Κοινή Διακήρυξη των Οργανώσεων που συμμετέχουν στην ετήσια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος

Εμείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι έχουμε μαζευτεί σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα από το ψηλότερο βουνό του νησιού μας για ειρήνη και επανένωση. Εμείς, οι αντιπρόσωποι διαφόρων Οργανώσεων Νεολαίας απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους νέους να βρεθούν στις γραμμές ενός κοινού αγώνα ο οποίος θα κάνει τη γενιά μας αυτή που θα οικοδομήσει τα θεμέλια μιας επανενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου χωρίς ξένα στρατεύματα και στρατιωτικές βάσεις.

Ιστορικά το νησί μας ήταν στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες στόχευαν στο να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Σήμερα, η Κύπρος χρησιμοποιείται για την υλοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες της ευρύτερης περιοχής, την προώθηση των συμφερόντων τους και όχι των συμφερόντων του λαού της Κύπρου. Επιπρόσθετα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα στρατιωτικά και κατασκοπευτικά συστήματα που υπάρχουν και λειτουργούν εντός των στρατιωτικών βάσεων προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Παράλληλα, το αναχρονιστικό καθεστώς των ξένων βάσεων δεν είναι κάτι περισσότερο από μια μετααποικιακή κληρονομιά η οποία πρέπει να φτάσει στον τερματισμό της.

Την ίδια στιγμή, δηλώνουμε ότι προτεραιότητα μας είναι η λύση του Κυπριακού. Μια λύση που θα θέτει τους Κύπριους ως αφέντες της πατρίδας τους μακριά από ξένες εξαρτήσεις. Μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τις συνομιλίες στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Φλεβάρη του 2014, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Αποτελεί πραγματικότητα ότι η λύση του Κυπριακού επείγει περισσότερο από ποτέ. Η διαίρεση και το απαράδεκτο στάτους κβο θέτουν περισσότερα εμπόδια επί τους εδάφους αλλά και στις συνειδήσεις του λαού μας ως προς το στόχο της επίτευξης μιας ομοσπονδιακής λύσης.

Καλούμε όλους εσάς σήμερα σε αυτή την εκδρομή να τραγουδήσετε και να χορέψετε μαζί μας και να δείξετε το δρόμο για μια πατρίδα της κοινής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων και της ειρήνης. Ας βρεθούμε όλοι στον αγώνα για μια επανενωμένη Κύπρο και ένα ειρηνικό μέλλον!

Ζήτω η Κοινή μας Πατρίδα!
Ζήτω ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας!
Ζήτω η Ανεξάρτητη, Ενωμένη, Ομοσπονδιακή Κύπρος!
Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί!

Οργανώσεις που συνυπογράφουν:
ΕΔΟΝ – Ενιαία Δημοκρατική οργάνωση Νεολαίας
Νεολαία Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP)
Νεολαία Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP)
Τκ Αριστερή Κίνηση – Sol Hareket
Νεολαία Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚP)

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.