Η ΕΔΟΝ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην Ελλάδα

Ούτε μήνας δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη την προσέγγιση της σε πληθώρα ζητημάτων που απασχόλησαν την κοινωνία τόσο προεκλογικά όσο και όλο το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσα τους τα ζητήματα παιδείας με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου να συζητείται εντονότερα.

Παρουσιάζοντας στην ελληνική βουλή τους λεγόμενους «έξι άξονες» για την παιδεία η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ άλλων την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το πανεπιστημιακό άσυλο που στην δική μας αντίληψη σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών,  προστασία του δικαιώματος των φοιτητών να αντιστέκονται και να αγωνίζονται και ρύθμιση των εσωτερικών ζητημάτων των πανεπιστημίων από τους ίδιους τους φοιτητές και όχι από τις δυνάμεις καταστολής, στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη σημαίνει μείωση των κερδών των επιχειρήσεων.

Ως ΕΔΟΝ δεν αντιλαμβανόμαστε τη κατάργηση του ασύλου ως ένα μέτρο ξεκομμένο από τα υπόλοιπα που παίρνονται, ούτε πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο μέτρο στόχο έχει την δημιουργία «ασφαλούς» κλίματος για τους φοιτητές. Αντιθέτως, για εμάς είναι ξεκάθαρο πως μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται, αυτονομία στην εξεύρεση πόρων, "αξιολόγηση" με τα κριτήρια της αγοράς, υποτίμηση και υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και ίδρυση περισσότερων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, η μόνη «ασφάλεια» που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση είναι πως οι επιχειρήσεις θα κερδοφορούν ανενόχλητες σε βάρος της παιδείας.

Στην Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά με πόσο σθένος μπορεί μια κυβέρνηση αυτής της φιλοσοφίας να υπερασπιστεί αυτά τα μέτρα. Οι «δικοί μας» νεοφιλελεύθεροι, από το 2013 που βρίσκονται στην κυβέρνηση προσπαθούν αδιάκοπα να στρέψουν όλο το κράτος (και ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό σύστημα) προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε βέβαιοι όμως πως το φοιτητικό κίνημα της Ελλάδας θα ανταποκριθεί στις περιστάσεις και δεν θα επιτρέψει την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των φοιτητών. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συντρόφους μας της ΚΝΕ και των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και δηλώνουμε έτοιμοι να παραταχθούμε δίπλα τους σε όλους τους αγώνες που μας περιμένουν και αυτή τη χρονιά.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

9/8/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.