Η ΕΔΟΝ για τα αποτελέσματα της Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων του ΟΝΕΚ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων για το 2018, ως ΕΔΟΝ, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1)    Εκφράζουμε και με αυτή την ευκαιρία, την ευχαρίστηση μας για τον επιτυχή κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΝΕΚ και συγχαρητήρια στους λειτουργούς και το προσωπικό για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη νέα γενιά του τόπου.

2)    Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο, τα προγράμματα αυτά του ΟΝΕΚ (ΓΡΑΜΜΗ 1410, «Μικρή Άρκτος», Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΠΡΟΤΑΣΗ και Συμβουλευτική Μέσω Διαδικτύου) κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά και την αναγνώριση τους ως υπηρεσίες εξειδικευμένες σε ζητήματα νεολαίας.

3)    Βασικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων του 2018, είναι πως κυριότερο αίτημα για το οποίο νέοι και οικογένειες απευθύνθηκαν στις εν λόγω υπηρεσίες είναι ο έλεγχος των αρνητικών συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι φαίνεται να αντιμετώπισαν κατά το έτος που μας πέρασε, αυξημένα επίπεδα άγχους, ανησυχίας καθώς και θλίψης και απογοήτευσης, κάτι που τους οδήγησε στην αναζήτηση λύσεων, συμβουλευτικής και στήριξης. Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει να κάνει με την ένταση της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι νέοι σήμερα, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλοί μισθοί, ανασφάλιστη εργασία, ελαστικά ωράρια, ψηλά ενοίκια, ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής, κόστος σπουδών και πολλά άλλα θλιβερά, συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν σήμερα οι νέοι στην Κύπρο. Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι φυσικό επόμενο να αυξάνεται ο αριθμός των νέων που ψάχνει από κάπου να στηριχτεί για να τα βγάλει πέρα, όχι μόνο υλικά αλλά και ψυχολογικά.

Καλούμε τον κάθε νέο και νέα, που χρειάζεται τέτοια στήριξη να μην διστάσει και να ζητήσει τη βοήθεια αυτών των προγραμμάτων του ΟΝΕΚ. Την ίδια στιγμή, απευθυνόμαστε σε όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με τη σαθρή κατάσταση στην οποία ζούμε, να έρθουν μαζί μας στην οργανωμένη πάλη. Να αγωνιστούμε για κοινωνική δικαιοσύνη, τέτοια, που θα μας απαλλάξει από τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε σήμερα ένεκα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Να αγωνιστούμε για το μέλλον που μας αξίζει.

 
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

26/02/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.