Η ΕΔΟΝ για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη και τα οικονομικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας

H πρόσφατη κινητοποίηση του κυπριακού λαού για την κάλυψη των εξόδων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του μικρού Αντώνη απέδειξε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη που έμπρακτα η κοινωνία μας μπορεί να επιδείξει. Αυτή η τεράστια κινητοποίηση αλληλεγγύης ήταν που ώθησε και την πολιτεία όπως προχωρήσει η ίδια στην καταβολή του ποσού για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη.

Η εξωφρενική κοστολόγηση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος στα 2 εκατομμύρια ευρώ αποδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο πως αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας από τις μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία ονομάζεται Zolgensma και αποτελεί προϊόν της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, η οποία και προφανώς δεν διστάζει να κρατά την τιμή της θεραπείας στα ύψη ακόμα κι αν δίπλα της χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι προφανώς πρόθυμες να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει τη θεραπεία ενός μικρού παιδιού όπως ο Αντώνης που πάσχει από μια σπάνια αρρώστια.

Την ίδια στιγμή, ανεξαρτήτως του κόστους της θεραπείας, φανερώθηκε για ακόμα μια φορά η γύμνια των πολιτικών που ακολουθούνται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε ότι αφορά τα θέματα υγείας. Τέτοια περιστατικά θα έπρεπε, στη δική μας αντίληψη, να αντιμετωπίζονται άμεσα από την πολιτεία, η οποία οφείλει μέσα από κατάλληλες παροχές υγείας και δομές να φροντίζει για την περίθαλψη τους.

Για την ΕΔΟΝ, η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας το έχει ανάγκη. Τα φάρμακα πρέπει να υπάρχουν για να σώζουν ανθρώπινες ζωές και όχι για να  αυξάνουν κατά εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη τους οι πολυεθνικές.

Ως ΕΔΟΝ, ευχόμαστε στον μικρό Αντώνη όπως η θεραπεία που θα ακολουθήσει έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και μπορέσει επιτυχώς να ξεπεράσει στο μέγιστο βαθμό την σπάνια πάθηση που αντιμετωπίζει.


Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

23/08/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.