Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Στις μέρες μας μεγάλο μέρος της νεολαίας και ειδικότερα των παιδιών στρέφεται σε παθητικές μορφές ψυχαγωγίας όπως την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μέσα, τα οποία, δεν μπορούν να οξύνουν τη φαντασία των παιδιών, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε εποικοδομητική ψυχαγωγία. Η εγκατάλειψη του βιβλίου οδηγεί σταδιακά στην απουσία κριτικής σκέψης. Ταυτόχρονα χάνεται, ένα πολύτιμο εργαλείο κατανόησης και ανάπτυξης, της ίδιας της γλώσσας, δημιουργώντας ένα κενό το οποίο το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να καλύψει.

Προφανώς δεν υποτιμούμε την προσφορά της τηλεόρασης και του διαδικτύου, τα οποία μπορούν να προσφέρουν, μόνο όμως, όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από αυτά με μια κριτική, εποικοδομητική ματιά. Θεωρούμε όμως πως δεν μπορούν να προσφέρουν και να παρέχουν στα παιδιά, όλα όσα μπορεί ένα βιβλίο. Το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία των παιδιών, τα οποία μέσα από αυτό δημιουργούν τις δικές τους σκέψεις και οράματα.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο, με διάφορες εκδηλώσεις.
 

Ως ΕΔΟΝ, έχουμε ως άμεση προτεραιότητα μας την προώθηση του βιβλίου στα παιδιά, ώστε να μεγαλώσουν με όραμα και κριτική σκέψη χωρίς να δέχονται παθητικά όσα προσφέρονται σήμερα. Είναι γι’ αυτό που στα πλαίσια της δράσης μας και των εκστρατειών του Παιδικού κινήματος εκδίδουμε και σχετικά βιβλιάρια.

Ταυτόχρονα, πέραν του παιδικού κινήματος, σε ότι αφορά τους έφηβους και τα ενήλικα μέλη της οργάνωσης, η ανάπτυξη της κουλτούρας αυτομόρφωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της οργάνωσης ενώ το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ λειτουργεί ολόχρονα το δικό του βιβλιοπωλείο.

 

«Το παιδικό βιβλίο είναι μια θαυμαστή δύναμη που ενισχύει τη μεγάλη επιθυμία και την ικανότητα του νεαρού ατόμου να υπάρξει. Ενισχύει το θάρρος του να ζήσει».

Inese Zandere 

 

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

02/04/2023

 

© 2023 EDON. All Rights Reserved.