Η ΕΔΟΝ για τις Παγκύπριες Εξετάσεις

Ως ΕΔΟΝ ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις που ξεκινούν σήμερα 9 Ιουνίου.

 

Μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά τελειώνει, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να γράψουν στις εξετάσεις μετά από πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, αλλά και της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Αρκετοί μαθητές έμειναν χωρίς τον απαραίτητο ψηφιακό εξοπλισμό για πολλές εβδομάδες με αποτέλεσμα να μην παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Ακολούθως με το άνοιγμα των σχολείων και των ιδιωτικών φροντιστηρίων τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης έμειναν κλειστά, γεγονός που ενίσχυσε τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, καθώς έμειναν χωρίς σημαντική στήριξη οι μαθητές των πιο χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.

 

Η ανυπαρξία πλάνου από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, είχε ως αποτέλεσμα και το αλαλούμ που προέκυψε με την ανακοίνωση του προγράμματος των Παγκύπριων εξετάσεων και των εξετάσεων για τα μαθήματα απόλυσης, δημιουργώντας πρόσθετο άγχος στους μαθητές.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού φανέρωσε περίτρανα τις παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ο εξετασιοκεντρισμός και η βαθμοθηρία, ο παραμερισμός της ολόπλευρης μόρφωσης, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της κριτικής σκέψης, οδήγησαν στην αποτυχία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες εφαρμογής της. Η εκπαιδευτική διαδικασία διασώθηκε σε κάποιο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών που επιμορφώθηκαν αυτόβουλα και ξόδεψαν χρόνο για να διδάξουν σε δύσκολες συνθήκες τους μαθητές.

 

Η τελική ακύρωση των εξετάσεων σε Α’, Β’ Λυκείου/Τεχνικών και Γυμνάσια, έστω λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, απέδειξε ότι οι εξετάσεις δεν είναι το παν για να αναπτυχθεί το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών. Η πολύπλευρη, πολυεπίπεδη μόρφωση, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η συνεργασία, είναι τα στοιχεία που θα δώσουν στους μαθητές τα εφόδια για να μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κοινωνίας.

 

Ως ΕΔΟΝ, ευχόμαστε λοιπόν στους μαθητές καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους, αλλά προπαντών καλούς αγώνες στη μετέπειτα ζωή τους. Γιατί ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στις εξετάσεις, η ζωή συνεχίζεται και δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Οι αγώνες για ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, για ολόπλευρη μόρφωση, για τα εργασιακά δικαιώματα και για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο συνεχίζονται και σε αυτό τον αγώνα χωράμε όλοι ανεξαρτήτως βαθμών στις εξετάσεις. 

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

9/6/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.