί συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοιτάσματα.

Το αμερικανόπνευστο σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή» και η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή υλοποιείται, σπέρνοντας το θάνατο και την προσφυγιά. Η επαναχάραξη των συνόρων γίνεται με το αίμα των λαών της περιοχής, κυρίως των αμάχων, των γυναικόπαιδων και των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που πνίγονται στην θάλασσα της Μεσογείου.

Για τους ιμπεριαλιστές, ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» και τα μέσα τους δεν είναι άλλα από τις φονταμενταλιστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις (πχ «Ισλαμικό Κράτος») που οι ίδιοι δημιούργησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν, όπως άλλωστε έχουν παραδεχθεί. Με αυτό τον τρόπο, έχουν απελευθερώσει αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν στη διάπραξη φρικαλέων εγκλημάτων εναντίων των τοπικών πληθυσμών. Όλα αυτά δεν είναι εκτός της γραμμής που χάραξαν με τα σχέδια τους το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του στη περιοχή. Στην πραγματικότητα, οι ενέργειες του «Ισλαμικού Κράτους» υπηρετούν τα συμφέροντα τους στην περιοχή, αφού είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποσταθεροποίησης και χάους που ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Στο πλαίσιο της ιδεολογικής επιβολής της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης», εντάσσεται και η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού ως μορφή καταπολέμησης των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών και των ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων. Η πολιτική της αντεπιστημονικής και ανιστόρητης εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό με την καλλιέργεια της θεωρίας «των δύο άκρων», η ποινικοποίηση και οι απαγορεύσεις κομμουνιστικών κομμάτων, οι καταστροφές ιστορικών μνημείων και γραφείων των κομμουνιστικών κομμάτων, καθώς και οι φυλακίσεις στελεχών των κομμουνιστικών κομμάτων, είναι παραδείγματα της προσπάθειας φίμωσης του κομμουνιστικού κινήματος.

Η ΕΔΟΝ απορρίπτει την «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και αγωνίζεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Προτάσσει ακόμα πιο έντονα την θέση της για διάλυση του ΝΑΤΟ και των παρακλαδιών του και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Ακολουθεί το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της σφυρηλάτησης ενός μετώπου αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε αντιδραστική, σκοταδιστική, φασιστική και φονταμενταλιστική δύναμη.

4. Η εκτίμηση του 17ου Συνεδρίου πως «η Ε.Ε, ως μια προωθημένη μορφή καπιταλιστικής οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, έχει υιοθετήσει πλήρως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης», επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο. Η επιβολή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η «Στρατηγική Ευρώπη 2020», η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Οικονομικής Διακυβέρνησης, η δημιουργία Τραπεζικής Ένωσης, η περαιτέρω θεσμοθέτηση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ε.Ε και ΔΝΤ και η δρομολογούμενη συνομολόγηση της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Σχέσης (ΔΕΕΣ-TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε, επιβεβαιώνουν την πιο πάνω εκτίμηση.

Η Ε.Ε πρωτοστατεί στην περαιτέρω θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, την ίδια στιγμή που εν μέσω αντιθέσεων και συμμαχιών, ηγετικά κράτη της Ε.Ε διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας. Τα βάρη της κρίσης επιβάλλονται στους ώμους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα «Μνημόνια Συναντίληψης» που επιβάλλει η Ε.Ε μαζί με το ΔΝΤ σε κράτη-μέλη, κτίζοντας σχέσεις νεοαποικιοκρατικου χαρακτήρα.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαίοι που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, χωρίς επαρκή χρήματα για να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες, αυξήθηκαν από 7,5 σε 50 εκατομμύρια (Στοιχεία Διεθνούς Οργανισμού OXFAM). Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού διαγράφεται και μέσα από την ανεργία. Τον Ιούλιο του 2015, 25 εκατομμύρια ήταν οι άνεργοι στην Ε.Ε και 17,5 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 20,4% στην Ε.Ε. και στο 22,4% στην Ευρωζώνη (Στοιχεία Eurostat).   

Η συμμετοχή της Ε.Ε, μαζί με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δημιουργεί τεράστια μεταναστευτικά κύματα, ιδιαίτερα από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τα κροκοδείλια δάκρυα της Ε.Ε στην αντιμετώπιση του δράματος των μεταναστών και των προσφύγων που πνίγονται κατά χιλιάδες στην θάλασσα της Μεσογείου, δεν αναιρεί την ουσία.

Η ΕΔΟΝ πιστεύει στη δύναμη και στις αγωνιστικές παραδόσεις των λαών της Ευρώπης που μπορούν και πρέπει να παλέψουν για μια Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης και όχι των μονοπωλίων.

5. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ενότητα σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση του διεθνούς κινήματος, είναι όσο ποτέ αναγκαία. Η εργατική τάξη, με μπροστάρη την Αριστερά, έχουν καθήκον να οργανώσουν και να ηγηθούν των αγώνων. 

Δυστυχώς, η Αριστερά σήμερα είναι ακόμα πιο ανομοιογενής και βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε αμυντική διάταξη, κάτι στο οποίο συνέβαλε η οπισθοχώρηση του Κομμουνιστικού Κινήματος, μετά τη διάλυση της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών. Παρόλα αυτά, η κομμουνιστική Αριστερά μπορεί και πρέπει, μέσα στο σημερινό περιβάλλον, να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων που δεν συμβιβάζονται με την αδικία, τον ιμπεριαλισμό και το μονόδρομο του καπιταλισμού. Η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης ανάμεσα στις κομμουνιστικές, προοδευτικές οργανώσεις και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα διεθνώς είναι αναγκαία. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα πρέπει να παραμείνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών.

Οι δυνάμεις αυτές και ιδιαίτερα το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να συγκεντρώσει την ισχυρή λαϊκή στήριξη με ταξική συνέπεια, μαζικοποιώντας τις γραμμές του κινήματος και αξιοποιώντας ορθά τις δυνατότητες συμμαχιών με πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Χρειάζεται, μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και να θωρακίζουν τους εργαζόμενους από την αυθαιρεσία του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Οι αγώνες της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένοι με την προοπτική οικοδόμησης της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση. Της κοινωνίας που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, που στο κέντρο της θα θέτει τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

 

Η κατάσταση στην Κύπρο

6. Το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, ξένων επεμβάσεων και κατάφωρης παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν και παραμένει προϊόν ιμπεριαλιστικών επιβουλών. Συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων. Το Κυπριακό είναι συνάμα και πρόβλημα εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Ο αγώνας του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση διεξάγεται μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Περιβάλλον το οποίο οδηγεί στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού σε βάρος του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των λαών. Η διαιώνιση του προβλήματος δεν είναι καθόλου άσχετη με τους σύγχρονους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή για γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο και για διασφάλιση της πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους.

7. Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως επαναβεβαιώθηκε και μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008, προνοεί για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη τον Φεβρουάριο του 2013 και για ένα μεγάλο διάστημα δύο χρόνων, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης βρισκόταν σε στασιμότητα. Η διαδικασία προσέκρουε στην αρνητική στάση του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ΝτερβίςΈρογλου, αλλά και σε λανθασμένους χειρισμούς της δικής μας πλευράς.

Η ανάδειξη του Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος είναι διαχρονικά υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης, στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλη του 2015, αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη, αφού κατέστη δυνατόν να επαναρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Η ΕΔΟΝ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η αρχική εμμονή του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση οδήγησε στην επαναφορά απαράδεκτων θέσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά επί ηγεσίας Έρογλου, οι οποίες είχαν προηγούμενα αποκλειστεί με τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ. Η επαναφορά των πλείστων συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια -Ταλάτ στο διάστημα 2008-2010 από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η συζήτηση των εκκρεμούντων βασικών θεμάτων, κατόπιν πιέσεων του ΑΚΕΛ μεν, αργοπορημένα δε, οδήγησε σε περαιτέρω κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο δικαιώνει τη θέση που εξ αρχής είχε διατυπώσει και η ΕΔΟΝ. Ασφαλώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα για άλλες επιλογές, αλλά δική του θα είναι και η ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, επιβάλλεται η επιστροφή στην δοκιμασμένη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Χριστόφια και όχι η μονοδιάστατη προσήλωση στους αμερικανοβρετανούς, την οποία επιδίωξε να ακολουθήσει από την αρχή της θητείας της η παρούσα κυβέρνηση.

