Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Έχουν περάσει εξήντα τρία χρόνια από την πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών στην Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής. Εξήντα τρία χρόνια μετά τη δολοφονία των 70 μαύρων διαδηλωτών από την βίαιη καταστολή της αστυνομίας, που έγινε ο λόγος, έξι χρόνια μετά, ο ΟΗΕ να καθιερώσει την 21η Μαρτίου σαν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων – Ρατσισμού.

Ο ρατσισμός είναι το ιδεολόγημα που χωρίζει τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνικότητα και πολλές άλλες τεχνητές διαιρετικές τομές. Ενώ ο πλανήτης χρειάζεται άμεσα την ενότητα των ανθρώπων, ο ρατσισμός σαπίζει τις κοινωνίες και εμποδίζει την ενότητα των εργαζομένων. Αυτό φυσικά, κάτω από την επίβλεψη και προώθηση του από δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις που ποτίζουν με εθνικισμό τις συνειδήσεις των μαζών. Συντηρητικά, νέο-ναζιστικά, νεοφιλελεύθερα ακροδεξιά και άλλα κόμματα της δεξιάς έχουν ενσωματώσει τον ρατσισμό στις πολιτικές τους μέσα από κυβερνήσεις και κοινοβούλια σε πολλές χώρες.

Η Κύπρος δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ρατσισμός έχει πάρει θέση στην βουλή και όχι από ένα μόνο κόμμα. Είδαμε να λαμβάνονται ρατσιστικές αποφάσεις από την νομοθετική εξουσία. Είδαμε την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να βάζει συρματοπλέγματα και να προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό είναι εντάξει. Φυσικό επόμενο είναι να βλέπουμε στην πρωτεύουσα μας ομάδες νέων να λειτουργούν ως φασιστικά τάγματα εφόδου και να επιτίθενται, να κλέβουν και να βιαιοπραγούν ενάντια σε αλλοδαπούς διανομείς φαγητού.

Ως ΕΔΟΝ τασσόμαστε απέναντι στον ρατσισμό και τα παράγωγα του. Δεν θα σταματήσουμε να υποδεικνύουμε πως ο ρατσισμός και η ακροδεξιά είναι εργαλεία στα χέρια του συστήματος απέναντι στους εργαζόμενους. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνία της αλληλεγγύης, όπου ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, θα αποτελούν ξένα προς αυτήν φαινόμενα. Προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τον αγώνα για διαρκή ειρήνη, απέναντι στους πολεμοκάπηλους που δημιουργούν πόνο και προσφυγιά στον πλανήτη. Παλεύουμε για ένα άλλο κόσμο, τον κόσμο του σοσιαλισμού.

Γραφείου Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
21/03/2023

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.