Η ΕΔΟΝ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Τιμούμε και φέτος, 79 χρόνια μετά, το ηρωικό ΌΧΙ που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός ως απάντηση στον φασισμό του Μουσολίνι το 1940. Η περίοδος του Β Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα υπό την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά που επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 1936.

Μετά την άρνηση του ελληνικού λαού για ελεύθερη πρόσβαση των Ιταλικών στρατευμάτων από την ελληνοαλβανική μεθόριο οι Ιταλοί προσπάθησαν να εισβάλουν. Ο ελληνικός λαός τους ανέκοψε με την ανδρεία που επέδειξε στα βουνά της Πίνδου. Λίγους μήνες αργότερα με την βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας οι κατακτητές επικράτησαν.

Η άρχουσα τάξη προσπαθεί με όλα τα μέσα να παραχαράξει την Ιστορία. Στα σχολεία συντελείται έγκλημα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, μας μαθαίνουν πως το όχι στους ομοϊδεάτες του, Χίτλερ και Μουσολίνι, το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς. Την ίδια ώρα που χιλιάδες κομμουνιστές ήταν στα κελιά και ζητούσαν να πολεμήσουν, το καθεστώς Μεταξά, δεν τους απελευθέρωνε.

Ως ΕΔΟΝ, αποτίνουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό που αντιστάθηκε στο φασισμό-ναζισμό. Αντλούμε διδάγματα από τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων και συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στους σημερινούς δωσίλογους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το έπος του 40 μας διδάσκει ότι ο φασισμός δεν είναι ανίκητος αφού οι δυνάμεις του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ αποτίναξαν τον γερμανικό ζυγό.

Το έπος της αντίστασης και της ενότητας του ελληνικού λαού απέναντι στον κατακτητή, μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο. Σήμερα που η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με την τουρκική προκλητικότητα και το κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη του φάση. Χρειάζεται λοιπόν ενότητα στον αγώνα για να απαλλαγεί το μαρτυρικό μας νησί από την τουρκική κατοχή, με την μόνη εφικτή λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κύπρο να είναι αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα 74 χρόνια μετά την συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας, με την αντιφασιστική νίκη των λαών, οι ιδέες του φασισμού βρίσκουν εκφραστές. Έχουμε ιστορικό καθήκον να στείλουμε τις ιδέες τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο με την ανατροπή του συστήματος το οποίο ζούμε, το οποίο γεννά τον φασισμό.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/10/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.