15ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΟΝ
5- 7 Ιανουαρίου 2007, Λευκωσία
Ψήφισμα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Το 15ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ που πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2007 στη Λευκωσία κάνοντας εις βάθος συζήτηση για τη διεθνή πραγματικότητα κατέληξε στα εξής σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή:
Α. Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή που ταλανίζεται από χρόνια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ως απότοκο της μακρόχρονης ξένης, νατοϊκής παρέμβασης, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμη πληρώνουν οι λαοί της περιοχής. Βασικότερο εμπόδιο για την ειρήνευση σε ολόκληρη την περιοχή, αποτελεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο.
Β. Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του, η συνεχιζόμενη κατοχή και η πολιτική αστάθεια στο Ιράκ, η κρίση στις σχέσεις Λιβάνου – Συρίας, η πρόσφατη εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και βέβαια η κατάσταση στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης εντείνουν την ανησυχία μας και συνθέτουν ένα κλίμα άκρως αρνητικό για τους λαούς της περιοχής.
Γ. Οι ΗΠΑ, αναπτύσσουν νέες πρωτοβουλίες στην Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν και να επεκτείνουν την υπεροχή τους, ως η μοναδική υπερδύναμη. Με τη στήριξη των συμμάχων τους στην περιοχή και κύρια του Ισραήλ, θέτουν σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και οδηγεί σε εμβάθυνση του χάους στην περιοχή, όπως φαίνεται και από τα τραγικά αδιέξοδα στο Ιράκ. Με το σχέδιο αυτό οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν την ηγεμονία τους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» δημιουργούν κρίσεις, διενεργούν πολέμους όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αποτέλεσμα των οποίων είναι η εξουσία να περνά στα χέρια χειραγωγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται σαν «μαριονέττες» για την εκτέλεση των άνομων σχεδίων των Αμερικάνων.
Δ. Στα υπό κατοχή Παλαιστινιακά εδάφη, η συμπεριφορά του Ισραηλινού στρατού, φανερώνει το επαίσχυντο κατοχικό πρόσωπο το κράτους του Ισραήλ και οδηγεί στο θάνατο, στον εξευτελισμό και στην εξαθλίωση τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό. Η πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αίματος, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απομακρύνει την πιθανότητα επίτευξης λύσης. Η πολιτική αυτή θυματοποιεί ακόμα και τον Ισραηλινό λαό, αφού ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά των Παλαιστινίων δημιουργεί ανασφάλεια, οικονομική ανέχεια αλλά και στέρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ε. Η κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο πόλεμος δεν έγινε για να αναγκαστεί δήθεν το Ιράκ να παραδώσει τα πυρηνικά και χημικά του όπλα, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά για να ικανοποιήσουν τους γεωστρατηγικούς τους στόχους που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και τον έλεγχο των τεράστιων πηγών ενέργειας της περιοχής. Οι χιλιάδες νεκροί κάθε χρόνο συνιστούν εξόντωση του Ιρακινού λαού και καταδεικνύουν το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού στην πιο στυγνή του μορφή.
Το 15ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ:
1. Καταδικάζει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού, που συντελούν γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού Λάου, τις κατεδαφίσεις σπιτιών που θυμίζουν φασιστικά καθεστώτα, τους μακροχρόνιους αποκλεισμούς πόλεων και κοινοτήτων, την ανέγερση του τείχους με την οποία το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους, την καταστροφή γεωργικής γης και την ετσιθελική και παράνομη πολιτική ανέγερσης οικισμών εποίκων στην Δυτική Όχθη. Παράλληλα καταδικάζει κάθε είδους ενέργεια εναντίον αμάχων Ισραηλινών και εκφράζει την ανησυχία της ΕΔΟΝ για τη διαμάχη που διαφαίνεται στο εσωτερικό της Παλαιστίνης.
2. Καλεί την διεθνή κοινότητα να συμβάλει καθοριστικά ώστε το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία που να έχει σαν στόχο την λύση δύο κρατών. Μια λύση η οποία να στηρίζεται στην εφαρμογή των ψηφισμάτων 242, 338, 194, και 425 του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, τα υψώματα Γκολάν και τα υπόλοιπα Αραβικά εδάφη που τελούν υπό κατοχή από το 1967, στην αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και στη δημιουργία ενός κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
3. Καταδικάζει την άνομη, ιμπεριαλιστική εισβολή και τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα 34 ημέρες ακατάπαυστων βομβαρδισμών και προκάλεσε το θάνατο πέραν των χιλίων αμάχων στο Λίβανο στο Ισραήλ, χιλιάδες τραυματίες, τον αναγκαστικό εκτοπισμό του ενός τετάρτου του λιβανικού πληθυσμού και την καταστροφή ζωτικών έργων υποδομής, ενέργειες που συνιστούν εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4. Καλεί την διεθνή κοινότητα να συμβάλει καθοριστικά, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ο Λιβανικός λαός να καθορίσει μόνος του το μέλλον του σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, μακριά από την απειλή των Ισραηλινών όπλων αλλά και μακριά από εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.
5. Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή και τα άνομα σχέδια για τριχοτόμηση του Ιράκ τα οποία οδηγούν σε έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού και παρατείνουν τον ασταμάτητο κύκλο αίματος. Παράλληλα, καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να λάβει άμεσα μέτρα προς τον τερματισμό της κατοχής και της θρησκευτικής διαμάχης στο Ιράκ.
6. Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως αναμένουν οι λαοί στην περιοχή και στην Ευρώπη. Παράλληλα, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει άμεσα μέτρα που να προωθούν μια διαρκή ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.
7. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα όποια σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που στόχο έχουν να ελέγξουν την περιοχή, προς εξυπηρέτηση των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και καλεί τους λαούς της περιοχής να σταθούν εμπόδιο στα παράνομα σχέδιά τους.
8. Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της ΕΔΟΝ προς όλους τους λαούς της περιοχής οι οποίοι ασταμάτητα αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στέκεται συμπαραστάτης στους λαούς αυτούς ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό μέλλον που θα συμβάλει στην ειρήνη και την πρόοδο σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.