Η ΕΔΟΝ για τις τελευταίες δηλώσεις σε σχέση με το «Deal of the Century»

Σε περαιτέρω όξυνση του κλίματος στην περιοχή οδηγούν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ ο οποίος παρουσίασε την πολυδιαφημιζόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό. Η εν λόγω πρόταση, η οποία αποτελεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος κατά του λαού της Παλαιστίνης, παρουσιάζεται μάλιστα ως μια «win-win» λύση, απειλώντας ταυτόχρονα πως είναι η τελευταία ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε χωρίς καμιά συμμετοχή της Παλαιστινιακής πλευράς, κινείται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και αποτελεί παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων και Αποφάσεων του, όπως και του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για μια συμφωνία που εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και εντάσσεται στο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την «Νέα Μέση Ανατολή». Μέσω της συμφωνίας αυτής εκπληρώνονται οι απαιτήσεις των πιο ακραίων κύκλων των εποίκων και των αντιδραστικών δυνάμεων γύρω από τον Νετανιάχου.

Ακολουθώντας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετης» πρωτεύουσας του Ισραήλ, την αναγνώριση των  κατεχομένων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν ως κυρίαρχα ισραηλινά εδάφη και την αναγνώριση της «νομιμότητας» των παράνομων εποικισμών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι ΗΠΑ τους χαρίζουν τώρα και την Κοιλάδα του Ιορδάνη και 30% της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Σύμφωνα με την «πρόταση», ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης ορίζονται μερικές μικρές πόλεις και χωριά εκτός του Τείχους της ντροπής, αφήνοντας έξω την παλιά πόλη.  Παράλληλα, γίνεται λόγος για ανταλλαγές πληθυσμών και απαγορεύεται η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Ενώ μιλούν για λύση δύο κρατών στην ουσία θέλουν την Παλαιστίνη να αποτελείται από σκόρπια τμήματα εδάφους εγκλωβισμένα εντός ενός μεγαλύτερου Ισραήλ.

Ως ΕΔΟΝ, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, εκφράζουμε τη διαρκή και ακλόνητη αλληλεγγύη μας με τη νεολαία και το λαό της Παλαιστίνης και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό το νέο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού και της διεθνούς νομιμότητας. Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος όπως και της διεθνούς κοινότητας, είναι καταλυτικής σημασίας. 

Απευθύνουμε κάλεσμα στους νέους του τόπου μας, στους νέους του κόσμου, να δυναμώσουμε την διεθνή αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό απαιτώντας:

  1. Άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
  2. Αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  3. Διάλυση των παράνομων εποικισμών.
  4. Διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη να τοποθετηθεί για αυτό το έγκλημα που συντελείται δίπλα μας. Η Κύπρος να μην σωπάσει μπροστά σε μια τέτοια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των δικαίων ενός λαού υπό κατοχή και εποικισμό. Τα συμφέροντα της χώρας μας, καμία σχέση δεν έχουν με τα παιχνίδια του Τραμπ και του Νετανιάχου. Τα συμφέροντα του λαού μας είναι ταυτισμένα με τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων και των υπόλοιπων λαών της περιοχής που βρίσκονται στο επίκεντρο των αιματοβαμμένων σχεδίων των ιμπεριαλιστών.

 

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

30/01/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.