8. Η ΕΔΟΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Για λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με τη διάλυση των βρετανικών βάσεων, στόχος που θα προκύψει μέσα από τον ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίδει δικαιώματα επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Η ΕΔΟΝ θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε σκέψεις για επιβολή νέων εξαρτήσεων στην πατρίδα μας είτε με τη μορφή εγγυήσεων από ξένες χώρες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είτε με ένταξη σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, είτε σε νέο μνημόνιο μέσω οργανισμών όπως το ΔΝΤ, στην προσπάθεια εφαρμογής μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης του Κυπριακού κλπ. Η ΕΔΟΝ με συνέπεια υποστηρίζει την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών και που σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Η ΕΔΟΝ διαφωνεί με τις καινοφανείς και επικίνδυνες θέσεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας», «διευρυμένων συνομιλιών» και «διαπραγμάτευση από μηδενική βάση». Οι θέσεις αυτές εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και οδηγούν στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα: τη διχοτόμηση.

9. Οι σωστοί και επιδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια που οδήγησαν στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων είναι μια θετική εξέλιξη που προσβλέπουμε ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας. Μέχρι τη λύση του Κυπριακού, όμως, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει να εγκαταλείψει την εγκληματική της αδράνεια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Επιβάλλεται να ακολουθηθεί η ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού, που θα μας καταστήσει ενεργειακό κέντρο της περιοχής. 

10. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τις τρέχουσες απαράδεκτες πολιτικές της έναντι της Κύπρου. Είναι επείγουσα η ανάγκη όπως η Τουρκία προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα και πραγματικά βήματα έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Η διαιώνιση του στάτους κβο είναι ενάντια στις προοπτικές για μια λύση. Καταδικάζουμε τον κατοχικό ρόλο της Τουρκίας και την καταπιεστική συμπεριφορά της έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και τις απαράδεκτες επιθετικές πολιτικές της που στοχοποιούν συγκεκριμένα τα προοδευτικά τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μέσα από την εισροή εποίκων από την Τουρκία και τον σφετερισμό γης και περιουσιών στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974 προς παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

11. Ως ΕΔΟΝ θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι του εθνικισμού-σοβινισμού, του σκοταδισμού, του φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Στο εσωτερικό μέτωπο θα συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στις δυνάμεις της μοιρολατρίας και της αμερικανολαγνείας από τη μια και τις δυνάμεις των μαξιμαλιστικών, εθνικιστικών στόχων και επιδιώξεων από την άλλη.

 Η ΕΔΟΝ, απευθύνει σε όλους τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους νέους, θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινής πάλης για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Η ΕΔΟΝ είναι δεσμευμένη στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τους αγώνες της για εμβάθυνση και μαζικοποίηση αυτής της πολιτικής. Σημειώνουμε ότι θα σταθούμε ανάχωμα στις δυνάμεις που θέλουν την παραχάραξη της κυπριακής ιστορίας.

12. Το κοινωνικό – πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται η κυπριακή νεολαία χαρακτηρίζεται από τα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος στον τόπο μας, όπως αυτό διαμορφώνεται με την κυριαρχία του κυπριακού και του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου στην εποχή της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης» και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Καθοριστική είναι επίσης η επίδραση που ασκούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά συνέπεια, η κυπριακή κοινωνία παρά τις ιδιομορφίες της, δεν διαφέρει σημαντικά από τις κοινωνίες των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα με την επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία το 2013, η διαχείριση της οικονομίας και πολλών κοινωνικών προβλημάτων που οξύνθηκαν ένεκα της οικονομικής κρίσης, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις δοκιμασμένες αντιδραστικές πολιτικές που ασκούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προηγουμένως η κυπριακή οικονομία εισήλθε σε βαθιά ύφεση, κύρια εξαιτίας του τραπεζικού τομέα, ως αποτέλεσμα της απουσίας επαρκούς και ουσιαστικού ελέγχου από τις Εποπτικές Αρχές αλλά και των εγκληματικών ενεργειών, λαθών και παραλείψεων από διευθυντικά στελέχη και διοικήσεις των τραπεζών που ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία. Η κρίση επιδεινώθηκε δραματικά μετά τις αποφάσεις Αναστασιάδη-Eurogroup τον Μάρτη του 2013 για κάλυψη των τραπεζικών ζημιών διά του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.

13. Σήμερα, οι κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας καθορίζονται από την εφαρμογή του Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με την Τρόικα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η φιλοσοφία του Μνημονίου εδράζεται στο καταστροφικό τρίπτυχο λιτότητα-ιδιωτικοποιήσεις-περικοπές, που οδηγεί στην πράξη σε ακόμα βαθύτερη ύφεση αποκλείοντας την ανάπτυξη. Η εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου οδήγησε σε βαθύτερη ύφεση, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, αύξηση της μετανάστευσης προς το εξωτερικό, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα, φτωχοποίηση του κυπριακού λαού και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους.

Οι αντιλαϊκές κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης θα ενταθούν μέσω της προώθησης των ούτω καλούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στην πράξη πρόκειται για πλήρη απορρύθμιση που δεν βελτιώνει την οικονομία προς όφελος της κοινωνίας, αλλά ολοκληρώνει το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση και κλείσιμο ημικρατικών οργανισμών, οι εκποιήσεις κατοικιών, οι αλλαγές στην Παιδεία, το ξεπούλημα του κλάδου της Υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, κ.ά.

Μέρος των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σε συνθήκες εργασίας που σέβονται την αξιοπρέπεια, η εξασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής προστασίας της οικογένειας και ο σεβασμός στο δικαίωμα κοινωνικής αρωγής και στεγαστικής βοήθειας προς εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

14. Η Αριστερά, με μπροστάρη την ΕΔΟΝ, οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή πάλη για να αποτρέψει εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που ισοπέδωσαν άλλους λαούς στην Ευρώπη και τώρα ισοπεδώνουν τον δικό μας. Δεν δεχόμαστε ξεπούλημα του κρατικού πλούτου και εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όποια ντόπια ή/και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Τουναντίον, διεκδικούμε για τα συμφέροντα των νέων, των εργαζομένων και όχι το συσσωρεμένο πλούτο και τους εκπροσώπους του.

Η ψευδεπίγραφη εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεν μπορεί να αλλάξει την κατρακύλα των κοινωνικών συνθηκών της χώρας. Ως ΕΔΟΝ δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις πως όλα τα προβλήματα της κοινωνίας θα ξεπεραστούν με το τέλος του μνημονίου. Η επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και ο πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν με ή χωρίς μνημόνιο, καθώς αποτελούν μέρος της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βασική προϋπόθεση είναι η έξοδος από το μνημόνιο και ο ριζικός αναπροσανατολισμός των προτεραιοτήτων, έτσι που τα διάφορα μέτρα να απευθύνονται στον πλούτο.

Αξιολογώντας, κατά συνέπεια, ορθά και αντικειμενικά τα αρνητικά δεδομένα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, επιβάλλεται η συνέχιση και περαιτέρω εντατικοποίηση της δράσης της ΕΔΟΝ για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας.

 

Η κατάσταση του Κυπριακού Νεολαιίστικου Κινήματος

15. Εξετάζοντας το σημερινό κοινωνικό – πολιτικό πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό να καταγραφεί η μεγάλη διαφοροποίηση του σκηνικού που επήλθε με την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση του τόπου, οι οποίοι επιτίθενται στα λαϊκά δικαιώματα και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Χιλιάδες νέοι οδηγούνται στη μετανάστευση, άλλοι ζουν κάτω από τη μέγγενη της ανεργίας και όσοι εργάζονται υποαμοίβονται με μισθούς πείνας.

Το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει «πλαστές συνειδήσεις», καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και συχνά καταφέρνει να πετύχει την κοινωνική αποστράτευση νέων που είναι, ως κοινωνική ομάδα, η πιο επιρρεπής σε επιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, μερίδα της νεολαίας εξωτερικεύει αισθήματα αποστασιοποίησης από την πολιτική, τα κόμματα και την οργανωμένη πάλη. Απότοκο του κοινωνικού, αυτού, περίγυρου είναι και η αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά μερίδας της νεολαίας, η οποία εκδηλώνεται με βίαιο και κοινωνικά μη αποδεκτό τρόπο, αλλά συχνά και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως η καταφυγή σε εξαρτησιογόνες ουσίες και αλλά παρόμοια.

Παρ’ όλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο, είναι στοιχείο ριζοσπαστικό και προοδευτικό και φορέας κοινωνικών αλλαγών.

Η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές Οργανώσεις, είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο σημαντική είναι η δραστηριοποίηση των νέων στις τάξεις της Οργάνωσής μας.

