Ανακοίνωση για την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία

Πραγματοποιήθηκε χθες, 5 Ιουνίου, παράσταση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του George Floyd, το ρατσισμό και την αστυνομοκρατία στις ΗΠΑ, έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία στη Λευκωσία. Εκατοντάδες κόσμου βροντοφώναξαν ενάντια στο ρατσισμό που ενίοτε ενισχύεται και από τους θεσμούς τους κράτους τόσο στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες διεθνώς όσο και στην Κύπρο.

Η παράσταση διαμαρτυρίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν μπορεί να σταματήσει ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις χωρίς να υπάρξει δικαιοσύνη για τη δολοφονία του George Floyd αλλά και πολλών άλλων Αφροαμερικάνων τα τελευταία χρόνια από τις δυνάμεις καταστολής στις ΗΠΑ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Χριστόφορος Πιτταράς, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, ο οποίος έκανε αναφορά στην ιστορία του ρατσισμού στις ΗΠΑ που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες παρά τις μεγάλες κατακτήσεις με τους αγώνες των Αφροαμερικανών. Τόνισε ότι η παρουσία τους Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δυναμιτίζει το κλίμα καθώς ενισχύει την ρατσιστική ρητορεία και την καταστολή στη χώρα. Ο Χριστόφορος Πιτταράς έκανε αναφορά στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ λέγοντας ότι «Αυτοί που στο όνομα της «δημοκρατίας» προβαίνουν σε ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες γωνιές του κόσμου, αποτελούν την κορωνίδα του δημοκρατικού ελλείματος στην ίδια τους τη χώρα. Σήμερα μπορεί να δει και ο πιο αφελής, αυτό που πολλές φορές ως ΕΔΟΝ επαναλάβαμε. Ότι πλέον το σώμα της σαπίζει και τρέφεται μόνο με αίμα, ακόμα και του ιδίου του λαού της.»  Συνέχισε λέγοντας πως στο πλευρό των Αφροαμερικάνων βρίσκονται όλοι αυτοί που περιθωριοποιούνται από το σύστημα, δεν έχουν δουλειά, πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία, γεγονός που τονίζει τις οξυμένες ταξικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ.

Ο Χριστόφορος Πιτταράς έκανε αναφορά και στο θεσμικό ρατσισμό στην Κύπρο που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κέντρο υποδοχής στην Πουρνάρα στο οποίο η κυβέρνηση «στερεί από τους ανθρώπους εκεί τα βασικά της αξιοπρεπούς διαβιώσης και τους συμπεριφέρεται ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας.»

Τέλος, ο Χρισόφορος Πιτταράς εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΔΟΝ στον λαό των ΗΠΑ και την ανάγκη για οργανωμένο αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό που αναπαράγει και ενισχύει το ρατσισμό και τις ταξικές αντιθέσεις. Κλείνοντας τόνισε ότι «Ως ΕΔΟΝ, κατανοούμε ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα ενάντια σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα θα μπορέσουν οι λαοί να αναπνεύσουν και να ξεκινήσουν να γράφουν πραγματικά την ιστορία τους. Μέχρι τότε, δεν θα σταματήσουμε να τρέμουμε από αγανάκτηση για κάθε αδικία που συμβαίνει στον κόσμο, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τους αδυνάτους, όλους αυτούς που χρησιμοποιεί το σύστημα αυτό ως καύσιμα για τη συσσώρευση των κερδών του.»

Μετά το πέρας του χαιρετισμού οι παρευρισκόμενοι γονάτισαν συμβολικά και ύψωσαν τη γορθιά τους τηρώντας παράλληλα μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του George Floyd και των χιλιάδων θυμάτων της ρατσιστική βίας και της αστυνομικής καταστολής.


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

6/6/2020

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.