Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας. Στόχος αυτής της μέρας, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, καθώς και η ανάληψη δράσης ενάντια στο απάνθρωπο αυτό φαινόμενο που επιτρέπει την παράνομη διακίνηση χιλιάδων παιδιών από τις αναπτυσσόμενες, προς τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να εργαστούν εκεί, εγκαταλείποντας τη μόρφωση και τις οικογένειες τους.

Τα στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εξοικειωθεί με αυτό το φαινόμενο, καθώς 1 στα 4 παιδιά εργάζονται σε περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά την υγεία και ανάπτυξη τους. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 13% των παιδιών ηλικίας 5-14 χρονών εμπλέκεται σε παιδική εργασία. Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ορυχεία και άλλους επικίνδυνους χώρους για την υγεία τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε μεγάλο αριθμό παιδιών που χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα ή γίνονται χρόνια ασθενείς εξαιτίας της μορφής εργασίας που εκτελούν παράνομα στις πλείστες από αυτές τις χώρες.

Το άρθρο 32 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει ότι «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευση του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξη του...».

Η οργάνωση KidsRights με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης KidsRights Index 2020 παρατηρεί ότι τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο πλήττονται σοβαρά από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, η οποία αυξάνει τους κινδύνους της εξαναγκαστικής εργασίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας έχουν καταστροφικό αντίκτυπο για πολλά παιδιά, αφού τα έκαναν πιο ευάλωτα στην παιδική εργασία.

Ως ΕΔΟΝ, λαμβάνοντας τα πιο πάνω στοιχεία υπόψη, καταδικάζουμε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο ζούμε. Στο βωμό του κέρδους το κεφάλαιο θυσιάζει τα πάντα, ακόμη και την ασφάλεια και υγεία των μικρών παιδιών. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο μοιάζει απομακρυσμένο και αποκομμένο από τη δική μας κοινωνία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση, γέννημα του καπιταλισμού και αυτή, οδηγεί συνεχώς σε καταπάτηση και ακύρωση εργατικών κεκτημένων, κεκτημένων που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα.

Για εμάς η ανάγκη προστασίας όλων των παιδιών και του δικαιώματος που έχουν για να ζήσουν ξέγνοιαστα την παιδική τους ηλικία, προφυλαγμένα από την ανάγκη για εργασία, έχοντας ως στήριγμα ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, είναι επιτακτική. Θεωρούμε ακόμη, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αφιερώνουν την παιδική τους ηλικία στη μόρφωση τους και στο παιχνίδι, επομένως, το να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ.

 

Κεντρικό Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ.ΕΔΟΝ
11/6/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.