Η ΕΔΟΝ για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις

Ως ΕΔΟΝ εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας σχετικά με τη διαδικασία για εισδοχή στα Δημόσια Πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις, όπως τα GCE (ή άλλες ισοδύναμες).

Η συζήτηση για εισαγωγή φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις δεν είναι καινούριο θέμα. Αυτή τη φορά οι αρμόδιοι αποφάσισαν όπως η διαδικασία να αφορά αδιανέμητες θέσεις που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των κατανομών. Καταρχάς πρέπει επιτέλους να γίνει ξεκάθαρο, κατά πόσο ο εναλλακτικός τρόπος εισδοχής αντιβαίνει στον περί διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμο και στους Κανονισμούς των Πανεπιστημίων. Σε περίπτωση που οι διαδικασίες είναι ενάντια στο νόμο ή/και τους κανονισμούς, πρέπει να μπει ένα τέρμα στην ασυδοσία. Σε αντίθετη περίπτωση, εξακολουθούμε να έχουμε τις διαφωνίες μας.

Οι Πρυτανείες των δύο πανεπιστημίων διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνουν μετά και τις τελευταίες κατανομές και άρα θα προσφερθούν αδιανέμητες θέσεις «σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν φοιτητές που αρίστευσαν στις διεθνείς εξετάσεις».

Διαφωνούμε με την αντίληψη που προκύπτει από την πιο πάνω διαβεβαίωση. Η εισαγωγή στην δημόσια Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα όλων των νέων της Κύπρου και όχι μόνο των άριστων. Θεωρούμε ότι όλες οι αδιανέμητες θέσεις θα πρέπει να εξαντλούνται με τις κατανομές. Πέραν τούτου όμως, η εφαρμογή ξεχωριστών τρόπων εισαγωγής θα υποσκάψει το ίδιο το δημόσιο σχολείο, αφού θα δημιουργηθούν μαθητές – υποψήφιοι φοιτητές δύο ταχυτήτων. Μαθητές που φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία οι οποίοι παρακάθονται στις Παγκύπριες εξετάσεις και μαθητές που είχαν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε ιδιωτικό σχολείο και παρακάθισαν σε διεθνείς εξετάσεις. Τυχόν τέτοια προσέγγιση θα ενισχύσει τις αντιλήψεις που συνειδητά υιοθετούν και αναπαράγουν πολιτικές δυνάμεις, περί προσφερόμενης ανώτερης ποιότητας των ιδιωτικών έναντι των δημοσίων σχολείων. Θα ενισχύσει τις ελιτίστικες αντιλήψεις περί αριστείας που έχουν οι κυβερνώντες, αλλά και άλλοι εκφραστές τέτοιων νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων. Μεγαλύτερη διάψευση για αυτό, αποτελούν και τα πρόσφατα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που αποδεικνύουν ότι και στις διεθνείς εξετάσεις γίνεται αναγωγή της βαθμολογίας.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην πρόσβαση στα δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να είναι απρόσκοπτο και καθολικό, μέσα από ίδια διαδικασία για όλους. Η προσφερόμενη μόρφωση πρέπει να καθιστά τον άνθρωπο ολοκληρωμένο, κριτικά σκεπτόμενο και όχι μηχανάκι παραγωγής υπερκέρδους. Στη δική μας αντίληψη, η πολιτεία οφείλει να προσαρμόσει τα πανεπιστήμια στις ανάγκες του λαού, ενισχύοντας τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση περαιτέρω με νέα προγράμματα και επιπλέον θέσεις, εξαντλώντας και τις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις.

Τέλος, ξεκαθαρίζουμε πως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα οι απόφοιτοι όλων των ιδιωτικών σχολείων να επιτυγχάνουν εισαγωγή στα Δημόσια Πανεπιστήμια, μέσω όμως ενός ενιαίου τρόπου εισαγωγής. Αναγνωρίζουμε ότι, παρά τα όσα μειονεκτήματα τυχόν να έχουν οι Παγκύπριες εξετάσεις σήμερα, τουλάχιστον παρέχουν ισότιμα το δικαίωμα σε όλους τους υποψήφιους να διεκδικήσουν θέση στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Στη δική μας αντίληψη θα έπρεπε η πολιτεία να προασπίζεται και να ενισχύει συνεχώς την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Παιδεία για όλους και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/8/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.