16. Μετά από 21 χρόνια, η θεσμική κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης και έκφρασης Μαθητικών οργανώσεων μέσα στο σχολεία κρίνεται ως επιτακτική αναγκαιότητα. Το ζήτημα της κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαμόρφωση ανθρώπων πολιτικοποιημένων με κριτική άποψη για τον κόσμο που τους περιβάλλει. Η δράση των Μαθητικών Οργανώσεων, πέραν της δουλειάς για τις μαθητικές εκλογές, επεκτείνεται και σε άλλες μορφές δράσης, αυξάνοντας το βαθμό πολιτικοποίησης ανάμεσα στους μαθητές. Σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή έχει η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ), η συνδικαλιστική έκφραση της ΕΔΟΝ στους μαθητές, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για δημιουργία ενός πραγματικά οργανωμένου, μαζικού και διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος.

17. Στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν επισυμβεί ριζικές αλλαγές. Στις τελευταίες τρεις ακαδημαϊκές χρονιές, ιδιαίτερα από το Σεπτέμβρη του 2013 και τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας της Κυβέρνησης, ο συνολικός αριθμός των Κύπριων φοιτητών μειώθηκε αισθητά. Στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, το κέντρο βάρους του φοιτητικού κινήματος βρισκόταν πρωτίστως στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Ελλάδα και την Αγγλία. Στην Κύπρο λειτουργούν έξι (6) Φοιτητικές Ενώσεις  (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, Frederick Λευκωσίας και Λεμεσού, Α.Ξ.Ι.Κ., Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο), μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ-ΠΟΦΕΝ) που περιλαμβάνουν περίπου 18.000 ενεργούς φοιτητές, δηλαδή μείωση μέσα σε 3 χρόνια πέραν των 6000 φοιτητών. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται σταθεροποίηση στους αριθμούς των νεοεισερχόμενων φοιτητών τα τελευταία τρία χρόνια σε χαμηλά επίπεδα. Στη Βρετανία -πλέον- έχουν μειωθεί αισθητά οι αριθμοί των Κύπριων φοιτητών, λόγω του τριπλασιασμού των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα από το Σεπτέμβρη του 2012 που τερμάτισε ουσιαστικά τη ραγδαία αύξηση που υπήρξε από το 2004 με την ένταξη μας στην Ε.Ε και τη μείωση τότε των διδάκτρων.

18. Η επιλογή της πλήρους στήριξης των μαζικών φορέων του φοιτητικού κινήματος (Φοιτητικών Ενώσεων - ΠΟΦΕΝ) υπήρξε και παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεών μας στο φοιτητικό κίνημα. Με γνώμονα -πάντοτε- τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του οργανωμένου Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος και με μοναδικό κριτήριο το στόχο για ύπαρξη ενός υγιούς, αυτόνομου, ενωμένου, διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος, η μόνη επιλογή ήταν και παραμένει η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.

Η ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων που στηρίζουν την ΠΟΦΕΝ είναι επιτακτική ανάγκη, για να διατηρηθεί το φοιτητικό κίνημα στη διεκδικητική πορεία που είχε μέχρι σήμερα.

19. Οι Νέοι Εργαζόμενοι αποτελούν το κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο άμεσα με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τους νόμους που διαμορφώνει το καπιταλιστικό σύστημα. Η σκληρότητα του συστήματος και η αδυναμία κάλυψης πραγματικών κοινωνικών αναγκών αποτυπώνεται έντονα στους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα στάδιο ζωής όπου η εξασφάλιση δουλειάς και στέγης αποτελούν προτεραιότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της δημιουργίας και αναπαραγωγής κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η ανεργία, η μείωση μισθών, το κουτσούρεμα δικαιωμάτων, η επιβολή ευέλικτων και ελαστικών ωραρίων εργασίας, η δυσκολία στην εξασφάλιση στέγης, οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να αντεπεξέλθουν.

Διαπιστώνουμε σοβαρή αδυναμία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να εντάξουμε στη ζωή και τη δράση της οργάνωσης μια μεγάλη μερίδα νέων εργαζομένων και νέων ανέργων. Αποτελεί αμετάθετο στόχο η βελτίωση της οργανωμένης πολιτικής δουλειάς με τους νέους εργαζόμενους και άνεργους, καθώς και η βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας, έτσι που να επιτυγχάνεται ο στόχος της απόκτησης επαφής με αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι νεολαίας. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να δώσουμε τον αγώνα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των νέων εργαζομένων και της διαμόρφωσης ταξικής συνείδησης.

20. Από την ίδρυση του ΟΝΕΚ η ΕΔΟΝ πρωτοστατεί στο να καταστεί μια έπαλξη διεκδίκησης από τον οποίο το μαζικό κίνημα νεολαίας θα δυναμώνει τη φωνή και τη συμμετοχή του στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, ο ΟΝΕΚ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μαζικό κίνημα νεολαίας ούτε και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτό. Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει δημιουργηθεί για να συνδιαμορφώνει και να υλοποιεί ολοκληρωμένες και ενίοτε εξειδικευμένες πολιτικές σε θέματα νεολαίας που θα υποβοηθούν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία. Πολιτικές που να προάγουν την ευημερία όλων των νέων της Κύπρου. Να παρέχει ίσες ευκαιρίες στους νέους και στις Οργανώσεις τους για συμμετοχή και συμβολή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και του λαού μας. Πολιτικές που να δίνουν διέξοδο για δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία της κυπριακής νεολαίας.

21. Μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΔΗ.ΣΥ-Αναστασιάδη το 2013, η πορεία εκσυγχρονισμού της Προδημοτικής και Δημοτικής εκπαίδευσης διακόπηκε βίαια. Δυστυχώς, έχουμε επανέλθει στα χρόνια της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης, ενώ οι αποφάσεις στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας λαμβάνονται ετσιθελικά και χωρίς την αναγκαία διαβούλευση.

Για την ΕΔΟΝ, η Παιδεία αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους νέους και τις νέες, να είναι υψηλής ποιότητας και να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, συμμετοχής και επιτυχίας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διαχρονικό μας όραμα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που θα καλύπτει ολόπλευρα τις ανάγκες των μαθητών. Ενός σχολείου ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, υποστηρίξαμε εδώ και χρόνια το μεγαλόπνοο σχεδιασμό για την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η οποία επεδίωκε να αντιμετωπίσει τη συντήρηση, τον αναχρονισμό, τον εθνικισμό και την οπισθοδρόμηση, φέρνοντας το καινούργιο και την προοδευτική αλλαγή. Ενδεικτικά σημειώνουμε την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά ένα χρόνο, τη μείωση του αριθμού των μαθητών στους 25 σε όλες τις τάξεις, την επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, την ενίσχυση του Ενιαίου Υποχρεωτικού Ολοήμερου σχολείου και την επέκταση του θεσμού του προαιρετικού Ολοήμερου σχολείου. Η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια κέρδισε το μεγάλο στοίχημα και πέτυχε την επιστροφή των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, το οποίο αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τους γονείς.

Για την ΕΔΟΝ τα όσα συμβαίνουν στη Δημοτική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικότερα τα θέματα Παιδείας. Η ΕΔΟΝ επιδιώκει τη ριζική αλλαγή του δημοτικού σχολείου μέσα από την αναμόρφωση και εφαρμογή των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων με την ταυτόχρονη εναρμόνιση και των Νέων Ωρολογίων προγραμμάτων. Συνεχίζει να αποτελεί για εμάς όραμα η δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, μέσα από την κοινωνική ενσωμάτωση όλων των παιδιών και την καταπολέμηση των διαρροών από το εκπαιδευτικό σύστημα.

22. Η ΕΔΟΝ κατατάσσει την Παιδεία και συγκεκριμένα την Ειδική - Ενιαία Εκπαίδευση πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να διασφαλίζει την ισότητα των ατόμων με αναπηρίες και την ένταξη τους τόσο στα σχολεία, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Μέχρι την υλοποίηση του οράματος μας, θα πρέπει να στηριχθούν παράλληλα τα υφιστάμενα ειδικά σχολεία, τα οποία στα σημερινά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των συμπολιτών μας. Η θέση της ΕΔΟΝ εδράζεται στις αρχές διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες, των θεμελιωδών ελευθεριών τους σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά, της ισότητας των ευκαιριών, της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων και της διασφάλισης του δικαιώματος τους για ανεξάρτητη διαβίωση και πλήρη ένταξη τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

23. Στη Μέση Εκπαίδευση, κατά την πενταετία Δ. Χριστόφια, η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, τη μείωση των μαθητών στους 25 σε όλες τις τάξεις, την εφαρμογή του θεσμού του σχολικού λεωφορείου, την ίδρυση και λειτουργία της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό, την επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, του Ανοιχτού και του Μουσικού Σχολείου. Επίσης, επισημαίνεται η οργάνωση -για πρώτη φορά- τμημάτων ταχύρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλόγλωσσους μαθητές στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση και η σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.

