Η ΕΔΟΝ για την έναρξη ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς

Η ΕΔΟΝ εύχεται καλή ακαδημαϊκή και σχολική χρονιά στους φοιτητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Δυστυχώς η φετινή χρονιά ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς. Οι πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ που εδώ και μερικά χρόνια δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την κατάσταση στην παιδεία, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, γίνονται πραγματικά ασφυκτικές.

 

Η πλήρης έλλειψη σχεδιασμού και η προχειρότητα με την οποία εκτελούνται ορισμένες αποφάσεις, καθιστούν ξεκάθαρο πως τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τα σχολεία δεν προκύπτουν μόνο λόγω ανικανότητας των κυβερνώντων. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό. Είναι αποτέλεσμα μιας συνολικότερης φιλοσοφίας που θέλει την παιδεία προνόμιο και την πρόσβαση σε αυτή, επένδυση του κάθε ατόμου. Τέτοιες πρακτικές ευθύνονται για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της δημόσιας εκπαίδευσης σε μια σειρά χωρών, δίνοντας ώθηση στην ιδιωτική εκπαίδευση που απευθύνεται μόνο σε αυτούς που μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος. Οι νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, χτυπούν ανελέητα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, που μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση βρέθηκαν εκτεθειμένοι.

 

Ως ΕΔΟΝ, εδώ και χρόνια προειδοποιούμε για τις συνέπειες των πολιτικών αυτών και διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της παιδείας στον τόπο μας. Πολύ πριν μας χτυπήσει την πόρτα η πανδημία, η Οργάνωση μας έκανε λόγο για εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας, για έγκαιρη και επαρκή στελέχωση από εκπαιδευτικούς, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, υλικοτεχνική ανάπτυξη των σχολικών μονάδων και εξοπλισμό των μαθητών με όλα τα απαραίτητα χωρίς να επιβαρύνονται με επιπρόσθετο οικονομικό κόστος. Δυστυχώς οι κυβερνώντες, όχι απλά σφύριζαν αδιάφορα αλλά έσπρωχναν τα πράγματα προς την αντίθετη κατάσταση.

 

Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τη μανία της κυβέρνησης να μετατρέψει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα, απομακρύνουν συνεχώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την πραγματική κατάκτηση της γνώσης, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και τη διαμόρφωση των αξιών και των αρχών που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη κοινωνία.

 

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών που έσπειραν οι κυβερνώντες, τα θερίζουν σήμερα εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές. Τα ποσοστά της σχολικής «αποτυχίας» και των χαμηλών επιδόσεων, έρχονται κάθε χρόνο να το επιβεβαιώσουν. Ειδικά μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η ανάγκη για αντίσταση και οργανωμένη διεκδίκηση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ως ΕΔΟΝ, απευθύνουμε κάλεσμα σε μαθητές και φοιτητές να είναι έτοιμοι για νέες μάχες και νέους αγώνες. Ας μην επιτρέψουμε σε αυτούς που μας κλέβουν το βιβλίο από το χέρι, να μας κατηγορήσουν πως μένουμε αδιάβαστοι!

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/09/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.