Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Στις 21 Μαρτίου του 1960, 70 μαύροι φοιτητές που διαδήλωναν μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Έτσι, έξι χρόνια μετά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων - Ρατσισμού.

Στις μέρες μας, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, η εξαθλίωση των λαών, η ανέχεια καθώς και η κρίση των θεσμών φέρνουν την ανθρωπότητα ξανά σε ένα νέο ισχυρό κύμα ρατσισμού και διακρίσεων. Το κλίμα αυτό οδηγεί στην άνοδο του φασισμού, άρα και του ρατσισμού, που οδηγούν μερίδα κόσμου να στρέφεται εναντίον σε ότι αυτοί ονόμασαν «αντίθετο» ή «διαφορετικό» από αυτούς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη εκτός από τα πιο πάνω στοιχεία που ταλανίζουν τους λαούς, αντιμετωπίζουν και το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης το οποίο παραμένει άλυτο και επιφέρει ένα πρωτοφανές ρατσιστικό κύμα αντιδράσεων. Ενώ παράλληλα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ με αρκετά παραληρήματα κάνει ντροπιαστικές και συνάμα ρατσιστικές αναφορές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ μεγαλώνει το φυλετικό μίσος με την απάνθρωπη πολιτική ανέγερσης τείχους μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Τα πιο πάνω φαινόμενα, ως αποτελέσματα του συστημικού προβλήματος του καπιταλισμού, διογκώνουν το ρατσισμό μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά αντίθετα τους ενώνει η ταξική τους θέση απέναντι στο κεφάλαιο που χειραγωγεί τα πάντα. Η ταξική συνείδηση των εργαζομένων, η σύγχρονη ανθρωποκεντρική παιδεία, αλλά και το ειρηνικό περιβάλλον, μπορούν και θα πρέπει να είναι το ανάχωμα σε ό,τι σκοτεινό μετατρέπει λαούς και ανθρώπους σε ρατσιστές.

Στην Κύπρο, με το κυπριακό πρόβλημα να παραμένει άλυτο και την επανένωση του λαού μας να μην έχει ουσιαστικά πραγματοποιηθεί, η φωνή απέναντι σε όσους δηλώνουν ή δρουν ως ρατσιστές αποτελεί μονόδρομο. Ως ΕΔΟΝ, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και εθνικισμό, για μια κοινωνία που θα μπορεί να στηρίζει κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, χρώματος ή όποιας άλλης διάκρισης.

Καλούμε τον κάθε νέο και νέα, να συμμετέχει στην Παγκύπρια Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Πορεία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου στη Λευκωσία. Προσυγκέντρωση η ώρα 11:00 π.μ. στον κυκλικό κόμβο του «ΟΧΙ» και πορεία διαμέσου της οδού Λήδρας. Λέμε όχι στο Ρατσισμό με μαζική παρουσία. Παλεύουμε για την ισότητα και την ίση μεταχείριση όλων, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

20/3/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.