Η ΕΔΟΝ για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης του αναλφαβητισμού

H 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού από την UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1965. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1966. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες.


Ζούμε στο έτος 2019 και ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την UNESCO το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών που είναι αναλφάβητοι αγγίζει το 14%. Εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που δεν προσμετρώνται στο ποσοστό των αναλφάβητων καθώς ξεκινούν τη βασική εκπαίδευση  δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους ούτε καν στο δημοτικό. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε πολεμικά προγράμματα και  εξυγίανση των τραπεζικών συστημάτων αλλά για τη βασική εκπαίδευση και την ολόπλευρη μόρφωση των ανθρώπων ελάχιστα. Οι στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των καπιταλιστών οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους από την παιδική ηλικία στην εργασία για να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Από τον κόσμο μας δε λείπει ο πλούτος αλλά το δίκαιο μοίρασμα του. Στην κυρίαρχη τάξη δεν συμφέρει να είναι όλοι άνθρωποι μορφωμένοι, να διαβάζουν, να μπορούν να σκέφτονται κριτικά γιατί τότε θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, θα αντισταθούν στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση. Ως ΕΔΟΝ αγωνιζόμαστε ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Η μόρφωση δεν είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

07/09/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.