Μετά την εκλογή Αναστασιάδη–ΔΗ.ΣΥ έχουμε επανέλθει στη στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση. Η δημόσια εκπαίδευση λειτουργεί υπό τη σκιά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών Τρόικας, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη–ΔΗ.ΣΥ να ακολουθεί πιστά. Στο επίκεντρο αυτών των πολιτικών είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από την παιδεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο σχολείων. Η πρόσφατη αναδόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος προκύπτει μετά από πρόχειρους και βεβιασμένους χειρισμούς που θέλουν να καταστήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς «πειραματόζωα».

24. Μια σωστή και ανθρωποκεντρική τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές παραμέτρους για την πρόοδο ενός λαού. Στη σημερινή κοινωνία, θέση της ΕΔΟΝ είναι η συνεχής επέκταση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη διασφάλιση σ’ όλους τους νέους της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτήν. Η ΕΔΟΝ έχει ως όραμα το Πανεπιστήμιο που θα έχει στο επίκεντρο της προσοχής του τον άνθρωπο. Ένα Πανεπιστήμιο που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Ένα Πανεπιστήμιο που θα συνεργάζεται με τα άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσής του. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ανθρώπινο και δημοκρατικό, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, που να προάγει την επιστημονική γνώση και την ακαδημαϊκή έρευνα. Να προωθεί την έρευνα με βάση την επιστημονική γνώση και όχι την επιχειρηματικότητα, ως ένας ακόμα κοινωνικός οργανισμός που να υπηρετεί τη νεολαία, το λαό μας γενικότερα και τις ανάγκες του.

Στις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της υποταγής της παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου, εμείς προτάσσουμε το δικό μας όραμα για το Πανεπιστήμιο. Στις επιδιώξεις για πτώχευση του περιεχομένου των σπουδών με το σπάσιμο του κύκλου σπουδών, εμείς στοχεύουμε σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ολοκληρωμένα και πλήρη, που να παραδίδουν ολοκληρωμένους επιστήμονες με γενική μόρφωση και αναπτυγμένο κοινωνικό κριτήριο. Ανθρώπους που να μπορούν να αντεπεξέλθουν συνολικά στις απαιτήσεις της ζωής και όχι εξειδικευμένους, κοινωνικά αμόρφωτους. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να έχει τον προσανατολισμό της δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της.

25. Οι νέοι, οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά, καλούνται να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη και σημαντική αποστολή μέσα στις συνθήκες ημικατοχής που βρίσκεται η Κύπρος. Η λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, παρ’ όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε σχέση κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης των εθνοφρουρών, εντούτοις, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται και από στοιχεία που δεν συμβαδίζουν με το γενικότερο επίπεδο της κοινωνικής εξέλιξης.Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους νέους εθνοφρουρούς και θα συνεχίσει να πιέζει, για να επιτευχθεί η ποιοτική αλλαγή μέσα στην Εθνική Φρουρά.

26. Αξιοκρατία είναι η επιλογή και αξιοποίηση των ανθρώπων με τις περισσότερες και καλύτερες ικανότητες σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία από ιδρύσεως της υπήρξε ένα κράτος δομημένο στα μέτρα της συντήρησης, του κατεστημένου και της δεξιάς. Το βαθύ κράτος ήρθε να ενισχύσει η δεκαετής διακυβέρνηση της δεξιάς (1993-2003), η οποία επέτεινε -δυστυχώς-το καρκίνωμα του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας του βολέματος και του εύκολου κέρδους, ενώ επέβαλε την κομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και την κακοδιαχείριση στον μέγιστο βαθμό. Τα φαινόμενα αυτά είχαν καταστεί κοινωνική μάστιγα, με συνεπακόλουθο την ενίσχυση της σήψης και της διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία, φαινόμενα τα οποία -ιδιαίτερα σε συνθήκες ημικατοχής- υποθηκεύουν όχι μόνο το μέλλον της κοινωνίας μας, αλλά και της χώρας μας. Δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται και από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, η οποία ανατρέπει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για αναστήλωση των θεσμών και αξιών στον τόπο μας.

Ως ΕΔΟΝ, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεγάλος αγώνας, χωρίς ταλαντεύσεις και ημίμετρα, προκειμένου να επέλθει η ποιοτική αλλαγή, χωρίς βέβαια να τρέφουμε αυταπάτες ότι φαινόμενα τέτοια, σύμφυτα του καπιταλιστικού συστήματος μπορούν να εξαλειφθούν στις δοσμένες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

27. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το πολύ ψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται ανάμεσα στους νέους. Ο αποκλεισμός από την εργασία ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατόμων και ιδιαίτερα νέων, αποτελεί ουσιαστικά καταδίκη σε ζωή μόνιμης αβεβαιότητας που μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικό θάνατο. Ο αποκλεισμός αυτού του αριθμού των ανθρώπων από τη λειτουργία της καπιταλιστικής κοινωνίας, οδηγεί μοιραία στην ραγδαία αύξηση της εγκλη­ματικότητας, περιθωριοποίηση της νεολαίας, αυτοκτονίες, ναρκωτικά, έξαρση του ρατσισμού κ.α.

Διαφωνούμε με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και ιδιαίτερα με την διασύνδεση του με το προσδόκιμο ζωής αλλά και την γενικότερη απορρύθμιση της εργασίας όπως μεθοδεύουν η Τρόικα και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.Ζητούμε άμεσα την αποσύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής, αλλά και να εξεταστεί η σταδιακή μείωση των ορίων αφυπηρέτησης.

Ορθώνουμε ανάστημα στην εκμετάλλευση που υφίστανται οι νέοι εργαζόμενοι και τασσόμαστε ενάντια στην δωρεάν πρακτική άσκηση η οποία ενισχύει την εκμετάλλευση των σπουδαστών και οδηγεί στην απόκρυψη θέσεων εργασίας από την εργοδοτική πλευρά.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άνεργους και ιδιαίτερα στους νέους και τις οικογένειες τους. Τους καλούμε να οργανωθούν με την ΕΔΟΝ στον αγώνα μας για το δικαίωμα στη δουλειά και δουλειά με δικαιώματα.

28. Αν και η στέγη αποτελεί ουσιώδες κοινωνικό αγαθό για την εξασφάλιση του οποίου πρωταρχική ευθύνη έχει το κράτος, η έλλειψη μιας σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος για δεκαετίες οδήγησε στην όξυνσή του, ασκώντας πίεση ιδιαίτερα στους νέους. 

Παράλληλα, το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια οδήγησε το πρόβλημα σε ανησυχητικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα νεαρά ζευγάρια να μην έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα απόκτησης της δικής τους στέγης ή και αν αυτό κατορθώνεται, να κατορθώνεται με μεγάλη δυσκολία. Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, οι ιδιαίτερα ψηλές τιμές ακινήτων, το μεγάλο κόστος ανέγερσης στέγης, οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενοικίων και η αδυναμία χρηματοδότησης, δυσχεραίνουν περισσότερο την απόκτηση στέγης, ιδιαίτερα για τους νέους.

29. Για εμάς, ως πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, ο πολιτισμός αποτελεί ένα ειδικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας και αντικατοπτρίζει το επίπεδο της ιστορικής της  εξέλιξης. Αποτελεί έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία και ειδική έκφραση της ανάπτυξης των δημιουργικών δυνάμεων και ικανοτήτων του ατόμου. Αποστολή του πολιτισμού, κατά τη δική μας αντίληψη, θα πρέπει να είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων, η διαπαιδαγώγηση και η συμβολή τους στην κοινωνική πρόοδο. Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό ως στοιχείο που διαμορφώνει τις πνευματικές, υλικές και ηθικές αξίες ενός λαού, τα αισθητικά του κριτήρια, τα πρότυπά του, τη στάση του έναντι στους άλλους λαούς. Η ΕΔΟΝ είναι από το χαρακτήρα και την ιδεολογία της στρατευμένη στην προσπάθεια ο πολιτισμός να μετατραπεί σε ζωτικό μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης, θα προβάλει έναν αυθεντικό τρόπο ζωής και ένα πρότυπο ανθρώπου που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

30. Η ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας στους νέους συμβάλει σημαντικά στην δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στη σωματική και πνευματική τους υγεία, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα τους μέσα από την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, τη βία και εγκληματικότητα, αλλά και την μαζική υποκουλτούρα που κατακλύζει τους νέους. Καλλιεργεί συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες, αναπτύσσει την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους. Για την ΕΔΟΝ ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από την πολιτεία διεύρυνση των προϋποθέσεων μαζικής άθλησης των νέων. Παράλληλα, πιστεύουμε στην ανάγκη καλλιέργειας και ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού, ο οποίος συμβάλλει στην προβολή της πατρίδας μας με τις διεθνείς αθλητικές επιτυχίες και συμμετοχές.

31. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε νέου και νέας. Πέραν από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ο τουρισμός αποτελεί επίσης μια δυνατότητα για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Παράλληλα η περίοδος διακοπών είναι αναγκαία, για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεκουραστούν, σωματικά και ψυχικά, από τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνία. Στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα σε διακοπές δεν είναι δεδομένο για όλους. Η ΕΔΟΝ, αντιμετωπίζει τις διακοπές ως δικαίωμα στο οποίο θα πρέπει να έχουν εύκολη και φτηνή πρόσβαση όλοι οι νέοι και νέες της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε τον τουρισμό ως μέσο επαφής των νέων με τα επιτεύγματα του πολιτισμού της Κύπρου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και κατ’ επέκταση ως εκπαιδευτικό μέσο.

32. Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων αποτελούσε και αποτελεί από τους κορυφαίους πυλώνες της δράσης της Οργάνωσης. Μία μάστιγα σύμφυτη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε, αποτέλεσμα των προβλημάτων, των αδιεξόδων και των ανασφαλειών που παράγει και αναπαράγει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα στους νέους. Στο σύστημα που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των πάντων, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη η αντιμετώπιση του ανθρώπου ως αναλώσιμου είδους, από το οποίο μπορεί να εξαχθεί κέρδος. Το εμπόριο των ναρκωτικών θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει εμπόριο. Αποτελεί σάρκα από την σάρκα του καπιταλισμού και υπακούει στους νόμους αυτού του συστήματος.Η θέση μας για αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε ένα πλέγμα μέτρων για την πρόληψη - θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Η ΕΔΟΝ είναι κάθετα αντίθετη με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών αλλά και της νομιμοποίησής τους. Η προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος περνά μέσα από τους αγώνες για άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.

33. Η Δημόσια Υγεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών του μνημονίου και της Κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό για την Υγεία. Η εικόνα που παρατηρείται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια καταδεικνύει πως ο τομέας της υγείας στην Κύπρο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η υποστελέχωση, η έλλειψη φαρμάκων, τεχνικού και υλικού εξοπλισμού, είναι μερικά παραδείγματα από την κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Παράλληλα, η Κυβέρνηση μεθοδεύει την ανατροπή των σχεδιασμών για το ΓεΣΥ και προωθεί πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, το οποίο θα μετατρέψει την υγεία από δικαίωμα σε προνόμιο των λίγων. Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε την ανάγκη για μια δημόσια και δωρεάν υγεία που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Τα κρατικά νοσηλευτήρια πρέπει να καταστούν η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας, παρέχοντας ποιοτική φροντίδα και περίθαλψη. Τονίζουμε την αναγκαιότητα για εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ, όπως είχε ψηφιστεί το 2001.

34. Ιδιαίτερα επιρρεπείς στο φαινόμενο της παραβατικότητας βρίσκονται οι νέοι που προέρχονται από τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού. Αυτό επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του φαινομένου και καταδεικνύει ότι τα εν γένει χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, όπως αυτά της οικονομικής ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας, της ανυπαρξίας ίσων ευκαιριών στη ζωή των νέων και της αποξένωσης, αποτελούν τη βασική γενεσιουργό αιτία τέτοιων φαινομένων. Για την ΕΔΟΝ, σημαντικότερη συνεισφορά για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας αποτελεί η ένταξη των νέων στην οργανωμένη ζωή και πάλη, μέσα από τις τάξεις της ίδιας της Οργάνωσης.

35. Από την αρχή της εμφάνισης του καπιταλιστικού συστήματος, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής συνδυάστηκε με αλόγιστη κατάχρηση των φυσικών πόρων της γης,  όπως είναι η ενέργεια, το νερό, τα δάση κ.λπ. Παράλληλα στο όνομα της ούτω καλούμενης, από τους καπιταλιστές, «ανάπτυξης», η φύση αποτελεί αναλώσιμο προϊόν. Το κεφάλαιο έχει την απόλυτη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση. Το πιο πάνω είναι το βασικότερο επιχείρημα, γιατί ο αγώνας για προστασία του Περιβάλλοντος είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οικολογικά θέματα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε το Λαϊκό Κίνημα με προτάσεις και διεκδικήσεις που δεν αρκούνται σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο, αλλά βασίζονται σε μια συνολική κριτική προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

36. Κοινωνικά φαινόμενα του καπιταλισμού όπως η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική αστάθεια που μαστίζουν αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες χώρες, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού και της εχθρότητας προς τους μετανάστες. Η αυξητική τάση της μετανάστευσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήρθε ως το αποτέλεσμα της επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με συνεπακόλουθη επιδείνωση των πιο πάνω κοινωνικών φαινομένων και παράλληλα μέσα από την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Το φαινόμενο της μετανάστευσης αξιοποιείται από το κοινωνικό – οικονομικό κατεστημένο ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα κακώς έχοντα στην κοινωνία. Η ΕΔΟΝ θεωρεί ότι, τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι εργαζόμενοι, είναι αμφότεροι θύματα του ντόπιου και του πολυεθνικού κεφαλαίου και αντικείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τα ίδια ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Ως εκ τούτου, εκείνο που επιβάλλεται είναι ο κοινός αγώνας Κυπρίων και ξένων εργαζομένων, με άξονα την απόδοση και το σεβασμό των εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και η συνεπής πάλη των εργαζομένων ενάντια στον καπιταλισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τον συνοδεύουν.

Παράλληλα, θεσμοί όπως το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, θα πρέπει να υποβοηθήσουν στην ανάπτυξη κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας και όχι στην παραγωγή ή αναπαραγωγή ρατσιστικών ή εχθρικών προς τους ξένους μηνυμάτων. Επιδίωξη πρέπει να είναι η ένταξη αυτών των ανθρώπων στην υπόλοιπη κυπριακή κοινωνία και όχι η γκετοποίησή τους. Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί κοινωνικό πλούτο για τον τόπο μας. Οι νέοι μετανάστες είναι σημαντικό τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας, με ιδιαίτερα προβλήματα και ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να εντείνουμε την επαφή μας και τη δράση μας μέσα στους νέους μετανάστες. 

37. Η πολιτική των διακρίσεων με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ήταν και παραμένει απαράδεκτη. Για εμάς είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα  ατόμων  να επιλέγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Στις σύγχρονες συνθήκες είναι απαράδεκτη η στάση συντηρητικών κύκλων, όπως η Εκκλησία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ (Λεσβίες-Ομοφυλόφιλοι-Αμφισεξουαλικοί-Τρανσεξουαλικοί) άτομα ως περιθωριακά και όχι ως ισότιμα. Θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αναπτύξει καλλιέργεια κουλτούρας και αποδοχής της επιλογής του σεξουαλικού προσανατολισμού. Επιπλέον, θεωρούμε σημαντικό όπως το κράτος διενεργήσει εκστρατείες καταπολέμησης των στερεότυπων και των προκαταλήψεων εις βάρος των ατόμων ΛΟΑΤ. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται με βάση την ταξική τους θέση και συνείδηση και όχι στη βάση του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

38. Οι νέοι έχουν ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν στις τοπικές κοινωνίες τόσο για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (πολιτισμός, αθλητισμός, επιμόρφωση, κοινωνικά προβλήματα κ.ά.), όσο και για γενικότερα ζητήματα (πολεοδομικός σχεδιασμός και έργα υποδομής, περιβάλλον, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.). Η ΕΔΟΝ καλείται να συνεχίσει την προσπάθειά της, για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης. Επιπλέον, πέρα από τα θεσμικά όργανα καλούμαστε να αναπτύξουμε δράση και προσφορά σε τοπικό επίπεδο.

39. Η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει πολλούς ρόλους σε ένα καθ’ όλα εχθρικό περιβάλλον, το οποίο το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί και αναπαράγει. Μερικοί από τους ρόλους που επωμίζεται, είναι αυτοί της μάνας, της συζύγου και της εργαζόμενης. Φαινόμενα, όπως η ανεργία, οι νέες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, ο διαχωρισμός και η τυποποίηση των επαγγελμάτων με βάση το φύλο, κτυπούν αδυσώπητα το γυναικείο πληθυσμό. Στο μέτωπο των οργανωμένων αγώνων αλλά  και της πάλης των ιδεών, ως οργάνωση νεολαίας, είναι απαραίτητο ν’ αναδείξουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, τον ταξικό χαρακτήρα του γυναικείου ζητήματος, συνδέοντας το, βέβαια, με τα σύγχρονα και καθημερινά προβλήματα της εργαζόμενης γυναίκας. Έτσι θα συμβάλουμε στην προσπάθεια απομόνωσης των αστικών ιδεολογημάτων, που ανθούν και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που υποβιβάζουν το γυναικείο ζήτημα σε θέμα ανταγωνισμού των δύο φύλων, σεξιστικών προκαταλήψεων ή ως αποτέλεσμα της μειωμένης συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συνεπώς η ΕΔΟΝ έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή αυτών των αντιλήψεων τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους νέους για τον ισότιμο καταμερισμό μέσα στην οικογένεια, όσο και στο να διαπαιδαγωγήσει τις νέες γυναίκες, ώστε να αναπτύξουν κουλτούρα συλλογικής διεκδίκησης για τα ζητήματα που τις αφορούν.

40. Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι οι δυνατότητες που προσφέρονται από το διαδίκτυο πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των αναγκών των ανθρώπων όπως και κάθε επιστημονική πρόοδος. Αυτές οι δυνατότητες, μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, φυσιολογικά αξιοποιούνται πρωτίστως για τη δημιουργία «κοιμισμένων» συνειδήσεων. Απαιτείται η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από όλους. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου. Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου μπορεί να προσφέρει ενημέρωση και γνώσεις, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται πολύς χρόνος για να βρεθούν. Γι’ αυτό και ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους νέους, για να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.

 

Το ΕΔΟΝίτικο Οικοδόμημα

41. Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η TοπικήOργάνωση (Τ.Ο), η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, στους τόπους δουλειάς, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια. Μια τοπική οργάνωση μαζική, η οποία λειτουργεί και αναπτύσσει δραστηριότητα προς διάφορες κατευθύνσεις, μπορεί όσο κανένας άλλος να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τους νέους, να διοχετεύσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη διάθεση της νεολαίας για συλλογική συμμετοχή και δράση. Κατ’ επέκταση, πάγιος στόχος της ΕΔΟΝ είναι η αύξηση των τοπικών οργανώσεων, η συστηματική τους λειτουργία και η μαζική συμμετοχή των μελών της Οργάνωσης στη ζωή και τη δράση των Τ. Ο. Στις σημερινές συνθήκες της όξυνσης τόσο των επιθέσεων ενάντια στην Αριστερά, όσο και των προβλημάτων της νέας γενιάς ένεκα της καπιταλιστικής κρίσης, η άρτια οργανωτική κατάσταση της ΕΔΟΝ καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

Δυστυχώς, από το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο, η Οργάνωση παρουσιάζει οργανωτική κάμψη στην οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η πολεμική σε βάρος της Αριστεράς και του Λαϊκού Κινήματος, καθώς και η συνολικότερη αποπολιτικοποίηση και απαξίωση που προωθείται συστηματικά και μεθοδευμένα.Υποχώρηση στους αριθμούς των μελών μας παρουσιάζεται σε όλα τα τμήματα της Οργάνωσης, με τη μεγαλύτερη να αφορά το Μαθητικό Τμήμα και τους Νέους Εργαζόμενους.

42. Στην Τοπική Οργάνωση και στο επίπεδο λειτουργίας της είναι που στηρίζει η ΕΔΟΝ τη σταθερή και συστηματική δράση της, την υλοποίηση των στόχων της και την αξιοποίηση της προσφοράς ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μελών της. Η συνεχής επιδίωξη λοιπόν της εύρυθμης λειτουργίας των Τοπικών Οργανώσεών μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία.

Η Τοπική Επιτροπή, που καθοδηγεί τη δράση της Τοπικής Οργάνωσης από Γενική Συνέλευση σε Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να συνεδριάζει συχνά και τακτικά και να φροντίζει για την υλοποίηση του πλάνου δραστηριοτήτων και την εμπλοκή ΕΔΟΝιτών στη δουλειά. 

Τα Επαρχιακά Συμβούλια και ιδιαίτερα οι Επαρχιακές Γραμματείες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στις Τοπικές Οργανώσεις και συνεχώς να τις παρακολουθούν, καθοδηγώντας τις και όχι υποκαθιστώντας τις. Έλεγχος και στήριξη της δουλειάς μας πρέπει να γίνεται και από την Κεντρική Γραμματεία προς τις Επαρχιακές Οργανώσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση των καθοδηγητικών σωμάτων με στελέχη της Οργάνωσης που να έχουν τις πολιτικές και οργανωτικές δυνατότητες.

43. Ο ρόλος των καθοδηγητικών σωμάτων της ΕΔΟΝ στην υλοποίηση των στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της Οργάνωσης είναι αποφασιστικής σημασίας, γι’ αυτό και πάντοτε θα πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επαφή τους με τη βάση.

Τα καθοδηγητικά σώματα, για να είναι σε θέση να καθοδηγούν τη δουλειά της Οργάνωσης που αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις χρειάζεται να αφουγκράζονται τον παλμό της νεολαίας, την επικαιρότητα των προβλημάτων, των αναζητήσεων και των προβληματισμών της, έτσι που να γίνεται σωστή αξιολόγηση των στόχων και της δράσης που αναλαμβάνει η Οργάνωση.

44. Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλλει τη συχνή ανανέωση γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη των καθοδηγητικών σωμάτων, όσο και των τοπικών οργανώσεων. Η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της Οργάνωσης και η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα,αποτελούν προϋποθέσειςγια δημιουργία της αντικειμενικής βάσης πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική ανάδειξης στελεχών.

Επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την οργανωτική σχέση των Τ.Ο. του Μαθητικού, του Φοιτητικού και των Νέων Εργαζομένων, έτσι που στη μεταφορά από το ένα τμήμα στο άλλο,όχι μόνο να μην έχουμε απώλειες δυνάμεων, αλλά να επιτύχουμε την ενίσχυση και τη μαζικοποίηση των γραμμών μας, στις Τ.Ο. ξεχωριστά, αλλά και της ΕΔΟΝ γενικότερα.

45. Το να γίνει ένας νέος ή νέα μέλος της ΕΔΟΝ είναι μια πράξη πρώτα απ’ όλα πολιτική. Το να εγγραφεί κάποιος μέλος στην ΕΔΟΝ δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία.

Η επιτυχία της Οργανωτικής μας εξόρμησης στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς αποτελεί τη βάση για την εκπλήρωση των στόχων μας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για μια οργάνωση με το χαρακτήρα της ΕΔΟΝ, της οποίας η μαζικότητα, η στήριξη της Οργάνωσης στη βάση της, η εμπλοκή του κάθε μέλους στη δουλειά και η δυνατότητα να φτάνουμε και στον τελευταίο νέο είναι πρώτιστα ιδεολογική επιλογή. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ του ποσοτικού και του ποιοτικού στην οργανωτική εξόρμηση αποτελεί το συστατικό στοιχείο για την επιτυχία.

46. Το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων μέσα από την πολύπλευρη δράση του, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-14 χρονών, στοχεύει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ισότητας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Στοχεύει στην καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς όλου του κόσμου.

Δυστυχώς, με τον τρόπο που εξελίσσεται η Κυπριακή κοινωνία, επηρεασμένη από την παγκόσμια κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, στερεί από τα παιδιά τις βασικές προϋποθέσεις για να ζήσουν μια πραγματικά παιδική δημιουργική ηλικία. Η προώθηση του ατομικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και της ψυχαγωγίας, καλλιεργείται με διάφορους τρόπους στα παιδιά μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η Οργάνωση πρέπει να συνεχίσει να θέτει στις προτεραιότητες της τη μαζικοποίηση του παιδικού μας κινήματος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τον εμπλουτισμό της δράσης του, αλλά κυρίως μέσα από την καλύτερη συνεργασία με τους συλλόγους μας και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα, καθώς επίσης και με την ανάπτυξη δράσης που να απευθύνεται και να έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Στόχος της Οργάνωσης είναι η συγκρότηση Τοπικών Κινημάτων σε όλες τις επαρχίες, παντού και όπου υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιπλέον, στόχος θα πρέπει να είναι η διάδοση του χαρακτήρα και της δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων σε όλα τα τμήματα της οργάνωσης.

47. Η ύπαρξη των μαθητικών Τ.Ο μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτούμε αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία. Σήμερα, κρίνεται εξαιρετικής σημασίας η ενίσχυση της δράσης των Τ.Ο και η αναβάθμιση του πολιτικού τους ρόλου ανάμεσα στο μαθητόκοσμο, λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο μερίδιο στη διαμόρφωση συνειδήσεων κατέχει το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αποτέλεσμα είναι μεγάλη μερίδα μαθητόκοσμου να συμμερίζεται την αποπολιτικοποίηση και να την χαρακτηρίζει ο ατομικισμός και η ανταγωνιστικότητα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού των μαθητών-μελών της Οργάνωσης. Επίσης, παρατηρείται αδρανοποίηση ή και μείωση της δράσης μας σε μαθητικές Τ.Ο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις περιφερειακών σχολείων ή σχολείων της υπαίθρου, ακόμη και σε μερικά σχολεία του αστικού κέντρου. Αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία μας να παρουσιάζουμε ολόχρονη δραστηριοποίηση των μαθητικών Τ.Ο δεν αφήνει το μαθητικό τμήμα να αναπτύξει πολυεπίπεδη δράση.

