Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τα βίαια επεισόδια είναι άκρως προβληματικές

Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή είναι ατυχείς και στην φιλοσοφία τους άκρως προβληματικές.

Η θυματοποίηση χιλιάδων φιλάθλων για την μειοψηφία των όσων προχωρούν σε επεισόδια, δεν θα λύσει το πρόβλημα της βίας στους αθλητικούς χώρους. Η απαγόρευση φιλάθλων, η λογική της στείρας καταστολής, απλά μεταθέτει το πρόβλημα και δεν το επιλύει. Η βία εντός και εκτός γηπέδων, είναι βαθιά πολύπλευρο κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ΕΔΟΝ, μαζί με άλλους φορείς και οργανωμένα σύνολα προειδοποιούσε εδώ και χρόνια, ότι η εφαρμογή του «τρομονόμου» δεν θα λύσει το πρόβλημα, γιατί η νομοθεσία παραγνωρίζει την κοινωνική φύση του φαινομένου και ενισχύει μονόπλευρα και χωρίς αναλογικότητα την καταστολή, αντί την συνολική αντιμετώπιση, την πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση. Από τη μέρα εφαρμογής του «τρομονόμου» τα επεισόδια βίας όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά εντάθηκαν. Η διαφθορά στο χώρο του αθλητισμού, η εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων, η κουλτούρα βίας που προωθούν πολιτικοί και άλλοι κύκλοι εντός οπαδικών συνόλων, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη βία, με ή χωρίς, φιλάθλους στις κερκίδες.

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει το πρόβλημα ας προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία μέσα από τη διαβούλευση με τη Βουλή, τα κόμματα, τους αρμόδιους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα. Το «τσουβάλιασμα», η καταστολή και η μη επικέντρωση στην ουσία του προβλήματος είναι η ίδια αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

 

Αθλητικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
29.03.2023

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.