Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί, τόσο η κυβέρνηση της Κύπρου, όσο και οι κυβερνήσεις της πλειοψηφίας των ανεπτυγμένων κρατών, έχουν ξεγυμνώσει κάθε πράσινο στον βωμό του κέρδους των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν οξυνθεί, ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της άναρχης ανάπτυξης και της ισοπεδωτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, στις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι φωτιές έχουν αρχίσει ήδη να ξεπηδούν η μια μετά την άλλη. Oı πύρινες λαίλαπες κατακαίνε το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου με πολυεπίπεδες και ανυπολόγιστες ζημιές. Δράσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους πολίτες που νοιάζονται και αγωνιούν για την φυσική παρακαταθήκη του τόπου μας, γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πολλές παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ 2000, και η απροθυμία της κυβέρνησης, να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο προστασίας τους, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Η περιβαλλοντική δράση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματική. Για την ΕΔΟΝ οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αποτελούν αναπόσπαστο και συνεχές κομμάτι της δράσης μας. Την ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε ότι οι όποιες δράσεις από μόνες τους δεν μπορούν να δώσουν λύση στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, στην οποία βασικό κριτήριο θα είναι η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι προς όφελος του κεφαλαίου.

Ως ΕΔΟΝ τονίζουμε ότι ο περιβαλλοντικός αγώνας είναι αγώνας για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό και ο βαθμός οργάνωσης των δυνάμεων που αντιστέκονται θα κρίνει το μέλλον που θα βιώσουν οι σημερινές και επόμενες γενιές.

 

Γραφείο Περιβάλλοντος & Υγείας

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

5 Ιουνίου 2020

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.