Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

 «Το παιδικό βιβλίο είναι μια θαυμαστή δύναμη που ενισχύει τη μεγάλη επιθυμία και την ικανότητα του νεαρού ατόμου να υπάρξει. Ενισχύει το θάρρος του να ζήσει.»

Inese Zantere 

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People, IBBY) από το 1966 καθιέρωσε τις 2 Απριλίου, μέρα γέννησης του Δανού συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου. Σκοπός αυτής της καθιέρωσης είναι η προώθηση του παιδικού βιβλίου ως μέσο που μπορεί να διαπαιδαγωγήσει και να ψυχαγωγήσει τα παιδιά. 

Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μορφές ψυχαγωγίας (τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ.) που στην πλειοψηφία τους θέλουν τα παιδιά ως παθητικούς δέκτες πληροφοριών, το βιβλίο περιέχει ένα μυστήριο που αποκαλύπτεται μέσα από την ανάγνωση, απαιτώντας με αυτό τον τρόπο την ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Το παιδί τοποθετεί την πληροφορία που αποκτά από τα βιβλία, στη σφαίρα της δικής του αντίληψης και φαντασίας. Έστω κι αν δεν κατανοεί πλήρως κάποιο περιεχόμενο, αυτό παραμένει ως αποτύπωμα στη συνείδηση του και συνεχίζει να ενεργεί, προετοιμάζοντας το για το επόμενο βήμα στη σκάλα της μάθησης. 

Κατά τη δική μας αντίληψη, το σχολείο θα πρέπει να καταστήσει την ανάγκη για στροφή προς την κατεύθυνση φιλαναγνωσίας ως άμεση προτεραιότητα, ώστε να σταματήσει το πλασάρισμα του βιβλίου ως μέσου εμπέδωσης συγκεκριμένων γνώσεων. Οφείλει να παρέχει στα παιδιά από τη νεαρή ηλικία, βιβλία υψηλής λογοτεχνικής αξίας που δίνουν ερεθίσματα και θα ανάβουν τη σπίθα για μάθηση στους νεαρούς αναγνώστες. 

Ως ΕΔΟΝ και μέσω του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων, έχοντας ως στόχο την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, καταβάλλουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για προώθηση του βιβλίου ως μέσου ανάπτυξης κριτικής σκέψης των παιδιών, αφού αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί εποικοδομητική μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και χαλάρωσης, που συμβάλλει στο μεγάλωμα παιδιών με όραμα και κριτική σκέψη που δεν θα δέχονται παθητικά όσα τους προσφέρονται. 

Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

01/04/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.