Της Άντριας Κυπριανού
Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Η νεολαία της Αριστεράς δεν μπορούσε να απουσιάζει από τους αγώνες για ισότητα των δύο φύλων, αφού ανέκαθεν αποτελεί προτεραιότητα στους στόχους και δράσεις της. Συνοδοιπόρος της ΠΟΔΓ (Παγκύπρια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών) και αργότερα της ΠΟΓΟ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων), η ΑΟΝ-ΕΔΟΝ μαζί με το ΑΚΕΛ και το υπόλοιπο Λαϊκό Κίνημα, πάλεψε για την κατάργηση των εμποδίων που κρατούσαν τη γυναίκα μακριά από τη μόρφωση και την εργασία και την καθήλωναν στο σπίτι και στην κουζίνα.
Κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας η ΑΟΝ υποβάλλει υπόμνημα προς τον αποικιακό κυβερνήτη, με το οποίο ζητά να απαγορευτεί η εργασία σε κοπέλες και νέους κάτω των 14 ετών, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο την κατάργηση του θεσμού των υπηρετριών. Ζητά επίσης την παροχή του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες άνω των 18 και εισηγείται μέτρα για την προστασία της εγκύου και του παιδιού. Αργότερα πρωτοστατεί και στην κατάργηση του θεσμού της προίκας, καθώς και άλλων αναχρονιστικών θεσμών που έπλητταν την κοινωνική θέση των γυναικών.
Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του Γραφείου Εδονιτισσών και της δράσης που ανέπτυσσε, κατάφερε σε μεγάλο βαθμό η ΕΔΟΝ να εντάξει στις γραμμές της και να εμπλέξει στην πολιτική ζωή του τόπου τη νέα γυναίκα και να προωθήσει τα ζητήματα που την αφορούσαν. Η νέα γυναίκα, ως το κομμάτι της κοινωνίας που δέχεται διπλή εκμετάλλευση, τόσο στο χώρο της οικογένειας, όσο και στο χώρο της εργασίας, χρειάζεται ακόμη περισσότερη παρότρυνση για να αντιληφθεί την ανάγκη οργάνωσης και πάλης για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.
Στις μέρες μας όμως, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει αντιληπτή η ανισότητα που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ενώ η γυναίκα έχει ενταχθεί πλήρως στην εκπαίδευση και την εργασία και έχει όλες τις ικανότητες να ανελιχθεί και να επηρεάσει με την εργασία της θετικά την κοινωνία, εντούτοις μια «γυάλινη οροφή» την εμποδίζει από το να βρίσκεται σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Στην πολιτική ζωή είναι επίσης εμφανής η απουσία γυναικών, όχι μόνο στις ανώτατες θέσεις αξιωματούχων, αλλά και στην τοπική κοινότητα και στη βάση των οργανωμένων συνόλων. Αυτό φυσικά οφείλεται στους πολλαπλούς ρόλους που η κοινωνία υποχρεώνει τη γυναίκα να αναλάβει, ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη.
Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι οι στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο των δύο φύλων, που καλλιεργούνται από την κοινωνία, αλλά και από το εκπαιδευτικό σύστημα, χρειάζεται με συστηματικές ενέργειες να καταπολεμηθούν και να τεθεί σε σωστές βάσεις η σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας: μια σχέση ισότιμη σε όλα τα επίπεδα.
Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θέση της γυναίκας στην εργασία και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται άμεσα με τις νέες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, καθώς και από το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Προστασία της μητρότητας και ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου που συμβάλει στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αποτελούν επίσης προτεραιότητες για την ΕΔΟΝ.
Η προοδευτική νεολαία-γυναίκες και άνδρες, νέοι και παιδιά-έχει υποχρέωση να βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων των εργαζομένων. Η διαπαιδαγώγηση για ανάπτυξη κουλτούρας συλλογικής διεκδίκησης είναι το βασικό συστατικό του αγώνα μας για το χτίσιμο μιας πιο δίκαιης και πιο ίσης κοινωνίας. Και στον αγώνα για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων ολόκληρη η εργατική τάξη, σύσσωμη η προοδευτική κοινωνία χρειάζεται να δώσει το παρόν της. Η ΕΔΟΝ τα τελευταία 70 χρόνια μας δείχνει το δρόμο!