Η ΕΔΟΝ για την ολοκλήρωση του Δικοινοτικού Διήμερου Nεολαίας του Reunite_cy

 

Το Δικοινοτικό Πρόγραμμα ανταλλαγών Reunite_cy, ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία της ΕΔΟΝ και της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), στα πλαίσια της δράσης και του αγώνα των δύο οργανώσεων νεολαίας για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανένωση του τόπου μας.

Το Πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019, στον Άγιο Επίκτητο στην Κερύνεια, κατάφερε να φέρει κοντά δεκάδες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, μέσα από την 3η του κατασκηνωτική έκδοση. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι, είχαν την ευκαιρία μέσα από το Reunite_cy να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετέχουν σε κοινές συζητήσεις και δραστηριότητες.

Οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της 3ης κατασκηνωτικής έκδοσης του Reunite_cy, συμμετείχαν σε συζήτηση για τις «εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, το δικό μας ρόλο στον αγώνα για επανένωση και τη σημασία στήριξης της ομοσπονδιακής λύσης», με ομιλητές τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του CTP, Τουφάν Ερχιουρμάν. Μέσα από την εν λόγω συζήτηση δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν από τους ηγέτες των δύο κομμάτων, καθώς επίσης και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση με θέμα τη δράση της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με ομιλητή τον Συμπρόεδρο της Επιτροπής, Αλή Τουνσάι. Τέλος, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων, Χρίστος Χριστόφιας και Ντογιουκάν Ακντενίζ, τοποθετήθηκαν εκ μέρους των οργανώσεων τους και συζήτησαν με τους συμμετέχοντες διάφορες προτάσεις και απόψεις σε σχέση με το πρόγραμμα Reunite_cy.

Πέραν από τις συζητήσεις, οι συμμετέχοντες του Reunite_cy είχαν ελεύθερο χρόνο για να γνωριστούν μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο και να διασκεδάσουν μαζί. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε στο χώρο διεξαγωγής του προγράμματος παιχνίδι κοινών λέξεων και μουσικές βραδιές. Τέλος, πριν τη λήξη του προγράμματος, οι δύο οργανώσεις πραγματοποίησαν συμβολική δεντροφύτευση ελιάς, για την ειρήνη και την επανένωση.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι με τέτοιες διοργανώσεις και πρωτοβουλίες ενισχύουμε τον αγώνα της νεολαίας και του λαού μας για απελευθέρωση κι επανένωση, κόντρα στις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού. Το Κυπριακό σίγουρα αποτελεί διεθνές πολιτικό πρόβλημα εισβολής και κατοχής, μα συνάμα αποτελεί και πρόβλημα εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων. Με το Reunite_cy φιλοδοξούμε ότι βάζουμε ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός κοινού κι ευτυχισμένου μέλλοντος σε μια επανενωμένη Κύπρο.


Γραφείο Επαναπροσέγγισης
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

02/09/2019
 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.