Ακυρώνουν τη στεγαστική πολιτική

Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης και βαθύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που ο δείκτης της ανεργίας στη νέα γενιά ανεβαίνει συνεχώς, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, προχώρησε στην εξαγγελία ισοπεδωτικών μέτρων λιτότητας που, μεταξύ άλλων, ακυρώνουν τη στεγαστική πολιτική, αποστερώντας την δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης από τα νεαρά ζευγάρια.

Πρόκειται για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε όλα τα στεγαστικά προγράμματα που αφορούν πρόσφυγες και αυτόχθονες αλλά και για την προηγούμενη ενέργεια καθολικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης κατοικίας.

«Κούρεμα» της στεγαστικής πολιτικής

stegastiko1.jpg

Στα πλαίσια κατεδάφισης του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους και της πλήρης εναρμόνισης με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, η Κυβέρνηση προχώρησε στον τερματισμό των στεγαστικών προγραμμάτων που αφορούν πρόσφυγες και αυτόχθονες. Πρόκειται για περικοπές στα προγράμματα που αφορούν προσφυγικούς οικισμούς και παραχώρηση κρατικού οικοπέδου για αυτοστέγαση μέσω των οποίων χιλιάδες πρόσφυγες απέκτησαν ιδιόκτητη στέγη. Σημειώνουμε ότι τα σχέδια αυτά ήταν και τα μόνα για τα οποία μπορούσαν να αποταθούν από το Γενάρη 2012 οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες για απόκτηση στέγης.

Επίσης, τα μέτρα προνοούν τον τερματισμό παραχώρησης αντισταθμιστικού οικοπέδου για πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες. Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος, ακυρώνεται η εφαρμογή του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου, εξέλιξη που εξανεμίζει την πρόθεση νέων ζευγαριών που διαμένουν σε ακριτικές περιοχές ν’ αποκτήσουν τη δική τους κατοικία ενώ αναστέλλεται επ’ αόριστο η παραχώρηση δανείων μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης καθώς και η επιδότηση ενοικίου.

Καθολική Φορολόγηση Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Όλα τα πιο πάνω, έρχονται να συμπληρώσουν την πρόθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για καθολική φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας. Πρόκειται για το πρόσφατο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη βουλή, το οποίο προνοεί την καθολική φορολόγηση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Η φιλοσοφία και οι πρόνοιες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αναγκάζουν τους κάτοχους μιας μικρής κατοικίας και διαμερίσματος, ακόμα και τους πρόσφυγες, να επωμιστούν ένα δυσβάστακτο βάρος, τη στιγμή που οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα επωμιστούν ένα ανεπαίσθητο και σχεδόν ανώδυνο βάρος.

Απαράδεκτα, αντιλαϊκά και ισοπεδωτικά μέτρα

foros_akinitis.jpg

Μετατρέπουν τη στέγη από δικαίωμα σε προνόμιο και αφαιρούν την στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους ως προς την παροχή στέγης. Σε μια περίοδο μάλιστα, που η μικρή μας πατρίδα επιζητεί την πολυπόθητη ανάπτυξη, η Κυβέρνηση καταργεί στεγαστικά προγράμματα που με την εφαρμογή τους θα ενίσχυαν τον κατασκευαστικό τομέα. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος αλλά και οι σχετικές πρόνοιες του απαράδεκτου μνημονίου που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα ήταν αναμενόμενο ότι θα επέφεραν σημαντικές αλλαγές στη Στεγαστική Πολιτική. Βέβαια άλλο όμως αλλαγές και άλλο ουσιαστική κατάργηση.

Τα πιο πάνω μέτρα συνιστούν ουσιαστικά την κατάργηση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής.

Χωρίς την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και χωρίς να λαμβάνεται καμιά πρόνοια, για προστασία των μικροϊδιοκτητών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, επιβάλλει σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Πρόκειται για μια ακόμη άνευ όρων υποχώρηση στις αντιλαϊκές απαιτήσεις της Τρόικα για να καλυφτούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Απώτερος στόχος τους είναι βέβαια, η συνολική κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, και το κουτσούρεμα όλων όσων κέρδισε ο κυπριακός Λαός, μέσα από αγώνες και θυσίες.

Η προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για μετάθεση των ευθυνών στην προηγούμενη Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, πέφτει για άλλη μια φορά στο κενό. Να θυμίσουμε ότι παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές συγκυρίες, η Κυβέρνηση Χριστόφια με τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα έδωσε τη δυνατότητα σε πέραν των 17 χιλιάδων οικογενειών να αποκτήσουν την δική τους στέγη, με την προτεραιότητα να βρίσκεται στους πρόσφυγες και τα νεαρά ζευγάρια. Θυμίζουμε επίσης, ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια επιχείρησε να φορολογήσει την μεγάλη ακίνητη περιουσία εξαιρώντας την πλειοψηφία των κατόχων ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και την πρώτη κατοικία.

Απορρίπτουμε το δρόμο των συνεχών υποχωρήσεων

Η στέγαση αποτελεί βασικό δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο, είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο
 για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Αποτελεί πρωταρχική ευθύνη του κράτους και ως τέτοι
α πρέπει να αντιμετωπίζεται δίνοντας προτεραιότητα στη νέα γενιά. Ως ΕΔΟΝ, ζητούμε την διατήρηση και την ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα:

  • την επέκταση του διαχωρισμού χαλίτικης γης και παραχώρηση των οικοπέδων σε νεαρά ζευγάρια που έχουν πραγματική ανάγκη σε τιμή κόστους. Εκεί όπου απαιτείται, ν’ απαλλοτριωθεί εκκλησιαστική και άλλη διαθέσιμη γη γι’ αυτόν το σκοπό,
  • την ανέγερση οικισμών ψηλής ποιότητας από το κράτος για εξυπηρέτηση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Συνέχιση της ανέγερσης καινούριων προσφυγικών συνοικισμών για αντικατάσταση των πρώτων συνοικισμών χαμηλού κόστους,
  • την ίδρυση Κεντρικού Στεγαστικού Φορέα, ο οποίος θα παρακολουθεί, θα επεξεργάζεται και θα εφαρμόζει μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη κρατική στεγαστική πολιτική.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι νέοι και νέες πρέπει να σηκώσουν ανάστημα και να ακολουθήσουν τον δρόμο της οργανωμένης πάλης, απέναντι στις συνθήκες εξαθλίωσης και φτωχοποίησης που επιβάλλονται.

Δημήτρης Δημητρίου

Τ.Ο  Νέων Εργαζομένων Πόλης Πάφου

© 2024 EDON. All Rights Reserved.