Η ΕΔΟΝ για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της

 

12 του Απρίλη του 1959, 1500 και πλέον νέες και νέοι αντιπρόσωποι από όλη την Κύπρο βρέθηκαν στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» για το ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ. Ήταν τότε που τα στελέχη της παράνομης ΑΟΝ πήραν την απόφαση να ιδρύσουν την ΕΔΟΝ ως άξιο συνεχιστή του έργου και της δράσης της ΑΟΝ. Στα 61 χρόνια ζωής και δράσης της, η ΕΔΟΝ έχει να επιδείξει πλούσια και πολυδιάστατη δράση, χαράζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα της σε κάθε κατάκτηση του νεολαιίστικου κινήματος της Κύπρου.

Η ίδρυση της ΕΔΟΝ, ήταν γέννημα της ανάγκης της νεολαίας της Κύπρου για μια νόμιμη οργάνωση νεολαίας καθώς το ΑΚΕΛ, η ΑΟΝ και οι υπόλοιπες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος, βρίσκονταν στην παρανομία, παρά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Ήταν η ανάγκη ίδρυσης μιας μαχητικής νεολαίας που θα αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό, καθώς και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Κύπρου.

Οι θυσίες των δεκάδων ΕΔΟΝιτών με το πιο ακριβό αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία είναι φάρος για εμάς τους νεότερους. Είναι φάρος και καθοδηγητής για τους αγώνες του σήμερα, αλλά και του μέλλοντος. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα αποστρατιωτικοποιεί το νησί, χωρίς ξένους εγγυητές και επεμβατικά δικαιώματα. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας για να αντιπαλέψουμε το φασισμό, τον εθνικισμό – σοβινισμό. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας κόντρα στο ιμπεριαλισμό και τα σχέδια του.

Η φετινή επέτειος ίδρυσης της ΕΔΟΝ, βρίσκει τη νέα γενιά αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες πανδημίες που συνάντησε η ανθρωπότητα. Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού ανά το παγκόσμιο φανερώνει ότι η μείωση των δαπανών για την υγεία, που οδήγησε σε ελλείψεις σε εξοπλισμό, αναλώσιμα, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό μόνο αρνητικές συνέπειες έχει προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για τους ίδιους τους λαούς. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, πιστή στις νεοφιλελεύθερες – αντιλαϊκές πολιτικές της, ακολουθώντας τις ίδιες συνταγές, έχει αποκόψει τα τελευταία 7 χρόνια 500 εκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της Υγείας. Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Για εμάς, η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό που όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν καθολική πρόσβαση σε αυτή.

Την ίδια στιγμή, κρίνουμε πως η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους και γενικότερα για το λαό της Κύπρου. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα που θα στρέφονται προς το συμφέρον του λαού και όχι με τις πολιτικές της να φορτώσει την κρίση στους εργαζόμενους. Εμείς ως ΕΔΟΝ, ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτή τη κρίση να μην την πληρώσει και πάλι ο απλός άνθρωπος.

Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, με καθοδηγητή την ένδοξη ιστορία μας και με τα τιμημένα και αιματοβαμμένα μας λάβαρα ψηλά, θα συνεχίσουμε να παραμένουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για λευτεριά, μόρφωση, δουλειά. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα μας για έναν άλλο καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.

 

Μορφωτικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

11/4/2020

 
 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.