Σημαντική προσπάθεια έγινε στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας σε πολιτικό – μορφωτικό επίπεδο, όπως επίσης και προς την κατεύθυνση αναβάθμισης και προβολής της δράσης της ΠΕΟΜ, τόσο εντός και εκτός σχολείου, όσο και διαδικτυακά. Η ΠΕΟΜ εξακολουθεί να αποτελεί πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων ανάμεσα στο μαθητόκοσμο.

Τα μαθητικά μέλη μας αποτελούν την φωνή της ΕΔΟΝ σε κάθε σχολείο. Συνεπώς, στόχος της καθημερινής μας δουλειάς πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάληψη πολιτικών και οργανωτικών ευθυνών από τα μέλη μας στα σχολεία. Αμετάθετος στόχος μας, επίσης, είναι η ενεργός συμμετοχή όλο και περισσότερων ΕΔΟΝιτών στα συνδικαλιστικά μαθητικά σώματα, λειτουργώντας ως εκφραστές των πραγματικών συμφερόντων των μαθητόκοσμου, όπου με τις ενέργειες και τις πράξεις που αναλαμβάνουν ενισχύουν το κύρος, την αποτελεσματικότητα, τη δυναμική και την αξιοπρέπεια του μαθητικού κινήματος.

48. Η δημιουργία του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ, εκτιμώντας σωστά τις συνθήκες ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συνεχή άνοδο του αριθμού των νέων που επιδιώκουν τη μόρφωση, οδήγησε στην περαιτέρω οργάνωση της παρέμβασής μας στους φοιτητικούς χώρους. Το Φοιτητικό Τμήμα συνεχίζει να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθώντας να αποτελεί την μεγαλύτερη αριθμητικά, Επαρχιακή Οργάνωση της ΕΔΟΝ.

Η σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα των ποσοστών μας σε αρκετούς χώρους σπουδών κρίνεται μεγάλης σημασίας ευρύτερα για το κίνημα, γεγονός που αποδεικνύει την επιβράβευση της διεκδικητικής πολιτικής και φιλοσοφίας των δικών μας δυνάμεων, καθώς επίσης και της συνδικαλιστικής και πολιτιστικής δράσης μας. Γίνεται καλή δουλειά με την αξιοποίηση της πλατιάς συνδικαλιστικής μας έκφρασης, της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών που ιδρύθηκε το 1974, μέσω της 41χρονης πορείας διεκδικήσεων και κατακτήσεων στο φοιτητικό κίνημα. Θα πρέπει να εγκύψουμε στις Τ.Ο που παρουσιάζεται υποστελέχωση, κάτι που θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια μας για επανάκτηση της πρώτης θέσης στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΠΟΦΝΕ.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που το Φοιτητικό Τμήμα έχει μπροστά του, είναι η ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των μελών και ανάδειξη στελεχών. Ταυτόχρονα, το Φοιτητικό Τμήμα έχει σημειώσει πολύ σημαντική βελτίωση στον τομέα της συμμετοχής των φοιτητικών στελεχών στη ζωή και τη δράση της Οργάνωσης και του κινήματος ευρύτερα. Αμετάθετος στόχος παραμένει η συνεχής μαζικοποίηση των γραμμών του φοιτητικού τμήματος.

49. Η απόφαση για δημιουργία Τμήματος Νέων Εργαζόμενων της ΕΔΟΝ, στα πρότυπα του Μαθητικού Τμήματος στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο, σηματοδότησε σειρά αλλαγών σε Κεντρικό, αλλά και σε Επαρχιακό επίπεδο. Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για βελτίωση της δουλειάς μας ανάμεσα στους νέους εργαζομένους και για αναστροφή της συνεχούς μείωσης του αριθμού των νέων εργαζομένων, μελών της Οργάνωσης. Με βάση τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά δεδομένα, παρουσιάστηκε αύξηση των νέων εργαζομένων μελών της Οργάνωσης, καθώς και αύξηση των Τ.Ο. Νέων Εργαζομένων που συνοδεύτηκε με την βελτίωση της λειτουργίας τους.

Εκτιμώντας τη δράση, την προσφορά, καθώς και την συμμετοχή Νέων Εργαζομένων στα δρώμενα της Οργάνωσής μας, πιστεύουμε ότι η απόφαση του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ ήταν απόλυτα ορθή.

Αρνητικό παραμένει το γεγονός της αδυναμίας οργάνωσης νέων, οι οποίοι μετά την Μέση Εκπαίδευση περνούν στην παραγωγή. Βελτίωση παρατηρείται και στον τομέα της ενασχόλησης του Τμήματος με εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τους Νέους Εργαζόμενους, αφού από το 17oΠαγκύπριο Συνέδριο μέχρι και σήμερα πραγματοποιήσαμε εκστρατείες ενημέρωσης των νέων εργαζομένων για θέματα που τους αφορούν, εκδηλώσεις και συναντήσεις με φορείς νεολαίας. Ωστόσο, παρουσιάζεται σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία στο να αναπτύξουν οι Τ.Ο περιεχόμενο γενικά, αλλά και ειδικότερα δράση που να απευθύνεται στους νέους εργαζόμενους.

Υπάρχουν και πολλά περιθώρια για εμπλοκή περισσοτέρων Νέων Εργαζομένων στην δράση της ΕΔΟΝ. Οι Τ.Ο Νέων Εργαζόμενων θα πρέπει να καταστούν χώροι ζύμωσης, διαπαιδαγώγησης, μορφωτικής και ιδεολογικής δουλειάς, χώροι ανάδειξης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων για τους νέους στην κάθε περιοχή.

50. Το Φεστιβαλικό Κίνημα αποτελεί την έκφραση της πολιτιστικής, αλλά και της πολιτικής παρέμβασης της ΕΔΟΝ στα κοινωνικά δρώμενα. Αδιαμφισβήτητα, τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των νέων και του λαού μας ως το κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός, γεμάτο ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Είναι ένας θεσμός που τρέφεται και διατηρεί τη δυναμική της από τα πανανθρώπινα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά που εμπνέουν και καθοδηγούν την ΕΔΟΝ. Αποτελούν ένα ισχυρό μηχανισμό αντεπίθεσης κατά της μαζικής υποκουλτούρας και του οχετού σάπιων πολιτιστικών προϊόντων που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και όχι μόνο.

51. Η πλατιά δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της οργάνωσης και αφορά στον τομέα του πολιτισμού και τον ευρύτερο τομέα ψυχαγωγίας των νέων. Στην πλατιά δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, πολιτικό-καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, πάρτι, διοργάνωση μπουάτ, κινηματογραφικές προβολές, διατήρηση μουσικών, χορευτικών, θεατρικών σχημάτων κ.ο.κ. Η ΕΔΟΝ επιδιώκει την ενεργητική εμπλοκή των νέων στις τέχνες, τον πολιτισμό, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα όμως, η πλατιά δραστηριότητα με τη δυνατότητα που παρέχει στην Οργάνωση για μαζική επαφή με τους νέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό για άμεση και έμμεση πολιτική- ιδεολογική επίδραση σε πλατιά στρώματα νεολαίας.

52. Οι σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος αποτέλεσαν για δεκαετίες φάρο πολιτιστικής, αθλητικής, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας και δημιουργίας. Σήμερα αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να διαδραματίσουν τον ίδιο ρόλο με αποτέλεσμα η δράση τους να παρουσιάζει σοβαρή υποχώρηση. 

Από την άλλη, παρατηρούμε ότι εκεί και όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι για τη νεολαία, εκεί και όπου λειτουργούν πολιτιστικοί όμιλοι και ομάδες ή ακόμα εκεί και όπου οι σύλλογοί μας προχώρησαν αποφασιστικά στη δημιουργία τμημάτων, τα οποία να ασχολούνται με ομαδικά ή ατομικά αθλήματα σε ερασιτεχνική βάση, η προσπάθεια στέφθηκε -σε μεγάλο βαθμό- με επιτυχία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο διέξοδο δημιουργικής απασχόλησης σε πολλούς νέους.

Στη βάση των πιο πάνω διαπιστώσεων, και αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικής σημασίας ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν οι αθλητικοί-μορφωτικοί μας σύλλογοι, ως το πλέον σημαντικό μέσο επαφής του Λαϊκού Κινήματος με τις τοπικές κοινωνίες, επιβάλλεται να παρθούν μέτρα πρακτικά και εφαρμόσιμα.

53. Η ιδεολογική δουλειά αποκτά νόημα μόνο όταν μεταφέρεται από τη θεωρία στην πράξη, εξυπηρετώντας την οργανωτική και πολιτική δουλειά της Οργάνωσης.

