Η Διεκδικητική Δράση και η Παρέμβαση της ΕΔΟΝ

Του Χριστόφορου Χαραλάμπους
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Αμμοχώστου

Σε μια οργάνωση με το χαρακτήρα της ΕΔΟΝ και με την πρωτοπόρα θεωρία που καθοδηγεί την Οργάνωση μας, δεν θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο της διεκδικητικής δράσης και παρέμβασης. Η διεκδικητική μας δράση είναι οι εκδηλώσεις τοπικού, επαρχιακού και παγκύπριου χαρακτήρα που διοργανώνουμε, είναι η παρέμβαση μας σε κοινωνικούς και κρατικούς φορείς που αφορούν τη νεολαία, είναι οι κινητοποιήσεις, οι εκστρατείες και η μάχη που δίνουμε καθημερινά για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Η σχέση της ΕΔΟΝ με τη νεολαία είναι άρρηκτη. Η ΕΔΟΝ μέσα από τις θέσεις της, αναδεικνύει και προβάλει τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κυπριακή νεολαία. Η ΕΔΟΝ προβάλει και διαδίδει τις θέσεις της μέσω της δράσης της και μέσα από τη δράση της αντλεί από τους νέους στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν ή/και βελτιώνουν τις θέσεις της που σκοπό έχουν να φτιάξουμε την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Ως ΕΔΟΝ οφείλουμε να ακουστούν οι θέσεις μας, σε στέκια και χώρους που συχνάζει η νεολαία. Μέσω των τμημάτων της Οργάνωσης μας, σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, πρέπει με αποφασιστικότητα να προσπαθήσουμε να ακουστούν οι θέσεις μας, για να γαλουχηθεί η νεολαία με τα ιδανικά της διεκδίκησης και να μην μένει απαθής και απλά να παρακολουθεί το τι αποφασίζουν άλλοι για αυτή. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.

Πρωταρχική θέση στη διεκδικητική δράση της ΕΔΟΝ κατέχει ο αντικατοχικός αγώνας που διεξάγουμε για την ελευθερία και την επανένωση του τόπου μας. Η μάχη στο μαθητικό και στο φοιτητικό μας τμήμα για μια παιδεία ανθρώπινη που στο επίκεντρο της να έχει τον μαθητή και τον φοιτητή, η μάχη που δίνουμε καθημερινά μαζί με τους νέους εργαζόμενους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι θέσεις μας για το περιβάλλον και πολλά άλλα, έχουν επίσης εξέχουσα θέση στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΔΟΝ.

Η ΕΔΟΝ μέσα από τη διεκδικητική της δράση, χάραξε τη σφραγίδα της στις πιο μεγάλες κοινωνικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις της κυπριακής νεολαίας. Χωρίς τη φιλοσοφία της διεκδικητικής δράσης δε θα οδηγούμασταν στις μεγάλες κοινωνικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις της νεολαίας. Μέσα από τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις της, η ΕΔΟΝ έχει καταστεί στη συνείδηση του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας, ως η πρωτοπόρα μαχητική, μαζική και δημοκρατική Οργάνωση νεολαίας, εντάσσοντας στις γραμμές της χιλιάδες νέους και νέες από κάθε γωνιά της Κύπρου, εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές.

Στις μέρες μας, που αμφισβητείται το δικαίωμα μας στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, αλλά και της αξιοπρέπειας στη ζωή, που καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο με δυνατή ΕΔΟΝ μπορούμε να ανατρέψουμε τα φαινόμενα αυτά. Το 19ο  Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης μας, ας γίνει ο φάρος για νέους αγώνες και διεκδικήσεις.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.