Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Από το 1925 η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας. Καθιερώθηκε ως μέρα πάλης για τη ζωή και την ειρήνη και ως μέρα αφύπνισης για τα δικαιώματα των παιδιών. Τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο παιδί και γιορτάζεται με εκδηλώσεις ή φεστιβάλ που στόχο έχουν να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά.

Τα παιδιά ως φορείς δικαιωμάτων, παρά το ότι χαρακτηρίζονται ως η προοπτική και η ελπίδα του μέλλοντος της κοινωνίας, συχνά αντιμετωπίζονται ως απλοί δέκτες των αποφάσεων που επηρεάζουν και τα ίδια άμεσα. Φέτος η πανδημία του COVID-19 και η περίοδος των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο έφεραν στην επιφάνεια την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αφού πολλά από τα επικυρωμένα τους δικαιώματα, δεν ίσχυαν το ίδιο για όλα τα παιδιά.

Τα παιδιά των οικογενειών των λαϊκών στρωμάτων ή αυτά των οικογενειών με οικονομική δυσχέρεια, που δεν είχαν τη δυνατότητα για πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα ή διαδίκτυο όπως απαιτούσαν οι οδηγίες από το ΥΠΠΑΝ, οδηγήθηκαν σε απομόνωση από το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχική ή σωματική βία στην οικογένεια, με τον εγκλεισμό δεν έλαβαν ουσιαστική παρακολούθηση και στήριξη από το κράτος παρά την επίγνωση για τα διάφορα περιστατικά.

Τα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, νοσηλεύονταν υπό τη φροντίδα των επαγγελματιών υγείας, πολλές φορές μακριά από τους γονείς τους, αφού τα ίδια τα νοσηλευτήρια αντί να προφυλαχθούν από το κράτος, έγιναν τρωτά «φρούρια» απέναντι στον ιό όπου η επισκέψεις δεν ήταν επιτρεπτές για όλους – παρά μόνο τους εκλεκτούς.

Τα παιδιά πρόσφυγες αφέθηκαν έγκλειστα χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση και φροντίδα από το κράτος γιατί από την παρούσα κυβέρνηση θεωρούνται ως παρείσακτοι.

Τα παιδιά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και πάλι έζησαν το διαχωρισμό την ίδια ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να στρέψει την προσοχή της στην ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας, έσπευσε να κλείσει τα οδοφράγματα.

Η δράση μας ως ΕΔΟΝ για την προστασία του παιδιού δεν είναι αποσπασματική και αποκομμένη από τον συνολικό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Διαχρονική θέση μας ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και η απαλλαγή τους από κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Απόδειξη αυτού, είναι η ολόχρονη δράση του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων.

Τιμούμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού με εκδηλώσεις, αντιλαμβανόμενοι παράλληλα ότι το καθήκον μας δεν σταματά σε μια ημέρα, ούτε στα στενά πλαίσια της κοινωνίας μας. Φέτος λόγω της ευθύνης μας έναντι στην ασφάλεια και υγεία των παιδιών επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε συμβολικές διαδικτυακές δράσεις, μέχρι να μπορέσουμε ξανά σύντομα να βρεθούμε μαζί.


Κεντρικό Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων
Κ.Σ.ΕΔΟΝ

31/5/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.