Η ΕΔΟΝ για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. 36 χρόνια μετά, η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο συνεχίζει να μας θυμίζει καθημερινά τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει το 37% του εδάφους της πατρίδας μας. Διαχρονικός στόχος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων κατά της Κύπρου ήταν ο διαμελισμός της και ο βίαιος εθνικός διαχωρισμός Ε/κ και Τ/κ, κάτι που πέτυχαν με το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής τον Ιούλιο του 1974. Η παράνομη ανακήρυξη στις 15 Νοεμβρίου 1983 της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου» ήταν το αποκορύφωμα των διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας.

H φετινή επέτειος της ανακήρυξης τους ψευδοκράτους, μας βρίσκει σε ένα σημείο όπου μετά από πολλούς μήνες στασιμότητας στο Κυπριακό, γίνονται ενέργειες προκειμένου Ε/κ και Τ/κ πλευρά να συναντηθούν σε μια τριμερή συνάντηση με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις παράνομες ενέργειες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας εκ νέου το γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοικτά της Καρπασίας. Το αδιέξοδο που υπήρχε για μεγάλο διάστημα στο Κυπριακό με την κυβέρνηση Αναστασιάδη να τηρεί παθητική στάση χωρίς να ασκείται πίεση προς την Άγκυρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.  

Το επόμενο διάστημα είναι ύψιστης σημασίας, αφού οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση, μας φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη διχοτόμηση. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει η Ε/κ πλευρά να εμφανιστεί ως έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και επίσης σωστά προετοιμασμένη και έτοιμη να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ως ΕΔΟΝ, παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπου Ε/κ και Τ/κ θα ζήσουν ειρηνικά χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επαναπροσέγγιση Ε/κ και Τ/κ, ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό που τόσα δεινά έφεραν στον τόπο μας.

Σήμερα, τάσσεται ως επιτακτική η ανάγκη, η νεολαία του τόπου να κρατήσει τη φλόγα της απελευθέρωσης και της επανένωσης αναμμένη. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και καλεί όλους τους νέους, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αντικατοχικού αγώνα και να δώσουν μαζικά το παρών τους στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν το οργανωμένο φοιτητικό και μαθητικό κίνημα.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ ΕΔΟΝ

14/11/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.