Ανακοίνωση ΕΔΟΝ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο. Καλούμε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.

Η έντονη στρατιωτικοποίηση που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες στην εν λόγω περιοχή με επίκεντρο τη βαθύτερη γεωπολιτική διελκυστίνδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και Ρωσία από την άλλη, έχει προκαλέσει τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη και διεθνώς.

Εξάλλου, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αποτελούν υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μίνσκ. Ευθύνες για τη μη εφαρμογή της δέσμης μέτρων των Συμφωνιών του Μινσκ βαραίνουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών που διαβιούν στην Ανατολική Ουκρανία από την ουκρανική κυβέρνηση.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι  η λογική της επιλεκτικής προσέγγισης των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου και ο κατ΄επιλογή σεβασμός τους, αργά ή γρήγορα στρέφεται ενάντια και σε όλους όσοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές και πολύ περισσότερο πλήττουν τους λαούς, κάτι που στην ημικατεχόμενη Κύπρο γνωρίζουμε δυστυχώς καλά.

Καλούμε σε πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου το οποίο προβλέπει ως υποχρεώσεις των κρατών τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των υπόλοιπων κρατών, καθώς και τη μη επέμβαση στα εσωτερικά τους.

Από πλευράς μας, απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επανέλθουν στο δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου, αφού οι συνέπειες μιας γενίκευσης της  εμπόλεμης σύρραξης θα είναι ολέθριες για τους λαούς.

Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει, να υπερασπίζεται το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και να εκφράζει την αλληλεγγύη της προς κάθε δοκιμαζόμενο Λαό.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
24/02/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.