Η ΕΔΟΝ για τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ και το θεσμικό ρατσισμό

Η ΕΔΟΝ επ’ αφορμής της φριχτής δολοφονίας του George Floyd από αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της με όλα τα θύματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως ο ρατσισμός από τη φύση του, δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών τάξεων.

Ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές συμπεριφορές, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χρώμα, τη φυλή και τη θρησκεία ενός ατόμου, αλλά και με τη θέση που έχει το άτομο αυτό μέσα στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, που εκατομμύρια αφροαμερικάνοι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα θεσμικού ρατσισμού και καταπίεσης, υπάρχει και εκείνη η μερίδα αφροαμερικανών που ανήκουν στα golden boys και στους μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Στην Κύπρο, έχουμε τα παραδείγματα των ξένων εκατομμυριούχων που τυγχάνουν μεγαλοπρεπούς υποδοχής μέχρι και με παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας από τη μια. Και από την άλλη, των κατατρεγμένων, προσφύγων και μεταναστών, που στοιβάζονται για εβδομάδες σε χώρους συγκέντρωσης όπως την Πουρνάρα. Οι δύο αυτές πρακτικές, η εν ψυχρώ δολοφονία από δυνάμεις καταστολής και η σταδιακή εξαθλίωση μέχρι ο πρόσφυγας να αργοσβήσει στους χώρους συγκέντρωσης, διαφέρουν τόσο μεταξύ τους όσο διαφέρουν ο θάλαμος αερίων από την ηλεκτρική καρέκλα.

Η πραγματική πηγή του ρατσισμού είναι η ίδια με την πηγή όλων των δεινών που προκαλεί η ανθρωπότητα στον εαυτό της. Είναι το καπιταλιστικό σύστημα που παράγει και αναπαράγει τη φτώχεια με όλα τα κακά που τη συνοδεύουν. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ελπίζει ειλικρινά στην εξάλειψη του ρατσισμού όπως και των πολέμων, του φασισμού και τόσων άλλων καρκινωμάτων, έως ότου απαλλαγεί οριστικά από το σύστημα αυτό.

Ως ΕΔΟΝ, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους νέους που τρέφουν γνήσια αντιρατσιστικά αισθήματα, να συστρατευτούν στον μεγάλο αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη κοινωνία, ποιοτικά ανώτερη, όπου το χρώμα και η φυλή δεν θα είναι πλέον πηγή φόβου. Όλοι μαζί και οργανωμένα, γιατί όση αγανάκτηση και οργή κι αν προκαλούν τέτοια φαινόμενα, χωρίς οργάνωση και συνεχή αγώνα, χάνεται κάθε ευκαιρία να είμαστε στο τέλος νικητές!

 
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

29/05/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.