Στις μέρες μας, με την οικονομικής κρίση να βρίσκεται σε όξυνση, παρουσιάζονται οι ταξικές αντιθέσεις περισσότερο από ποτέ. Η ιδεολογική μας κατάρτιση είναι επιτακτική ανάγκη, στις νέες σημερινές συνθήκες. Ανάγκη που προκύπτει από το γεγονός ότι λόγο της ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίση με ραγδαίους ρυθμούς, αναπτύσσεται έντονα και ο φασισμός, όπως αναπτύχθηκε και σε όλες τις οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν. Επίσης, παράλληλα με το φασισμό, αναπτύσσονται και διάφορα οπορτουνιστικά ρεύματα, που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές, οι εκπρόσωποι του φασισμού παρουσιάζονται σαν εργατοπατέρες και σκοπό τους έχουν να χειραγωγήσουν το λαό με διχαστικά συνθήματα, όσο αφορά στο εθνικό πρόβλημα και την μετανάστευση. Κλασικό παράδειγμα, το γνωστό πρόβλημα που καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε με τους πολιτικούς πρόσφυγες και γενικότερα το θέμα με τους μετανάστες και την αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα τα μελή και τα στελέχη της οργάνωσης μας καλέστηκαν σε σωρία συζητήσεων, για να πείσουν τον κόσμο ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν έχει πηγή του το μεταναστευτικό, αλλά ότι είναι πρόβλημα συστημικό και πως μεταφράζεται ως υπερσυσσώρευση κεφαλαίου. Στην Τ.Ο. της Αθήνας, καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πoια είναι η πηγή του προβλήματος, λόγω της ιδεολογικής κατάρτισης που είχαν δώσει τα μορφωτικά γραφεία στα στελέχη μας. Κατά την άποψη μου, όμως, μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία μας έχει και η σωστή και στοχευόμενη πολίτικη της κυβέρνησης που ενδυνάμωνε το λόγο των στελεχών μας.
Επανέρχομαι στο θέμα του οπορτουνισμού, όπου όπως φαίνεται παρουσιάζονται πολλά ρεύματα και λαμβάνουν δράση στην κυπριακή κοινωνία, στις μέρες μας. Για την όλη δράση του οπορτουνισμού, αλλά και για τα προβλήματα που γεννιούνται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, πρέπει να αναπτύξουμε τον ρόλο των μορφωτικών γραφείων και ιδιαίτερα του κεντρικού μορφωτικού γραφείου. Επιτακτική θεωρώ την επαφή του κεντρικού μορφωτικού γραφείου με τα γραφεία των τοπικών μας οργανώσεων. Εισηγούμαι, το κεντρικό μορφωτικό γραφείο να έρχεται σε συνεννόηση με τα μορφωτικά γραφεία των τοπικών οργανώσεων και ιδιαίτερα, των μεγάλων σε αριθμό μελών τοπικών οργανώσεων και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις τοπικές μας οργανώσεις η άποψη του κεντρικού γραφείου, για τον προγραμματισμό δράσης του. Επίσης, προτείνω να ετοιμάσει το κεντρικό μορφωτικό γραφείο έντυπα (μπροσούρες), που να καθοδηγούν και να είναι υποβοηθητικά στους συναγωνιστές που έχουν κάνει το βήμα να μελετήσουν βιβλία της ιδεολογίας μας και θα τους βοηθήσει να τα κατανοήσουν. Όπως, για παράδειγμα, το κόμμα νέου τύπου του Λένιν, βιβλία πολίτικης οικονομίας, όπως ακόμα και για το εθνικό μας ζήτημα. Ακόμα εισηγούμαι να δώσουμε έμφαση στη κατανόηση του στρατηγικού στόχου του κόμματος μας και με την νέα χρόνια να πραγματοποιήσουμε και διαλέξεις επί του θέματος, για να μπορούν να αποφεύγονται οι όποιες παρερμηνεύσεις και συγκρίσεις του κόμματος μας με αδελφά μας κόμματα. Ο συνδυασμός των δυο εισηγήσεων μου, κατά την άποψη μου, θα μας βοηθήσει να κάνουμε μεγάλα βήματα στο κτίσιμο της συνείδησης των στελεχών μας.
Το μορφωτικό γραφείο είναι ο στυλοβάτης της δράσης μας, γιατί μόνο αν κατανοήσουμε το λόγο ύπαρξης μας και το γιατί αγωνιζόμαστε με αυτό τον τρόπο, θα κατανοήσουμε και την ομορφιά της δράσης μας.
Ζητώ το 17 Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ!
Ζητώ η ΕΔΟΝ!
Παύλος Ιωάννου
Υπεύθυνος Μορφωτικού Γραφείου Τ.Ο. Αθήνας