Η ΕΔΟΝ για καταγγελίες νέων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους

 

Παρά τις συχνές διατυπώσεις πως ο ιός «δεν κάνει διακρίσεις», η αντιλαϊκή πολιτική αντιμετώπισης από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θυματοποιεί κυρίως τους νέους εργαζόμενους και άνεργους. Κάθε πολιτική που εφαρμόζεται, ακόμη και αυτή που αφορά φυσικές καταστροφές και πανδημίες, έχει ταξικά χαρακτηριστικά και είναι υπόθεση όλων μας, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι για άλλη μια φορά θα καλεστούν να πληρώσουν το κόστος της πανδημίας.

Δυστυχώς, όσο προχωρούν οι μέρες, αυξάνονται τα περιστατικά πιέσεων στους εργαζομένους. Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε την αυθαιρεσία αρκετών εργοδοτών και σημειώνουμε τα ακόλουθα:


-   Όσες επιχειρήσεις αιτήθηκαν το σχέδιο μερικής αναστολής λειτουργίας και προχώρησαν σε μειώσεις των εργάσιμων ωρών των υπαλλήλων τους, οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το μισθό για τις ώρες εργασίας, ενώ ο εργαζόμενος δικαιούται ανεργιακό επίδομα για τις υπολειπόμενες ώρες, στις οποίες δεν εργάζεται. Απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο ο εργοδότης να αρνηθεί να καταβάλει μισθό (για τις εργάσιμες ώρες) λόγω της λήψης του ανεργιακού επιδόματος.

 

-    Εκεί και όπου υπάρχουν σχέδια επιδοτήσεων, οι εργαζόμενοι μπορούν να τα αιτούνται και δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση της κανονικής άδειας ανάπαυσης που διαθέτουν. Εάν ο εργοδότης προσπαθεί να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ανάπαυσης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται να προχωρήσει σε καταγγελία.

 

 -   Σε περίπτωση που εργοδότης, απολύσει μέλος του προσωπικού του κατά τη διάρκεια των μέτρων, καθώς και ορισμένους μήνες μετά τη λήξη τους, τότε ο συγκεκριμένος εργοδότης εξαιρείται από τα σχέδια αναστολής λειτουργίας και δεν μπορεί να λάβει το συγκεκριμένο επίδομα.

 

-    Όλα τα επιδόματα δίνονται στη βάση των εισφορών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το έτος 2018 (όπως γίνεται και σε τυπικές περιπτώσεις αδειών ασθενείας). Σε περίπτωση που κάποιος δεν ήταν εργαζόμενος κατά το 2018, τότε θα ληφθούν υπόψη οι εισφορές του για τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, διεκδικούμε όπως ληφθούν υπόψη οι εισφορές του Φεβρουαρίου για όσους δεν εργάζονταν τον Ιανουάριο και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κάλυψης του σχεδίου.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ είναι παρών, μαζί του και η ΕΔΟΝ για την οποιαδήποτε πληροφορία, βοήθεια και στήριξη χρειάζονται οι εργαζόμενοι για το τι ισχύει και τι όχι, όσο αφορά στη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα σε σχέση με την πανδημία. Παράλληλα, καλούμε τους εργαζόμενους σε χώρους όπου δεν τηρούνται τα πιο πάνω να μην διστάζουν και να προχωρούν σε καταγγελία του εργοδότη. Ο φόβος και η επιφύλαξη στις παρούσες συνθήκες, μπορεί να στοιχίσουν, τόσο σε εμάς, όσο και στους συναδέλφους μας.

Κλείνοντας, ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πως η νέα γενιά πρέπει να εξάγει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Για ακόμα μια φορά γίνεται αντιληπτό, πως οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι είναι όσοι εργάζονται χωρίς να είναι οργανωμένοι στις συντεχνίες τους και φυσιολογικά αδυνατούν να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, ως μονάδες. Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους νέους εργαζόμενους, να μην επιτρέψουμε μια ακόμα κρίση να πληρωθεί από εμάς. Είναι βέβαιο πως το βάρος και αυτής της κρίσης θα το επωμιστεί όχι εκείνος που διαθέτει την οικονομική άνεση, αλλά εκείνος που δε θα διεκδικήσει, δε θα οργανωθεί, που θα διστάσει, θα δείξει «καλή θέληση», θα υποκύψει στο φόβο. Ας μην είμαστε εμείς. Ας πούμε ως εδώ! Οργάνωση και διεκδίκηση παντού!

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

15/04/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.