Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου


Η διεθνής θεατρική κοινότητα ανά το παγκόσμιο τιμά την Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου. Tο 1962 το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου όρισε αυτή την ημερομηνία, ως ημέρα που ο κόσμος θα θυμάται την ετερότητα αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και θα υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις κοινωνίες. Το εν λόγω Ινστιτούτο κάθε χρονιά επιλέγει έναν άνθρωπο αυτής της τέχνης να γράψει το δικό του μήνυμα για αυτή την ημέρα. Εν όψει της ημέρας λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες συναφείς δραστηριότητες -όπου και αναγιγνώσκεται το μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 20 γλώσσες.

Η ΕΔΟΝ αντιλαμβάνεται πως δεν είναι αρκετό η προσφορά του θεάτρου να ανακαλείται μόνο αυθημερόν, αλλά και ούτε είναι αρκετό να αναγνωρίζεται απλά η σημαντικότητα και η προσφορά του. Η ΕΔΟΝ αποτελεί τη μοναδική οργάνωση νεολαίας που έμπρακτα εκφράζει την προσπάθεια της για τη συνέχεια και την προαγωγή αυτής της μορφής τέχνης. Κάθε χρόνο καλεί άτομα σε όλα τα μέρη της Κύπρου να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές παρεμβάσεις, παραστάσεις και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Δίνει την ευκαιρία όχι μόνο της συμμετοχής, αλλά και της παρακολούθησης τέτοιων δράσεων. Μέσα από αυτό έχει πλέον δημιουργηθεί πολιτιστικό κίνημα που από χρόνο σε χρόνο μεταφέρει τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλει το έργο των Κυπρίων δημιουργών, διατηρεί και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών.

Για την οικογένεια της ΕΔΟΝ, η ανθρωπότητα και το καλύτερο αύριο χρειάζεται τον πολιτισμό. Ο Κάρολος Κουν (1943) είπε «…Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μόνος του ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου…»

 

Πολιτιστικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
27/03/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.