Η ΕΔΟΝ για τα 45 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε την 45η επέτειο της ολοκλήρωσης των Νατοϊκών σχεδίων εις βάρος της Κύπρου, με την Β΄φάση της εισβολής από τον Αττίλα στις 14 Αυγούστου του 1974 και την κατάληψη της Μόρφου και της Αμμοχώστου. Σχέδια τα οποία ήθελαν να διχοτομήσουν την Κύπρο για εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και τη μετατροπή της Κύπρου στο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του ΝΑΤΟ. Η ολοκλήρωση των σχεδιασμών ήρθε μέσα από το προδοτικό πραξικόπημα, της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄, στις 15 Ιουλίου 1974 και με την εισβολή της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου, η οποία συνεχίζει να κατέχει μέχρι σήμερα το 37% της πατρίδας μας.

Η ερημωμένη πόλη της Αμμοχώστου, που υπήρξε στολίδι της Μεσογείου πριν την υλοποίηση των σχεδίων επέμβασης στην Κύπρο, δεν μπορεί να μας αφήνει άπραγους απέναντι στην στασιμότητα που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια. Οφείλουμε να υπερτονίσουμε ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ  η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. Η Τουρκία όχι μόνο δεν ακολουθεί το ψήφισμα αλλά συνεχίζει να προκαλεί με τις προτάσεις για εποικισμό της Αμμοχώστου καθώς επίσης και την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία επιρρίπτει ευθύνες και στην ε/κ πλευρά για την διακοπή των συνομιλίων, οι δύο ηγέτες καλούνται να επιβεβαιώσουν τη βάση λύσης που επιθυμούν και να προσέλθουν σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ως ΕΔΟΝ πιστεύουμε πως την κύρια ευθύνη για τη μη λύση φέρει η Τουρκία, οι δύο ηγέτες όμως οφείλουν μακριά από παλινδρομήσεις και προτάσεις για «νέες ιδέες» να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.

Με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από την Β’ Φάση της Εισβολής στην Κύπρο, κάνουμε έκκληση στο κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ να αγκαλιάσουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και καλούμε τους δύο ηγέτες να επιδείξουν την ανάλογη σημασία για εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, μια λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του νησιού, με μία και μόνο κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ως νέοι αυτού του νησιού καλούμαστε να συστρατευτούμε ενάντια σε όποια σχέδια θέλουν το νησί μας διχοτομημένο. Αποτείνουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους, στους αγνοουμένους και είμαστε εδώ για  να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση, για μια ομοσπονδιακή Κύπρο, στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

13/8/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.