Ψήφισμα ενάντια στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο

Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) μαζί με εκατοντάδες νέους και νέες που συγκεντρώθηκαν σήμερα 26 Ιανουαρίου 2020, έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στην κορυφή του Τροόδους, διατρανώνουν την απαίτηση τους για άμεσο τερματισμό της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

1.    Η παρουσία των Βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπονομεύουν την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού, καθώς και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτελούν παρωχημένο κατάλοιπο της αποικιοκρατίας και ιδιαίτερα μετά την εισβολή και κατοχή αποτελούν μια δεύτερη ανοιχτή πληγή στο κορμί της πατρίδας μας. Αποτελούν κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας και επιφέρουν δεινά, τόσο στον κυπριακό, όσο και στους γειτονικούς μας λαούς.

2.    Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού από αυτές τις βάσεις εξορμούν στρατιωτικές δυνάμεις, για να σκορπίσουν το θάνατο στη γειτονιά μας. Επιπλέον, οι Βάσεις εμπλέκουν καθημερινά την πατρίδα μας σε κατασκοπεία και στρατιωτικές περιπέτειες δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους.

3.    Η  κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη με επίκεντρο το ιδεολόγημα για αναγόρευση της Κύπρου σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» και «ασπίδα του Ισραήλ» φέρει τεράστια ευθύνη για την ανεξέλεγκτη χρήση των βάσεων από τους ιμπεριαλιστές.  Η οποιαδήποτε εμπλοκή της Κύπρου στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας ενάντια στο Ιράν και σε άλλα κράτη και λαούς της γειτονιάς μας την καθιστά μέρος της αντιπαράθεσης δημιουργώντας νέους κινδύνους για το λαό μας.

4.    Η λειτουργία των βάσεων σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πόλεμοι αυτοί στοχεύουν στον έλεγχο και τη διεκδίκηση νέων εδαφών, τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

5.    Η συμμετοχή της Ε.Ε, μαζί με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δημιουργεί τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, ιδιαίτερα από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η επαναχάραξη των συνόρων γίνεται με το αίμα των λαών της περιοχής, κυρίως των αμάχων, των γυναικόπαιδων και των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου.

6.    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που παραμένουμε πιστοί στα ιδανικά της ειρήνης, καταγγέλλουμε αυτούς που προσπαθούν να δώσουν συγχωροχάρτι στους ΝΑΤΟϊκούς και να τους προσφέρουν γη και ύδωρ διαγράφοντας τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ κατά του λαού μας, μετατρέποντας την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Καταδικάζουμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και όλους όσοι μεθοδεύουν την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και στο πολεμοκάπηλο πρόγραμμα του «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Δεν δηλώνουμε υποταγή σε αυτούς που σχεδίασαν και εκτέλεσαν με τις ευλογίες τους την εισβολή και την κατοχή. Απαιτούμε η Κύπρος να μην έχει καμία συμμετοχή, έμμεση ή άμεση στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟϊκά σχέδια και πολέμους.

7.    Παράλληλα, έχουμε ως αμετάθετο στόχο την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, έτσι ώστε ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ξεριζώσουν το ΝΑΤΟϊκό έκτρωμα των βρετανικών βάσεων από το νησί μας. Ενωμένοι, αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ελεύθερη, ομοσπονδιακή, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη, μακριά από κατοχικούς στρατούς, εγγυήτριες δυνάμεις, επεμβατικά δικαιώματα, ξένες εξαρτήσεις και συρματοπλέγματα.

8.    Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους λαούς του κόσμου που  αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση.

9.    Ζητούμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων και τη διάλυση των επιθετικών στρατών. Την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών και τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό.

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

26 Ιανουαρίου 2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.