Ζούμε σε μια κοινωνία, στην οποία το καπιταλιστικό σύστημα σπέρνει την καταστροφή και εξαθλιώνει τους λαούς. Εξαθλιώνει οικονομικά ολόκληρα κράτη, ολόκληρες ηπείρους. Αυτό δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το δικό μας νησί. Ως εκ τούτου, φυσικό είναι να επηρεάζεται και το ίδιο το κίνημα οικονομικά και να μας φέρνει πολλές φορές προ τετελεσμένων, αφού λόγω των οικονομικών μας αδιεξόδων, δεν μπορούμε να δράσουμε όσο ποιοτικά θα θέλαμε ή θα μπορούσαμε, αν είχαμε την οικονομική ευχέρεια για να το κάνουμε.
Πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε για την περίπτωση στην οποία το κόμμα μας ή η οργάνωσή μας, βρεθεί σε ένα τέτοιο μεγάλο αδιέξοδο που να μην μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις Τοπικές μας Οργανώσεις. Τι θα γίνει σ’ αυτή τη περίπτωση; Θα σταματήσει η δράση μας, είτε αυτή είναι οργανωτική, πολιτιστική, μορφωτική ή ότι άλλο μας προσφέρεται σήμερα, καταφέρνοντας να προωθήσουμε τη δική μας αντίληψη για το πολιτισμό, για τι κοινωνία για το νέο άνθρωπο, για μια ζωή αληθινή ουσιαστική και δραστήρια; Θα ήμασταν απλά εγκληματίες αν αφήναμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να καταφέρουμε όλες μας οι Τ.Ο να είναι οικονομικά αυτοτελείς, για να μπορεί η κάθε τοπική ξεχωριστά με το δικό της τρόπο να συνεισφέρει στο χώρο σπουδών της, χωρίς να επιβαρύνει τα κεντρικά οικονομικά της οργάνωσης μας. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα βελτίωσης με βάση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μέσα από τα χρόνια, αλλά μπορούμε και πολύ καλύτερα. Οι τρόποι πάρα πολλοί και ιδέες μπορούν να κατατεθούν από όλες τις Τ.Ο με έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Πρέπει να αξιοποιούμε στο έπακρο τις διαφημίσεις που βάζουμε στους οδηγούς σπουδών και αγοράς που εκδίδουμε, μελετώντας προσεκτικά πόσα έσοδα πρέπει να έχουμε για να μπορέσει με αυτά τα βασικά έσοδα να καλυφτούν οι μεγαλύτερες ανάγκες για τη λειτουργία των Τ.Ο. Πρέπει, επίσης, να ψάχνουμε διαφημίσεις και για όσες τοπικές μας έχουν κάποια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και σε όσες δεν έχουμε, να προσπαθούμε να το εντάξουμε. Εννοείται ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο πως διαχειριζόμαστε τις διάφορες επιχειρήσεις και μικροεπιχειρήσεις που διαφημίζονται από εμάς. Επιπλέον, το εκφραστικό μας όργανο, η Νεολαία, εκτός από τη μορφωτική και συνδικαλιστική χροιά που έχει, μπορεί να επιφέρει μια αξιόλογη οικονομική ανάσα αν μπορέσουμε να μεταδώσουμε την αναγκαιότητα αγοράς της. Οικονομικά οφέλη μπορούμε να έχουμε από τις διάφορες πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, που με σωστή διαχείριση των συμφωνιών που θα κάνουμε και φυσικά εκεί και όπου μπορούμε, κάνοντας όσες περισσότερες μπουάτ μπορούμε στα οικήματα μας. Για τις αγορές που κάνουμε, είτε για τα αναλώσιμα, είτε για τα ποτά, είτε για τα είδη καθαριότητας που παίρνουμε για τη λειτουργία της Τ.Ο., πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο τρόπο κατανάλωσης τους. Αν καταφέρουμε να κάνουμε τα οικήματά μας στέκια νεολαίας, μπορούμε με τη λειτουργία του μπαρ μας να έχουμε έσοδα για τα μικρά και καθημερινά μας έξοδα. Επίσης, πρέπει να μελετήσουμε στοχευμένα την οποιαδήποτε οικονομική μας ενίσχιση από τα διάφορα προγράμματα του Οργανισμού Νεολαίας, να μάθουμε ποια είναι και πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.
Θεωρώ ότι τρόποι για να γίνουν οι Τ.Ο οργανώσεις οικονομικά αυτοτελείς υπάρχουν πάρα πολλοί, φτάνει πραγματικά να μεταδώσουμε στα στελέχη μας την αναγκαιότητα αυτού, καθώς και το να νιώσει ο κάθε ΕΔΟΝίτης την ευθύνη για τα οικονομικά της κάθε Τ.Ο. Με προσήλωση στο στόχο αυτό και με σωστή καθοδήγηση είναι κατορθωτό.
Μέλιος Μιχαήλ
Υπεύθυνος Οικονομικού Γραφείου Τ.Ο. Αθήνας