Του Αντρέα Παναγιώτου
Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Υπεύθυνος Συντακτικής Επιτροπής εφημερίδας «Νεολαία»
Η απαρχή του νεολαιίστικου τύπου συναντάται στα 1928, με το «Νέο Μπολσεβίκο», που κυκλοφόρησε μονοσέλιδος μόνο δύο φορές, ως παράρτημα του εκφραστικού οργάνου του ΚΚΚ, «Νέος Άνθρωπος». Μέσα από την πρώτη έκδοση διαφαίνεται το πόσο δύσκολα ήταν τα τότε χρόνια, ειδικότερα για τη νεολαία, καθώς και οι στόχοι της ΚΝΚ να διαφωτίσει τους νέους μέσω της εφημερίδας της και να την αφυπνίσει στον αγώνα ενάντια στις κυρίαρχες τάξεις.
Η βρετανική εισαγγελία απαγορεύει την έκδοση του «Νέου Μπολσεβίκου», σε μια προσπάθεια της αποικιοκρατίας να σιγήσει τη φωνή των πρωτοπόρων νεολαίων, φοβούμενη την αφύπνιση της νέας γενιάς. Η ΚΝΚ συνέχισε τη διαφώτιση και ενημέρωση της νεολαίας μέσω «εφημερίδων τοίχου» στα Εργατικά Κέντρα και τους Αγροτικούς Συλλόγους.
Με την εμφάνιση της ΑΟΝ, η προοδευτική νεολαία προσπάθησε να εκδώσει το δικό της εκφραστικό όργανο. Η ΑΟΝ ήρθε σε συνεννόηση με το μικρό περιοδικό «Πρωτοπόροι» που εξέδιδε το Λαϊκό Κίνημα στην Αμμόχωστο και από τις 29 Σεπτεμβρίου 1945 έγινε εκφραστικό όργανο της ΑΟΝ. Το περιοδικό μετονομάστηκε σε «Πρωτοπόροι της Νέας Γενιάς» και κυκλοφορούσε κάθε δεκαπενθήμερο. Η δεύτερη προσπάθεια της ΑΟΝ για να εκδώσει δικό της εκφραστικό όργανο, έγινε τον Απρίλη του 1951, με την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού «Νέα Πολιτεία», η οποία κράτησε μέχρι το 1955.
Η ΕΔΟΝ, συνεχίζοντας την ιστορία του νεολαιίστικου τύπου, κυκλοφορεί από τους πρώτους μήνες ίδρυσης της εκφραστικό όργανο. Ο «Τηλεγράφος» έγινε το εβδομαδιαίο εκφραστικό όργανο της ΕΔΟΝ από τις 3 Οκτωβρίου 1959, μέχρι και τις 23 Απριλίου 1960. Τότε, μετά από συνεχείς αλλαγές στην εμφάνιση της εφημερίδας, η μετεξέλιξη ολοκληρώθηκε με την αλλαγή ονομασίας και τη γέννηση της εφημερίδας «Νεολαία», που παραμένει μέχρι σήμερα το εκφραστικό όργανο της Οργάνωσης μας.
Μετά από 8 χρόνια απουσίας, λόγω προβλημάτων, η «Νεολαία» επιστρέφει τον Απρίλιο του 1976 ως εβδομαδιαία εφημερίδα, με κύριο σκοπό τον αντικατοχικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της κυπριακής νεολαίας ενάντια στα αποτελέσματα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Με την επανέκδοση της «Νεολαίας», καθιερώθηκε και η ετήσια γιορτή της, με στόχο την αύξηση της κυκλοφορίας της.
Η μείωση της κυκλοφορίας της «Νεολαίας» στη δεκαετία του 1990, οδήγησε την Οργάνωση να αναστείλει την αυτόνομη έκδοση της εφημερίδας και έτσι από τον Οκτώβρη του 1997 μέχρι και τον Απρίλη του 1999, η «Νεολαία» συνέχισε να εκδίδεται ως ένθετο της Κυριακάτικης «Χαραυγής».
Μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση μέσα στην Οργάνωση, η «Νεολαία» εμφανίζεται τον Οκτώβριο του 1999 με τη μορφή μηνιαίου περιοδικού. Δυστυχώς, τα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν ξανά τη «Νεολαία» να αναστείλει την έκδοση της το Μάη του 2001, για να επανεμφανιστεί πάλι τον Ιανουάριο του 2003, ως μηνιαία εφημερίδα με δωρεάν διανομή.
Το φθινόπωρο του 2010 αποφασίστηκε από το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, όπως προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα ως προς την αναβάθμιση και τη διάδοση της. Η απόφαση αυτή συνέπεσε χρονικά με τα 50χρονα της «Νεολαίας» και συνδυάστηκε με την προβολή, μέσω αφισοκόλλησης, της επετείου και της αναβάθμισης της εφημερίδας. Το Δεκέμβριο 2011, για να καλυφθεί η ανάγκη να φτάνει η «Νεολαία» σε μεγαλύτερο βαθμό στους νέους εργαζόμενους, αποφασίστηκε όπως η «Νεολαία», μέσω του τμήματος των νέων εργαζομένων, εγγράφει συνδρομητές. Η «Νεολαία» κυκλοφορεί κάθε πρώτη του μήνα μαζί με την «Κυριακάτικη Χαραυγή» και στη συνέχεια με εισφορά 1 ευρώ.
Τα εκφραστικά όργανα του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος της Κύπρου, παρόλες τις περιπέτειες και τις δοκιμασίες που πέρασαν, άντεξαν, γιατί ήταν πάντα ό,τι πιο ζωντανό, ό,τι πιο ανθεκτικό και αληθινό μέσο επικοινωνίας και συζήτησης γέννησε το κίνημα νεολαίας. Η «Νεολαία», αποτελεί σήμερα μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιπροτάσσουν στα διαβρωμένα ΜΜΕ του σήμερα, τις δικές τους ποιοτικές προτάσεις, θέσεις και δράσεις.