Η ΕΔΟΝ για τις κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος στην Ιταλία

Χθες, 18 Φεβρουαρίου 2022, δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενοι πραγματοποιήσαν κινητοποιήσεις, με αφορμή το θάνατο 18χρονου μαθητή στο χώρο εργασίας του, καταδικάζοντας την πολιτική της Ιταλικής Κυβέρνησης για διασύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε 40 πόλεις της Ιταλίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση και την ασφαλή εργασία.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ και η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ), απέστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης προς την αγωνιζόμενη νεολαία της χώρας και προς την Κομμουνιστική Νεολαία Ιταλίας, η οποία ηγείται των κινητοποιήσεων.

Μεταφρασμένο το μήνυμα το Κ.Σ. ΕΔΟΝ:

«Αγαπητοί σύντροφοι, αγωνιζόμενο μαθητικό κίνημα της Ιταλίας,

Εκ μέρους του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, της ΠΕΟΜ και της κυπριακής νεολαίας, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους μαθητές και στη νεολαία της Ιταλίας.

Ο θάνατος ενός 18χρονου μαθητή, όπως και ο θάνατος εκατοντάδων εργαζομένων κατά τους τελευταίους μήνες στη χώρα, δεν μπορούν να θεωρούνται ως «ατυχήματα». Είναι το λογικό συνεπακόλουθο της εργασιακής εκμετάλλευσης που αναγκάζεται η νεολαία να δουλεύει, γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καπιταλιστικό σύστημα.

Εδώ στην Κύπρο, η κατάσταση δεν διαφέρει ουσιαστικά στα σχολεία ή στους χώρους εργασίας. Ως ΕΔΟΝ αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, για το δικαίωμα στην ασφαλή και πληρωμένη εργασία.

Επιβεβαιώνουμε ότι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, είναι πολιτική που στρέφεται ενάντια στην παιδεία, και φυσικά πολιτική που ευνοεί μόνο την εργοδοσία. Η δεξιά διακυβέρνηση στην Κύπρο και οι μηχανισμοί της, προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα στα Πανεπιστήμια, όπως και στις Τεχνικές Σχολές. Ως ΕΔΟΝ, μαζί με το Κόμμα μας, το ΑΚΕΛ, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε εναντίον τους.

Σύντροφοι και μαθητές/τριες της Ιταλίας,

Η ΕΔΟΝ είναι δίπλα σας! Οι αγώνες σας για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, οι αγώνες σας για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά με δικαιώματα, οι αγώνες σας ενάντια στην εκμετάλλευση, είναι και δικοί μας αγώνες!

Κρατάτε γερά!

 

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ

19 Φεβρουαρίου 2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.