Η ΕΔΟΝ για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς

 

Ως ΕΔΟΝ ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή και σχολική χρονιά στους φοιτητές, τους μαθητές και τους καθηγητές. Μια χρονιά που δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς, ένεκα των πολιτικών που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες στα θέματα παιδείας.

Το πισωγύρισμα που συντελείται στα ζητήματα της μέσης εκπαίδευσης είναι τεράστιο. Η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα ενισχύσει τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου και θα ωθήσει ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της συνεχούς γραπτής αξιολόγησης. Η ανέγερση ψηλών περιφράξεων στα σχολεία και η τοποθέτηση φρουρών ασφαλείας δείχνουν ξεκάθαρα τη συντηρητική φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού στα θέματα παραβατικότητας. Αντί οι κυβερνώντες να επικεντρωθούν και να επενδύσουν στην πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, επιλέγουν το δρόμο της καταστολής θεωρώντας πως έτσι θα λύσουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει γενικά την κοινωνία και όχι μόνο τα σχολεία. Δεν έφταναν όλα αυτά, οι κυβερνώντες προσπαθούν να περάσουν και τη συντηρητικοποίηση της μαθητικής στολής προφανώς με στόχο την πλήρη επαναφορά στα παλιά πλαίσια.

Στο μέτωπο των φοιτητών, ο αγώνας καθίσταται επιτακτικός όσο ποτέ. Η επίθεση των κυβερνώντων στα φοιτητικά δικαιώματα απαιτεί τη δυναμική αντίδραση των φοιτητών. Δεν έφτανε η επίθεση στα δικαιώματα τους, οι φοιτητές έχουν να αντιπαλέψουν και την αύξηση των ενοικίων στην οποία οδήγησε ο αλόγιστος οικοδομικός οργασμός και η ανέγερση πύργων. Η προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και η αυξανόμενη εκμετάλλευση των φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πρέπει να βρει τους φοιτητές ενωμένους, οργανωμένους και διεκδικητικούς για να υπερασπιστούν με σθένος τα δικαιώματα τους.

To όπλο μας είναι η οργάνωση και η αντίσταση σε όλα όσα κουρελιάζουν τα όνειρα της νέας γενιάς. Ως ΕΔΟΝ καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές να είναι έτοιμοι για νέους αγώνες και διεκδικήσεις, αφού μόνο μέσα από οργανωμένο, μαζικό αγώνα μπορούμε να σταθούμε ανάχωμα στις αντινεανικές πολιτικές της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε ολόπλευρη μόρφωση που θα παρέχεται δημόσια και δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

06/09/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.