Η ΕΔΟΝ για την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ζωγράφου Γιώργου Γαβριήλ

Πριν από λίγους μήνες το Υπουργείο Παιδείας στοχοποίησε μαθήτρια, γιατί είχε το θάρρος να γράψει την άποψη της για ένα ζήτημα που θεωρείται ταμπού, το ζήτημα διδασκαλίας τους μαθήματος των Θρησκευτικών. Αυτή τη φορά πήρε σειρά ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος Γιώργος Γαβριήλ, του οποίου διέταξε πειθαρχική έρευνα εις βάρος του για τα έργα τέχνης του, τα οποία δημοσιοποίησε.

 

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, επικαλούνται τη λέξη «ελευθερία» κατά το δοκούν. Δηλώνουν υποκριτικά ότι «σέβονται την ελευθερία έκφρασης και πόσο μάλλον το δικαίωμα έκφρασης ενός καλλιτέχνη» και στην αμέσως επόμενη πρόταση κάνουν λόγο για αστερίσκους και υποσημειώσεις.

 

Είναι ένα να ασκείς κριτική σε οποιοδήποτε έργο ή καλλιτέχνη, και είναι άλλο τα συντεταγμένα όργανα του κράτους να διατάζουν πειθαρχική έρευνα, ειδικά όταν οι λόγοι που επικαλούνται δεν σχετίζονται με την εκτέλεση καθηκόντων του εν λόγω καθηγητή.

 

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι η τέχνη είναι σύμμαχος του λαού στους αγώνες του και ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του για να δει την πραγματικότητα και να την αλλάξει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του καλλιτέχνη να δημιουργεί τα έργα του ελεύθερα και καλούμε το ΥΠΠΑΝ να αναιρέσει την απόφαση του για πειθαρχική έρευνα.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

17/9/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.