Του Άγγελου Κασσιανού
Μέλος Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Για κάθε κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα, ο διεθνισμός αποτελεί βασικό συστατικό αγώνα και δράσης. Στα 70 χρόνια δράσης της, η ΑΟΝ-ΕΔΟΝ έχει στην προμετωπίδα του αγώνα της, την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό και την αποκοικιοκρατία. Η σημασία δε, της ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων της Οργάνωσης, είναι εμφανής τόσο στην έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο λαό, αλλά και στην διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος, προβάλλοντας το στις πραγματικές του διαστάσεις και καταδεικνύοντας τον αντιϊμπεριαλιστικό κι αντικατοχικό του χαρακτήρα.
Η ΑΟΝ, με την ίδρυση της το 1944, συμμετείχε στην ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών (ΔΕΦ) και στη δράση της από το 1945 μέχρι το 1953. Συμμετείχε επίσης ως ιδρυτικό μέλος στην Προπαρασευαστική Επιτροπή και στο Ιδρυτικό Συνέδριο της 10ης Νοεμβρίου του 1945, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Από τότε, η ΑΟΝ/ΕΔΟΝ εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ ανελλιπώς, ενώ υπήρξε για χρόνια συντονιστής της Περιφέρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής (CENA). Μέσα από τις γραμμές της ΠΟΔΝ, η ΑΟΝ/ΕΔΟΝ είχε καθοριστική συνεισφορά στον αντιϊμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό και αντιαποικιακό αγώνα του παγκόσμιου νεολαιίστικου κινήματος, για τον κόσμο της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου.
Μάλιστα, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, συνέβαλε μαζί με άλλες οργανώσεις-μέλη της ΠΟΔΝ, στη διατήρηση του χαρακτήρα και του αγωνιστικού προσανατολισμού της ΠΟΔΝ. Η ΠΟΔΝ με τη σειρά της, μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, είχε έμπρακτα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού. Συγκεκριμμένα, διοργάνωσε μεγαλειώδεις διεθνείς διασκέψεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων από όλο τον κόσμο - το 1975 στην Αθήνα, το 1979 και το 1981 (από κοινού με τη ΔΕΦ) στη Λευκωσία. Κορύφωση της συμμετοχής της ΕΔΟΝ στην ΠΟΔΝ αποτελεί η τιμητική εκλογή της στην προεδρία της, στην 18η Γενική Συνέλευση το 2011 – θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Πέραν από τη συμμετοχή της στην ΠΟΔΝ, η ΕΔΟΝ έχει αναπτύξει ισχυρές διμερείς σχέσεις με άλλες αδερφές οργανώσεις και κινήματα, συνεισφέροντας καθοριστικά στη διεθνοποίηση και προβολή του κυπριακού προβλήματος. Η ΑΟΝ/ΕΔΟΝ έχει συμμετάσχει σε όλα τα Παγκόσμια Φεστιβαλ Νεολαίας και Φοιτητών, κατά τα οποία διοργάνωσε ενημερωτικά σεμινάρια για το κυπριακό πρόβλημα και για την αντιϊμπεριαλιστική και αντικατοχική πάλη του κυπριακού λαού. Στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, φιλοξενεί αντιπροσωπείες αδερφών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια τους, έχει την ευκαιρία να συζητήσει, να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και να ενισχύσει τις σχέσεις της Οργάνωσης με το παγκόσμιο προοδευτικό και κομμουνιστικό νεολαιίστικο κίνημα.
Διαχρονικά, η ΕΔΟΝ αποτελεί τον κινητήριο μοχλό αλλά και την έκφραση αλληλεγγύης του κυπριακού λαού προς άλλους αγωνιζόμενους λαούς. Συμμετείχε στο κίνημα αλληλεγγύης και στο Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου, έχει διοργανώσει δεκάδες εράνους για ενίσχυση των παιδιών στην Δυτική Σαχάρα, στην Ελλάδα, στο Λίβανο και αλλού, έχει διοργανώσει επισκέψεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, στη Συρία κτλ, συμμετείχε σε αποστολές μπριγάδας στην Κούβα κι έχει διοργανώσει δεκάδες Φεστιβάλ Φιλίας στην Κύπρο όπως και διεθνή σεμινάρια με θέματα – ανάμεσα σε άλλα - όπως ο εθνικισμός και η Νέα Τάξη Πραγμάτων (1996), η ειρήνη και το περιβάλλον (1994), η αλληλεγγύη στη Μεσόγειο (2004) και οι ευρωπαϊκές αντιλαϊκές πολιτικές (2011). Η ΕΔΟΝ, τέλος, έχει βρεθεί στο πλευρό δεκάδων άλλων οργανώσεων και χιλιάδων νέων στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων (πορεία στην Πράγα το 2000 ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, πορεία στην Πράγα το 2002 ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, πορεία στη Θεσσαλονίκη το 2003 ενάντια στην ευρώπη των μονοπωλίων κ.α.).
Η διεθνής δράση της ΕΔΟΝ και η προσπάθεια διεθνοποίησης του κυπριακού προβλήματος δεν έμεινε λοιπόν ποτέ σε επίπεδο ηθικής έκφρασης αλληλεγγύης. Όπως σημειώνεται και στις Θέσεις του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, «μέσα στις διαμορφωμένες συνθήκες από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, με την επιθετικότητα της πλουτοκρατίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νέας γενιάς να εντείνεται, η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο διεθνισμός αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα μέσα αντίστασης του κομμουνιστικού, αντί-ιμπεριαλιστικού, αριστερού, προοδευτικού κινήματος».