Αλληλεγγύη ΕΔΟΝ στην αγωνιζόμενη νεολαία της Χιλής και του Λιβάνου

Η ΕΔΟΝ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στα εκατομμύρια των διαδηλωτών που τις τελευταίες εβδομάδες κατακλύζουν τους δρόμους σε Λίβανο και Χιλή. Πρόκειται για πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε όγκο και διάρκεια οι οποίες, παρά τη διαφορετική αφορμή έναρξης τους, έχουν στο προσκήνιο την καταδίκη των αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Καθόλου τυχαία δεν είναι και η αντίδραση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, που επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου βία και καταστολή.

Η επιβολή φορολογιών στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης καθ’ υπόδειξη του ΔΝΤ και της τραπεζικής ελίτ, ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης στο Λίβανο όπου το 35% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, η ανεργία δεσπόζει και η διαφθορά βασιλεύει. Για πρώτη φορά ο λαός κατέρχεται στους δρόμους ενωμένος, αξιώνοντας τερματισμό του σεκταριστικού συστήματος αντιπροσώπευσης το οποίο αναπαράγει την κυριαρχία των διάφορων θρησκευτικών ομάδων και παραμερίζει τη λαϊκή βούληση.

Η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, αποτέλεσε το έναυσμα των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Χιλή. Οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από το μαθητικό κίνημα, πήραν  τεράστιες διαστάσεις με περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές να αξιώνουν την παραίτηση της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικοποιήσεις και ο νεοφιλελευθερισμός ευνοούνται συνταγματικά. Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί μέχρι στιγμής από την σφοδρότατη κρατική τρομοκρατία των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού, που για πρώτη βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας τους Αουγκούστο Πινοσέτ.

Ως ΕΔΟΝ, εκφράζουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στις αδελφές μας οργανώσεις, την Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής (JJCC) και την Ένωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου (ULDY), που πρωτοστατούν στις μαζικές κινητοποιήσεις με δεκάδες μέλη και στελέχη τους να διώκονται και να φυλακίζονται.


Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

29/10/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.