Η αναβάθμιση της μορφωτικής – ιδεολογικής δουλειάς της ΕΔΟΝ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ισχυρής βάσης στήριξης του αγώνα της ΕΔΟΝ και της προοπτικής του. Σε ένα κόσμο αντιφατικό και σύνθετο, με την κυρίαρχη ιδεολογία να αναπαράγεται όλο και πιο έντονα, η ιδεολογική-μορφωτική ενίσχυση των ΕΔΟΝιτών και των ΕΔΟΝίτισσων προβάλει ως επιτακτική ανάγκη.

Η αυτομόρφωση, ως συμπλήρωμα της μορφωτικής δουλείας της Οργάνωσης, αποτελεί βασικό μοχλό της ιδεολογικής κατάρτισης του κάθε ΕΔΟΝίτη. Με την αυτομόρφωση και το ανέβασμα του ιδεολογικού επίπεδου, ο κάθε ΕΔΟΝίτης είναι πιο ικανός να αντιπαλέψει τις ιδεολογικές επιθέσεις της κυρίαρχης τάξης.

Η μορφωτική μας δραστηριότητα επεκτείνεται ασφαλώς στην ενημέρωση και ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας (διεθνούς και τοπικής), την ιστορία του Λαϊκού Κινήματος και την ανάλυση εξειδικευμένων ζητημάτων που αφορούν τη νεολαία.

54. Η παρουσία της ΕΔΟΝ στο παγκόσμιο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κίνημα νεολαίας στηρίζεται σε δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αφενός στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αφετέρου στη διεθνιστική αλληλεγγύη, η οποία πηγάζει από την ιδεολογική μας θεώρηση πως η Αριστερά πρέπει να πρωτοστατεί στην έμπρακτη στήριξη όλων των αγωνιζόμενων λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική ευημερία, πρόοδο και σοσιαλισμό.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η οργάνωση έχει επιτύχει να κρατήσει σωστά ενημερωμένες τις αδελφές οργανώσεις και τις διεθνείς ή περιφερειακές δομές στις οποίες συμμετέχει. Παράλληλα, πέτυχε να συμπεριληφθούν τόσο σε αποφάσεις και διακηρύξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, αλλά και σε έγγραφα της 19ης Συνέλευσης της, καθώς επίσης και στη Διακήρυξη του 18ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) του Εκουαδόρ, οι θέσεις της Οργάνωσης για επίλυση του Κυπριακού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, στο πλαίσιο του 18ου ΠΦΝΦ του Εκουαδόρ, η Οργάνωση μας παρουσίασε το κυπριακό πρόβλημα στο Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο του ΠΦΝΦ.

Στο επίπεδο της διεθνιστικής αλληλεγγύης και διεθνούς δράσης, η Οργάνωση συμμετείχε σε αποστολές αλληλεγγύης, σε αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις, σε συνέδρια οργανώσεων νεολαίας, στις Συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών καθώς και στα Γενικά Συμβούλια της ΠΟΔΝ. Αποστολές αντιπροσωπείας της Οργάνωσης έγιναν και σε άλλες χώρες. 

55. Βασικός πυλώνας διεθνούς δράσης της ΕΔΟΝ αποτελεί η δραστηριοποίησή της στην ΠΟΔΝ. Η ΠΟΔΝ αναγνωρίζεται ως ο πραγματικός εκφραστής του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική πρόοδο και ειρήνη. Η ΠΟΔΝ έχει καταφέρει να ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, μετά τα προβλήματα (πολιτικά και οργανωτικά) που παρουσιάστηκαν το ’90 και να αναπτύξει μια πολύπλευρη και αποτελεσματική δράση σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.

Στο διάστημα από το προηγούμενο συνέδριό μας, η ΠΟΔΝ πραγματοποίησε τη 19η Συνέλευσή της στην Κούβα, το Νοέμβριο του 2015. Η Συνέλευση αποτελεί ακόμα ένα ιστορικό ορόσημο για την ΕΔΟΝ, αφού επανεκλέγηκε για 2η συνεχόμενη θητεία στην Προεδρία της Ομοσπονδίας. Με την παρουσία της στην Προεδρία της Ομοσπονδίας, η ΕΔΟΝ αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει να συντονίζει την κοινή δράση των -πέραν των 130- οργανώσεων μελών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΔΟΝ έχει το καθήκον να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έτσι ώστε το έργο ενίσχυσης της ΠΟΔΝ να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Από την Προεδρία της ΠΟΔΝ, η ΕΔΟΝ συμβάλλει στις προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης του Κυπριακού, με την προώθηση του από τις εκατοντάδες οργανώσεις μέλη της ΠΟΔΝ.

Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Ως ΕΔΟΝ αναλάβαμε για πρώτη φορά την προεδρία της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής του 18ου ΠΦΝΦ, καθήκον το οποίο ολοκληρώσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα, θέτοντας την Οργάνωσή μας πιο ψηλά στις συνειδήσεις των οργανώσεων που συμμετείχαν. Πέραν αυτών, αποφασιστικός παράγοντας, κατά την εκτίμησή μας, για την επιτυχία του θεσμού των ΠΦΝΦ, αποτελεί η διασφάλιση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και περιεχομένου των ΠΦΝΦ.

56. Το εκφραστικό όργανο της EΔON η εφημερίδα «Νεολαία» πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες στην πολύχρονη ιστορία έκδοσής του, αλλάζοντας κατά καιρούς μορφή, στη βάση των οικονομικών κυρίως δεδομένων της Οργάνωσης. Η ΕΔΟΝ παραμένει η μοναδική πολιτική οργάνωση νεολαίας που εκδίδει σε τακτική βάση εφημερίδα που να απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους. 

Οι στόχοι μας για την εφημερίδα «Νεολαία» επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, στην αναβάθμιση και την ποιότητα του περιεχομένου της εφημερίδας, τον εμπλουτισμό της θεματολογίας και την προβολή των θέσεων και δραστηριοτήτων της Οργάνωσης. Αφετέρου, επικεντρώνεται στη διάδοση της, μέσω των επαρχιακών οργανώσεων, έτσι ώστε να φτάνει σε περισσότερους νέους κάθε φορά.

Κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του εντύπου μας. Εκτός από την οικονομική πτυχή, για την EΔON έχει τεράστια πολιτική σημασία να καταλήγει η εφημερίδα στα χέρια όσο το δυνατό περισσότερων νέων. Αποτελεί, σ’ αυτό τον τόπο, μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιπροτάσσουν στα διαβρωμένα ΜΜΕ του σήμερα, τις δικές της ποιοτικές προτάσεις, θέσεις και δράσεις.

57. Η λειτουργία της κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για δύο μεγάλα τμήματα της Οργάνωσης, το Μαθητικό Τμήμα και το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων. Κάθε χρόνο θα πρέπει να θέτουμε τις βάσεις, ώστε η κατασκήνωση να συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στην ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση των μαθητικών στελεχών μας, στη δημιουργία ευαισθησιών και συνείδησης στα ΕΔΟΝόπουλα, αλλά και να δυναμώνει ταυτόχρονα τους δεσμούς μεταξύ των ΕΔΟΝιτών, από τη μια, και των ΕΔΟΝιτών με την Οργάνωσή μας, από την άλλη. Παράλληλα, η κατασκήνωση θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα στα ΕΔΟΝόπουλα και τους ΕΔΟΝίτες να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερο τους χρόνο, ερχόμενοι σε επαφή με ευρύτερες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα της συμμετοχής στις κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ όλων των ηλικιών συμπατριωτών μας τουρκοκυπρίων ως κατασκηνωτές και όχι μόνο ως επισκέπτες.

58. Το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης αποτελεί πια σταθμό αντεπίθεσης. Μια αντεπίθεση για αναβάθμιση του αγώνα της προοδευτικής, της αριστερής νεολαίας της Κύπρου με στόχο την κατάκτηση και πραγμάτωση των οραμάτων μας. Θέτουμε έτσι στην προμετωπίδα μας τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας. Δένουμε αρμονικά με τον ευγενικό αυτό στόχο, την πάλη για βελτίωση της ποιότητας ζωής της νέας γενιάς. Διατηρούμε ξεκάθαρη την προοπτική της οικοδόμησης της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Της κοινωνίας της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κοινωνική αλλαγή περνάει μέσα από την πάλη για το σήμερα. Μέσα στις σημερινές σύνθετες και εχθρικές συνθήκες, η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να είναι ακλόνητη και συμπαγής, δυνατή και μαζική.Συνεχίζοντας στο δρόμο της πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. 

«Οργάνωση – Αντεπίθεση παντού, με την ΕΔΟΝ για το δίκιο του λαού»

© 2024 EDON. All Rights Reserved.