Αλληλεγγύη ΕΔΟΝ στο λαό της Βολιβίας


Η ΕΔΟΝ καταδικάζει το πραξικόπημα που συντελείται τις τελευταίες μέρες στη Βολιβία από δυνάμεις της ντόπιας ολιγαρχίας και της ακροδεξιάς, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Η οργανωμένη αντίδραση, επιστρατεύοντας τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, με βία, απειλές, λεηλασίες και απαγωγές, ανάγκασαν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση το μεσημέρι της Κυριακής.

Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, από το 2006 εφάρμοσε πολιτική εθνικοποιήσεων σε τομείς της οικονομίας και αναδιανομή της γης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια στη χώρα. Το γεγονός αυτό περιορίζει τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών πηγών και των φυσικών πόρων της Βολιβίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που διενεργείται πραξικόπημα ενάντια σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που εκφράζουν τα αιτήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής κυριαρχίας.

Ως ΕΔΟΝ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Έβο Μοράλες, στο λαό της Βολιβίας και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

 
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/11/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.