Η ΕΔΟΝ για την Πρωτομαγιά

Συμπληρώνονται φέτος 133 χρόνια από την 1η Μαίου του 1886, όπου οι πρωτοπόροι εργάτες του Σικάγο είχαν ξεσηκωθεί διεκδικώντας τα αυτονόητα, 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση 8 ώρες ύπνο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

Η αστική τάξη βλέποντας με τρόμο τον μαζικό ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγο έβαψε τις διαδηλώσεις τους με αίμα. Από τότε, η Πρωτομαγιά έχει καταστεί μέρα-σύμβολο για τις διεκδικήσεις και κατακτήσεις των εργαζομένων ανά το παγκόσμιο που δέχονται καθημερινά τις επιθέσεις του κεφαλαίου.

Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι εργαζόμενοι στην Κύπρο. Οι επιθέσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης Αναστασιάδη  - ΔΗΣΥ οδήγησαν τους εργαζόμενους στην Κύπρο να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες. Η Κύπρος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση της ανισότητας στην Ευρώπη ενώ οι μισθοί συρρικνώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Παρατηρείται επίσης αύξηση της μερικής απασχόλησής και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου  την ίδια ώρα που 1 στους 4 νέους είναι άνεργος. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Κύπρο καθιστούν  τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς επίκαιρα όσο ποτέ. Μηνύματα αγωνιστικότητας, διεκδίκησης και ταξικής συστράτευσης των εργαζομένων.

Η φετινή Πρωτομαγιά για ακόμα μια χρονιά βρίσκει την εργατική τάξη της Κύπρου διαιρεμένη. Η παρούσα κατάσταση και η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η φετινή Πρωτομαγιά να στείλει μηνύματα απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, μαζικοί, ενωμένοι και διεκδικητικοί οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, μέχρι τη μέρα που ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν σαν μια γροθιά να δώσουν τη μάχη απέναντι στους εκμεταλλευτές τους.  

Ως ΕΔΟΝ τιμούμε για ακόμα μια χρονιά την εργατική Πρωτομαγιά, τιμούμε τους πρωτοπόρους εργάτες του Σικάγο αλλά και τους πρωτοπόρους εργάτες στην Κύπρο που με τους αγώνες τους κέρδισαν σημαντικές κατακτήσεις και ανέβασαν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου ψηλά στις συνειδήσεις των εργαζομένων.  Έχοντας ως φάρο τη συσσωρευμένη εμπειρία αγώνων του εργατικού κινήματος, καλούμε τους νέους και τις νέες της Κύπρου να συμμετέχουν στις πορείες μνήμης, τιμής και αγώνα που διεξάγει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία  (ΠΕΟ), σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Δίνουμε ραντεβού λοιπόν σε Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Παραλίμνι την στα οικήματα της ΠΕΟ και στη συνέχεια με πορεία στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.

Καλούμε τη νεολαία να δώσει βροντερό παρόν στις 17:00 στη Λευκωσία, στην Πλατεία Ελευθερίας και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Λήδρα Πάλας και τη νεκρή ζώνη όπου θα συναντηθούμε με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα. Με τη μαζικότητα μας να στείλουμε από τη νεκρή ζώνη ηχηρά μηνύματα ειρήνης, επανένωσης και ταξικής ενότητας των εργαζομένων.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Τμήμα Νέων Εργαζόμενων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
30/04/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.