Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια μέρα τέχνης

 

«Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια»

Pablo Picasso, Ισπανός, κομμουνιστής ζωγράφος (1881-1973)

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του εμβληματικού αναγεννησιακού καλλιτέχνη, ο οποίος επελέγη ως σύμβολο της ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Η τέχνη οδηγεί τους ανθρώπους – μέσω ενός διαλόγου μεταξύ του έργου και του θεατή – στη συνειδητοποίηση των κοινών στοιχείων που τους ενώνουν, των κοινών προβλημάτων που τους μαστίζουν, των κοινών ανησυχιών τους και δίνει διέξοδο στις αγωνίες και τα ερωτήματα τους. Ο καλλιτέχνης με το έργο του μοιράζεται συναισθήματα, απαντά σε απορίες που έμμεσα η ίδια η κοινωνία θέτει και μετουσιώνει τον κόσμο της εποχής του σε εικόνα, ποίημα, μουσική, θέατρο. Η τέχνη – η κριτική τέχνη – μεταλαμπαδεύει προβληματισμούς, ευαισθητοποιεί και αποτελεί το εφαλτήριο της σκέψης, ενώ πολλές φορές εξυμνεί και αντικατοπτρίζει τους πιο σπουδαίους και σκληρούς αγώνες της ανθρωπότητας. Ο δημιουργός, δανειζόμενος στοιχεία από τη φύση και την κοινωνία, μεταμορφώνει μια πραγματικότητα σε μια άλλη με τη βοήθεια μιας ψυχικής ικανότητας του: της φαντασίας. Πάντα όμως σε αυτή την νέα πραγματικότητα που μας παρουσιάζει, μεταγγίζει τη δική του προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις του σε σχέση με την κοινωνία μέσα στην οποία ζει και δραστηριοποιείται. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον ένα δημιουργό ή το ένα κίνημα να ξεχωρίζει από το άλλο.

Στον σύγχρονο κόσμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης των πάντων, η Τέχνη – και ότι αυτή πρεσβεύει – είναι φυσικό επακόλουθο να τεθεί στο περιθώριο. Προβολή δίνεται στην υποκουλτούρα, ενώ αξίες που αναδύονται μέσα απο την τέχνη θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, με πρόσχημα ότι (κυρίως εν μέσω οικονομικής κρίσης) τα κρατικά κονδύλια διοχετεύονται σε πιο «σημαντικούς» τομείς της οικονομίας. Η ΕΔΟΝ και το Λαικό Κίνημα, από την ίδρυση τους, στηρίζουν την Τέχνη και τους ανθρώπους της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τέχνη θα επιβιώσει μόνο μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και σθεναρά υποστηρίζουμε την στήριξη της Τέχνης από την κοινωνία και το κράτος και την χορήγηση κρατικών κονδυλίων σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σύνολα.

Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει, μέσα από την καθημερινή της δράση, να αναπτύσσει και να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία. Δίνουμε βήμα έκφρασης στη νεολαία και στηρίζουμε έμπρακτα τον πολιτισμό. Εκατοντάδες καλλιτέχνες προβάλλουν το ταλέντο και το έργο τους μέσα από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες μας, με αποκορύφωμα το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο της δράσης μας την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ενθαρρύνοντας τους νέους να ασχοληθούν με τις τέχνες και να μείνουν μακριά από την υποκουλτούρα και ό,τι σάπιο προωθεί ο καπιταλισμός.

Πολιτιστικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/04/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.