Η ΕΔΟΝ για την ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου του 1945 θεωρείται η επέτειος απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, χώρου που έμελλε να καταγραφεί για πάντα στην ιστορία ως χώρος μαρτυρίου εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν τη βαναυσότητα στο μεγαλείο της από τα ναζιστικά στρατεύματα.

60 χρόνια μετά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να κηρύξει τη μέρα αυτή, μέρα τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και τους συνεργάτες τους, θυμίζοντας σε όλους πόσο σκληρός μπορεί να είναι ο άνθρωπος όταν «ποτιστεί» με μισαλλοδοξία απέναντι στον συνάνθρωπο του.

Σύμφωνα με το μουσείο του Ολοκαυτώματος, μέχρι το 1945 ο χιτλεροφασισμός που απλώθηκε στην Ευρώπη εξόντωσε περίπου δύο στους τρεις ευρωπαίους εβραίους ως μέρος της «Τελικής Λύσης», δηλαδή της πολιτικής που προνούσε την πλήρη εξαφάνιση των εβραίων της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών, οι γερμανικές αρχές στοχοποίησαν και άλλες ομάδες που δεν ανήκαν σύμφωνα με αυτούς στην «άρια φυλή», λόγω της υποτιθέμενης φυλετικής και βιολογικής κατωτερότητας τους, όπως Ρομά (Τσιγγάνοι), άτομα με αναπηρίες και άλλοι, όπως Πολωνοί, Σοβιετικοί πολίτες, κομμουνιστές, μαύροι και ομοφυλόφιλοι.

Ο φασισμός και ο ναζισμός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα, αναβιώνει ανά περιόδους με «νέες» πολιτικές και πρόσωπα, δείχνοντας ξεκάθαρα πως η ανθρωπότητα έχει ακόμη να κάνει πολλά βήματα προς τα μπρος, έτσι ώστε τα ιδεολογήματα που κατασπαράζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να εξαλειφθούν μαζί με το σύστημα που τα γεννά και αναπαράγει. Άλλωστε ο πλανήτης συνεχώς πυροδοτείται με εξάρσεις φυλετικού ρατσισμού, θρησκευτικού φονταμενταλισμού, διακρίσεων κατά του φύλου και των σεξουαλικών προτιμήσεων, διακρίσεων κατά των ατόμων με αναπηρίες, διακρίσεων ένεκα των οικονομικών ανισοτήτων και αντικομμουνισμού.

Η ΕΔΟΝ, αντιμέτωπη καθημερινά με τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους και στην εργασία δίνει τις δικές της μικρές και μεγάλες μάχες, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από «ανώτερες φυλές», για μια κοινωνία βασισμένη στα μεγάλα ιδανικά του σοσιαλισμού, φτιαγμένη για τον καθένα μας ξεχωριστά μα συνάμα φτιαγμένη για όλους μας ανεξαιρέτως.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/01/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.