Η ΕΔΟΝ για τη συμπλήρωση των 60χρόνων της


Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από την μέρα ίδρυσης της ΕΔΟΝ στις 12 Απριλίου 1959, όταν πέραν των 1500 νεανίδων και νέων από όλη την Κύπρο, μαζεύτηκαν στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία για να ιδρύσουν την πρωτοπόρα Οργάνωση Νεολαίας της κυπριακής κοινωνίας.

Η ΕΔΟΝ, όντας «τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής», απάντησε στο κάλεσμα των καιρών, αφού εμφανίστηκε σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο για να αντιταχθεί στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό – σοβινισμό, για να αγωνιστεί για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και να γίνει η φωνή της αγωνιζόμενης νεολαίας και εργατιάς. Σε μια περίοδο που το ΑΚΕΛ και η Οργάνωση Νεολαίας της Αριστεράς η ΑΟΝ, ήταν ακόμα εκτός νόμου από τους αποικιοκράτες.

Η φετινή επέτειος ίδρυσης, βρίσκει τη νεολαία μας σε μια δεινή θέση, αφού αυτή παλεύει για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αναμφίβολα, με την επανεκλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συνεχίζονται οι αντιλαϊκές και αντινεανικές πολιτικές των κυβερνώντων, που ξεπούλησαν το Συνεργατισμό και φόρτωσαν στις πλάτες του κυπριακού λαού το τίμημα, το οποίο θα πληρώσει και η νεολαία. Παράλληλα, στον τομέα της Παιδείας συνεχίζονται οι περικοπές από τον προϋπολογισμό της Φοιτητικής Μέριμνας. Οι πολιτικές τους, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, αυξάνουν το χάσμα και τις κοινωνικές ανισότητες δημιουργώντας έτσι, μια κοινωνία δύο ταχυτήτων.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα μαζί με την αδράνεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη οδηγούν στο σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Εμείς, καθοδηγούμενοι από αγνό πατριωτισμό, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση, απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία,  ως τη μόνη βιώσιμη λύση που θα επανενώσει τον τόπο και το λαό μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ειρήνη στην Κύπρο. Μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη μισαλλοδοξία που προωθούν οι εθνικιστικοί κύκλοι με προεξάρχον το φασιστικό ΕΛΑΜ, των «ηττημένων του 1945» όπως δηλώνουν και των απογόνων των προδοτών του 1974.

Καλούμε κάθε προοδευτικό νέο και νέα να αντισταθεί, τόσο στο φασισμό, όσο και στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, ειδικά σήμερα που το σύστημα προωθεί την αποπολιτικοποίηση και το συμβιβασμό. Η ανοχή όμως σημαίνει συνενοχή, γι’ αυτό εμείς θα συνεχίσουμε με πείσμα να τονίζουμε ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη και κοινή πάλη ολόκληρου του λαού μας, κόντρα στον ιμπεριαλισμό και στο φασισμό, υπάρχει προοπτική για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

11/4/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.