Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Ως Παγκόσμια Ημέρα “Κοινωνικής Δικαιοσύνης”,  καθιερώθηκε η 20η Φεβρουαρίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007. 

Η Παγκόσμια Ημέρα “Κοινωνικής Δικαιοσύνης” μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο, ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη ζουν κάτω από τα δεσμά της εκμετάλευσης και της ανισότητας.

Δυστυχώς, στον σύγχρονο κόσμο, και στις αστικές κοινωνίες, όχι απλά δεν μειώνεται το χάσμα ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ολοένα και αυξάνεται. 26 άνθρωποι, έχουν όσο πλούτο έχει το 50% του πληθυσμού της γης ενώ 736 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, είδαν τις περιουσίες τους να μεγαλώνουν περίπου 1τρις. Την ίδια στιγμή, εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται ότι 11 άνθρωποι ανά λεπτό χάνουν την ζωή τους από την πείνα, ενώ 155 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.

Ταυτόχρονα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός διαφόρων ομάδων του πληθυσμού, ρατσιστικές συμπεριφορές, διακρίσεις έναντι των γυναικών κ.α, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα , έλλειψης κοινωνικής δικαιοσύνης στον κόσμο.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς, ότι η γενεσιουργός αιτία αυτών των ανισοτήτων είναι το ίδιο το σύστημα, για αυτό και εμείς, ως ΕΔΟΝ, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την κατάργηση της εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου, ποιοτικά ανώτερου, που θα έχει επίκεντρο του, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Σε ότι αφορά τον τόπο μας, 9 χρόνια Διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ήταν αρκετά, ώστε οι δείκτες της ανισότητας να εκτοξευτούν και να μας χτυπήσουν το καμπανάκι. Η Κύπρος, έχει την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, όσο αφορά την αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ένας στους δύο νέους, μέχρι τα 32 του, ζει στην ίδια στέγη με τους γονείς του, ενώ οι μισοί εργαζόμενοι στην χώρα μας αμοίβονται με μισθό κάτω από 1500 ευρώ. Παράλληλα ένας στου τέσσερις Κύπριους ζει στο όριο της φτώχειας.

Είναι φανερό, ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, δημιούργησε τις συνθήκες για την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων και της κοινωνικής ανισότητας. Για εμάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ώστε να φέρουμε την προοδευτική αλλαγή, για τον τόπο και τον λαό μας.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
20.02.2022

© 2024 EDON. All Rights Reserved.